Artışlar yetersiz cezalar kapıda

Sağlıkçılara ek ödeme oranlarını düzenleyen kanun teklifine CHP ve HDP şerh koydu. Ek ödemelerin disiplin şartına bağlanmasına tepki gösterildi. İnceleme heyetlerinin cezalandırma aracına dönüşeceği bildirildi.

Hüseyin ŞİMŞEK

AKP Milletvekilleri tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan ve geçen hafta Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin bu hafta Genel Kurul gündemine gelmesi bekleniyor. Teklifle getirilen ücret artışlarının yetersiz olduğunu ifade eden muhalefet, bunun yanında sağlıkçıların cezalandırılması için yeni mekanizmalar oluşturulduğuna da dikkat çekti.

CHP, sağlık çalışanlarına yapılan ek ödemelerin merkezi bütçeden karşılanması, ek ödemeler için “İnceleme Heyeti” adı altında yeni birimler kurulmasını öngören ve çalışanları “disiplin cezası” gerekçesiyle ek ödemelerden mahrum bırakabilecek teklifin geri çekilmesini istiyor. CHP’nin, muhalefet şerhinde “Teklif metninde geçen ek ödemelerde ‘disiplin durumu’ ifadesinin döner sermaye ödemelerinde bir ölçüt olarak ortaya konulmasını yanlış ve sorunlu bulmaktayız. Disipline ilişkin düzenlemeler içeren 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda bu yönde bir ceza tanımlanmamıştır. Dolayısıyla, Devlet Memurları Kanunu’nda olmayan ve çifte ceza anlamına gelecek bir düzenleme yapılmaktadır” denildi.

İnceleme Heyeti’nin yapısının daha sonra yönetmelikle belirlenecek olması nedeniyle de düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğunu bildiren CHP, teklifin yeniden ele alınması gerektiğini bildirdi.

ÖNEMLİ BİR DEĞİŞİKLİK İÇERMİYOR

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun HDP’li üyeleri tarafından kaleme alınan muhalefet şerhinde ise, “AKP iktidarı, sağlık alanı başta olmak üzere hemen her alanda ciddi bir yönetim kriziyle karşı karşıya. Türkiye ekonomisi büyük bir çöküş yaşarken bu iktidar ne hayat pahalılığına karşı ne de sosyal hakların sağlanmasında yeterli adımları atmaktadır. Bu düzenleme de birçok sağlık personelinin mali haklarında önemli bir değişiklik içermemektedir” ifadelerine yer verildi.

ÖNCEKİ DÜZENLEME DAHA İYİYDİ

Aralık ayında TBMM’de görüşülen ancak daha sonra, ‘yeniden değerlendirilmek üzere’ geri çekilen özlük hakkı düzenlemesinin bu tekliften çok daha avantajlı olduğu vurgulanan muhalefet şerhinde şu ifadeler kullanıldı: “TBMM İçtüzüğü'ne aykırı olarak komisyona çekilen düzenlemeden emekli pratisyen hekimlerin ilave ödeme tutarını belirleyen gösterge 13 binden 33 bine, uzman hekimlerin ise 17 binden 40 bine çıkarılacakken yeni yasa teklifi ile sırasıyla 20 bin ve 26 bine yükseltilmiştir. Başka bir ifadeyle pratisyen hekim emekli aylığında 3 bin 50, uzman hekim emekli aylığında 3 bin 400 lira iyileştirme yerine yeni yasa teklifiyle sırasıyla bin 600 ve 2 bin 100 lira iyileştirme yapılmaktadır. Yani altı aydır beklenen düzenleme, hekimler ve sağlık çalışanlarında büyük ölçüde hayal kırıklığı yaratmıştır.”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Yasak meşru değil, halk Taksim’de olacak Üretici emeğinin karşılığını istiyor İzmir'de 1 Mayıs programı belli oldu: Adres Gündoğdu Meydanı Vali Gül'den 1 Mayıs açıklaması: "CHP çelenk koymak istiyorsa müracaat yapmalı" Taksim 1 Mayıs’la özdeştir!