Asgari ücret 2 bin 324 TL oldu: Hükümet işverenin tarafında, sendikalar ne yapacak?

Asgari ücret 2 bin 324 lira oldu. Sendikalar, komisyon kararına karşı çıkarken bundan sonra ne yapacakları merak konusu

Haber Merkezi

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020 yılı asgari ücretini 2 bin 324,70 TL olarak belirledi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, geçen yıla göre net asgari ücreti yüzde 15,03 oranında artırdıklarını söyledi. Asgari ücret görüşmelerin başından itibaren 2 bin 578 liranın altında hiçbir rakamı müzakere etmeyeceklerini belirten Türk-İş, toplantıyı terk etti.

Kararın oyçokluğuyla alındığını kaydeden Bakan Selçuk, çalışanları enflasyona ezdirmedikleri iddiasında bulundu.

Peki bundan sonraki süreçte sendikalar ne yapacak?

Asgari ücret görüşmelerinin başında bir araya gelen Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) ve Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş), ortak bir açıklama yapmıştı. Üç konfederasyonun bir araya geldiği toplantıda konuşan TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Nazmi Irgat, “2 bin 578 lira altında bir rakam gelirse sokağında kapsayan ortak bir tavır olacak mı?” sorusuna, “Elbette olacak. Katılmayacağımızı deklare ediyoruz” yanıtını vermişti.

HAK-İŞ Genel Sekreteri Osman Yaldız ise “2 bin 578’in asgari sınır olarak belirlenmesini destekliyoruz” açıklamasında bulunmuştu.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) de asgari ücretin 3 bin 200 lira olması gerektiğini belirtmişti.

Üç konfederasyon “Asgari ücret insan onuruna yaraşır bir ücret olmalı” başlığıyla bir açıklama yayımlamıştı.

‘Jest’ değil, hak

Komisyon 2018 yazında doğrudan Cumhurbaşkanlığı'na bağlandı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha önce yaptığı açıklamasında, "İnşallah jestimizi yaparız da burada yapmayalım daha. Şu anda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız yaptıkları çalışmaları döner dönmez bize bir getirsinler. Bakalım son geldikleri nokta nedir, onu da bir kendilerinden görelim. İnşallah, tarafları memnun edecek bir adımı atarız" demişti.

Bunun üzerine DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Asgari ücret jest değil, haktır" açıklamasını yapmıştı.

Gözler sendikalarda

Asgari ücretin açıklamasının ardından Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, dün açıklanan asgari ücret ile ilgili Twitter'dan yaptığı açıklamada, "İşveren ve hükümet ortaklığı ile milyonların yaşamına dair çok kritik bir kararın alınması antidemokratiktir. Demokrasinin olmadığı yerde ekmeğimiz de tehdit altındadır. Kanal İstanbul'a 110 milyar TL gömmek isteyenler işçiye günlük 10 TL zammı reva görmüş, asgari ücretten vergi almamayı çok görmüştür" ifadesini kullandı.

Türk İş ve DİSK’in asgari ücretle ilgili beklentilerinin karşılanmaması durumunda eylemsellik sinyali verdiği açıklamalar ardından sendikaların nasıl bir süreç örgütleyeceklerine dair açıklama yapması bekleniyor.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Yasak meşru değil, halk Taksim’de olacak Üretici emeğinin karşılığını istiyor İzmir'de 1 Mayıs programı belli oldu: Adres Gündoğdu Meydanı Vali Gül'den 1 Mayıs açıklaması: "CHP çelenk koymak istiyorsa müracaat yapmalı" İsmail Saymaz, 1 Mayıs çifte standardını yazdı: TÜGVA’ya başka, emekçilere başka uygulama!