Coşkulu katılım, örnek bir kongre

ÖDP olağanüstü konferansında delegeler Genel Başkanlığa Hayri Kozanoğlu’nu seçti. Kozanoğlu, “Yeniden rayına giren ÖDP, güçlenerek genel kurula gidecek” dedi....

ÖDP olağanüstü konferansında  delegeler Genel Başkanlığa Hayri Kozanoğlu’nu seçti. Kozanoğlu, “Yeniden rayına giren ÖDP, güçlenerek genel kurula gidecek” dedi....

‘DEVRİM YOLUNDA 13 YAŞINDA’
Konferans, devrimci mücadelede yaşamını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Olağanüstü Konferans’ın gerçekleştiği salonda “Sinan’a sözümüz halk iktidarı” yazılı pankartın yanı sıra, Mahir Çayan posteri de asıldı.  Salonda sık sık, “Devrim için tek yol devrimci yol”, “Devrim için tek yol özgürlükçü sol”, “Devrim yolunda, 13 yaşında, yaşasın özgürlük dayanışma”, “Faşizme ölüm tek yol devrim”, “Söz yetki karar iktidar halka”, “Mahir, Hüseyin, Ulaş, kurtuluşa kadar savaş” sloganları atıldı.

PARTİ MECLİSİ’NE İKİ LİSTE
Konferansın açılış konuşmasını yapan ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, ÖDP’nin genel başkanı ya da herhangi bir üyesi olarak özgürlükçü sosyalizm mücadelesine devam edeceğini belirterek başladığı sözlerini, “İnadına aşk, inadına devrim” diye bitirdi. Konferans sonunda genel başkanlığa seçilen Hayri Kozanoğlu ise, ÖDP’yi daha da güçlendirmek ve olağan kongreye götürmek için göreve başlayacağını belirtti.  Parti Meclisi üyelikleri için “Devrimci Dayanışma Grubu” ile “Özgürlükçü Sol” listeleri yarıştı.

Özgürlük ve Dayanışma Partisi’nin (ÖDP) 5. Olağanüstü Danışma Konferansı heyecanlı bir atmosferde, yurdun dört bir yanından gelen 1.015 delegenin katılımıyla gerçekleşti.
Konferansta genel başkanlık için Ufuk Uras ve Hayri Kozanoğlu adaylıklarını koyarken, Parti Meclisi üyelikleri için de "Devrimci Dayanışma Grubu" ile "Özgürlükçü Sol" listeleri yarıştı. ÖDP"nin Olağanüstü Kongresi ise bugün parti genel merkezinde toplanacak. ÖDP 3 ay sonra olağan kongreye gidecek.
ÖDP 5. Olağanüstü Kurultayı ve konferansının açış konuşmasını yapan ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, son süreçte Türkiye’de önemli gelişmelerin yaşandığını ancak parti olarak tam da bu süreçte etkisiz kaldıklarını belirtti. Bunun nedenini kendi iç sorunlarıyla uğraşmak olarak değerlendiren Uras, “Partideki ‘Devrimci Dayanışma’ grubuyla siyaset yapmaya ‘evet’ diyorum” diye konuştu. Uras,  öğleden sonraki konuşmasında ise delegelerin eleştirileri yanıtladı. Meclis çalışmalarında bir zaaf olmadığını belirten Uras, Meclis"te en çok söz alan milletvekilinin kendisi olduğunu ifade etti. Uras partililerin kendisine ilettiği sorunları Meclis gündemine taşıyıp Hükümetten hesap sorduğunu da söyledi.

URAS: EZİLENLERİ BİRLEŞTİREBİLMELİYİZ
Tüm ÖDP’lilerin ezilenlerin, emekçilerin yanında olması gerektiğini ifade eden Ufuk Uras, şunları kaydetti: “Küresel ekonomik kriz sürecine eklenen neoliberal politikalar Türkiye’de işsizliği, açlığı ve yoksulluğu daha da derinleştirecektir. Çözüme taşıyacak olan ise özgürlükçü politikalardır. Ezilenleri özgürlükçü sosyalizm perspektifiyle ortaklaştıran bir mücadele alanı örmeli, hep birlikte özgürlükçü sol düşünceyi yaygınlaştırmalıyız.”  Uras, Genel Başkan ya da ÖDP’nin herhangi bir üyesi olarak özgürlükçü sosyalizm mücadelesine devam edeceğini belirterek sözlerini, “İnadına aşk, inadına devrim” diye bitirdi.

KOZANOĞLU: TREN TEKRAR RAYA GİRMELİ
ÖDP Genel Başkan adayı Hayri Kozanoğlu ise, Türkiye’nin pek çok sorunla uğraştığı ve yerel seçimlerin yaklaştığı bir dönemde, muhalif mücadeleyi yükseltmek gerekirken, partililerin enerjilerinin olağanüstü konferansa harcanmasının yanlış olduğunu ifade etti.
Kozanoğlu, Ufuk Uras’ın olağanüstü konferans çağırısını “acz” olarak nitelendirdi.   ÖDP Başkanlığı döneminde asla hakkaniyete aykırı bir uygulama yapmadığını dile getiren Kozanoğlu, şu anki süreçte başkan olması halinde tek iddiasının ÖDP’yi üç ay sonra yapılacak olağan kongreye taşımak olduğunu söyledi.
Uras"ı kastederek,  "Kendi partisine sahip çıkamayan bir genel başkanla solun büyütülemeyeceğini" savunan Kozanoğlu, “Bizler parti programımızda net olarak bulunan ilkelerimizden ve dürüstlüğümüzden ödün vermeyerek mücadelemizi sürdüreceğiz" diye konuştu.
Kozanoğlu,  Genel Başkan adayı olduğunu açıklayarak, şunları kaydetti:
“Raydan çıkan treni tekrar yola sokabilmek için, olağan kongreye kadar,  bu kısa dönemde Genel Başkanlığı üstlenmeye talibim.‘Nerede kalmıştık’ diye bir sevdam yok.
Genel Başkanlık düzeyinde bir rotasyonu gerçekleştiremiyoruz. Bizim Genel Başkan acze düşerek kongreye girmemize üç ay kala, bizleri kışın ortasında buralara getirdi. Artık Genel Başkanın değişen isteklerine göre, yılda üçüncü kez kongreye gidiyoruz. Dolmuşa bile bu kadar sık binilmez.”

***
‘ÖDP’nin geleceği, gençlerin kalbi kadar aydınlık ve devrimcidir...’
OlaĞanüstü Konferansa katılanlar düşüncelerini BirGün’e  açıkladılar:

ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Alper Taş:
“Olağanüstü Konferans bir ara duraktır. ÖDP’nin politik yöneliminin aşağıdan yukarıya bütün üyelerinin katılacağı tartışma süreci sonucunda toplanacak olağan kongrede somutlaşacaktır. Esas olan bu kongrenin örgütlendirilmesidir. ÖDP’nin antikapitalist, antimilitarist bir çerçevede toplumsal muhalefetin ve hareketin içinde yeniden devrimci bir anlayışla inşa etmekte kararlıyız.”

ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Önder İşleyen:
“Genel başkanla birlikte partimiz krize sürüklendi. Olağanüstü kongreyle bu krizin derinleştirilmesi amaçlansa da ÖDP’liler kongrenin sonucu ne olursa olsun partimizin savunduğu devrimci düşünceler temelinde sorumluluklarını yerine getirerek bu krize son verecektir. Günlerdir kimi basın organlarında ÖDP’li gençlerin kongrede şiddet eğilimi göstereceği yazıldı. Ancak gençler, kongre sabahından beri sakinliğini koruyarak ÖDP’ye sahip çıktığını göstermiştir. Gençler, ÖDP’nin umut ışığı ve geleceğidir. ÖDP’nin geleceği gençlerin kalbi kadar aydınlık olacaktır.”

ÖDP PM Üyesi Ziya Uncu:
“ÖDP kuruluş saiklerine sahip çıkmalıdır. ÖDP’nin içinde farklı şeyler yapmak isteyenler tartışma yaratıyor. Sorun başkan adayları üzerinden algılanmamalıdır çünkü sorun politiktir. Ancak, sonuç ne olursa olsun kazanan ÖDP olacaktır.”

TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı:
“ÖDP Olağanüstü Konferansı tüzük gereği toplandı. Tarihi bir konferans olarak değerlendirilmesi ne kadar doğru ancak bu konferansın sonuçları Türkiye’de demokrasi mücadelesinin önünü açacak ve büyütecek, ÖDP de yoluna devam edecektir.”

KESK eski Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul:
“ÖDP bu kongresinde geçmiş sosyalist değerlerinin yanı sıra 13 yıllık birikimiyle bugünü anlamlandıran sonuçlar çıkaracaktır. Kongrenin sonucu ne olursa olsun kapitalizmi aşma mücadelesinde önemli bir köşe taşı olacaktır. Türkiye halkının ve solunun ÖDP’nin yol göstericiliğine ihtiyacı vardır.”

Eğitim Sen eski Genel Başkanı Alaaddin Dinçer:
“Konferansın gergin geçeceğine dair kamuoyunda bir önyargı oluşturuldu. Ancak hep birlikte bunun boşa çıktığını gördük. Böyle bir olgunluk gösterilmesi sevindiricidir. Demokratik bir seçim süreci yaşanacak. Devrimci mücadele açısından umut verici bir sonuç bekliyorum.”

Gazeteci, Yazar Adnan Bostancıoğlu:
“Türkiye’de İslami hareket eliyle ehlileştirilmiş neoliberal bir yapı var. Başta Amerika olmak üzere emperyalist devletler bu coğrafyada kendi çıkarlarını gözetiyor ve İslami hareket de katalizör görevi üstleniyor.
Bu durumdan sol da etkileniyor. Çünkü sınıf mücadelesi verenler engellenmek, susturulmak isteniyor. ÖDP’de bu durumdan pay alıyor ancak yine de devrimci mücadeleye, sınıf mücadelesine sahip çıkmaya devam etmelidir.”

Parti kurucusuı Oğuzhan Müftüoğlu:
“Bu kongre sağlıklı bir tartışma zemini yaratmak amacıyla gündeme getirilmedi. Partinin ve solun sorunlarını, bu şekilde alelacele gündeme getirilen kongrelerle, basit delege hesaplarıyla çözmek mümkün değil.
 Ben her şeye rağmen parti tabanının ve delegasyonunun sağduyusunun partinin birliğine, geleceğine, gençliğine sahip çıkacağına ve partinin devrimci bir temel üzerinde yoluna devam edeceğine inanıyorum. Kongredeki seçimin sonuçları bunu değiştirmeyecektir.”

***
Parti Meçlisi için  kimler yarıştı?
DEVRİMCİ DAYANIŞMA PM ADAYLARI:
Alper Taş, Adnan Bostancıoğlu, Hamiyet Kızıler, Haydar İlker, Sema Solaklı, İsmail Hakkı Tombul (Fahri), Fevziye Sayılan, Füsun Erol, Kemal Ulusaler, Nermin Kaplan, Cemal Çakıcı, Semra Girşen, Levent Yakış, İlknur Kaya Bahadır (Fahri), Ünsal Yıldız (Fahri), İlknur Başer (Fahri), Önder İşleyen, Leyla Koç(Fahri), İbrahim Aydın, Çiçek Çatalkaya, Görkem Doğan, Feray Alptekin Aydoğan (Fahri), Başaran Aksu, Meral Öztürk (Fahri), Murat Sümer, Suna Coşkun, Hasan Karagöz, Sevim Ulaş (Fahri), Galip Güçlü, Asuman Tokgöz Sucu, Adnan Korkmaz, Evrim Tarkan, Yılmaz Eren, Battal Kılıç, Merhamet Şahin, Sabri Tanyeli, Esin Yelekçi (Fahri), Serpil Durgun, Halil Ertunç, Şengül Kılıç (Fahri), Köksal Aydın (Fahri), Serpil Özbey Tahmaz, Mutlu Arslan, Nilgün Yıldırım, İbrahim Ulutaş, Ayşen Öz, Hanefi Durmuş, Emine Özger (Fahri), İbrahim Çeşmecioğlu, Zehra Savaş Pınar (Fahri), Osman Öztürk, Birsen Özsoy, Mehmet Antmen (Fahri), Selma Güven, Şenol Eskin, Candan Dumrul,Mehmet Şenol, Gülşen Esen, Barış İnce, Saadet Sönmez

DİSİPLİN KURULU ADAYLARI:
Hasan Tatar, Nurten Çağlar, İsmet Kuşkonmaz, Döne Günay Kahraman, Ali Ünüvar, Başak Grammeşin, Sezen Nalçacı  
 
ÖZGÜRLÜKÇÜ SOL PM ADAYLARI:
Pertev Aksakal, Suat Baysal, Fatma Ergun, Abdullah Çiftçi (Fahri), Metin Demirci, Nilgün Aklar, Funda Ekin, Atilla Aytemur, Hakan Tanıttıran, Melike Keleş, Saruhan Oluç, İbrahim Akın, Naci Sönmez, Yüksel Akgün, Ziya Uncu, Sinan Tutal, Yılmaz Topaloğlu, Zübeyde Kılıç (Fahri), Adnan Gölpınar (Fahri), Ahmet Asena, Alaaddin Dinçer (Fahri), Ali Bülent Erdem, Alkım Erdönmez, Ayşenur Talayman, Bülent Aydın, Bülent Diken, Çağdaş Küpeli, Deniz Öztürk, Derviş Eryıldırım (Fahri), Ekin Yılmaz (Fahri), Ekrem Tükenmez, Emin Ekinci (Fahri), Erdal Karayazgan, Erdoğan Usta, F. Serkan Öngel, Fatma İrier, Gürcan Şişmanoğlu (Fahri), Halim Özpınar, Hasan Yağız, Hülya Üstün (Fahri), Hüseyin Çağlar, Hüseyin Karadayı, İkbal Polat (Fahri), Kemal Sevgisunar, Kıvanç Eliaçık, Mahinur Şahbaz, Nevay Samer, Özgür Can Sunata, Özlem Özkan, Özlem Türkmen (Fahri), Sabahat Özkan, Saniye Denli (Fahri), Sevim Çamlı, Seyit Ali Pörtüklü, Sezai Temelli, Tanay Sıtkı Uyar, Tatyos Bebek, Umut Yaşar Göç (Fahri), Ümide Aysu, Vezzan Karabulut (Fahri)
 
DİSİPLİN KURULU ADAYLARI:
Nermin Bıçak, Nuriye Öztürk, Gönül Başoğlu, Cemalettin Gürler, Süleyman Özyürek, Elife Gökçe, Barış Dirik

***
KONFERANS İZLENİMLERİ
‘Devrim için tek yol...’
KonferansIn gerçekleştiği salonda “Sinan’a Sözümüz Halk İktidarı” yazılı pankartın yanı sıra, Mahir Çayan posteri de asıldı.  Konferans, devrimci mücadelede yaşamını kaybedenleri için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras salona girerken ona eşlik eden gençler, “Meclis’te Ufuk,  sokakta ÖDP” ve “İnadına aşk, inadına devrim ve sosyalizm” sloganları attı. Salonda ise sık sık, “Devrim için tek yol devrimci yol”, “Devrim için tek yol özgürlükçü sol”, “Devrim yolunda 13 yaşında yaşasın özgürlük dayanışma”, “Faşizme ölüm tek yol devrim”, “Söz yetki karar iktidar halka”, “Mahir, Hüseyin, Ulaş, kurtuluşa kadar savaş” sloganları atıldı.

ÖZLEM ZORCAN-ZEHRA ŞAHİNDOKUYUCU ANKARA

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Abdülhamitçiler, Osmanlıcılar, İslamcılar; nerdesiniz? Sendikal kriz ve KESK (2) Ocak 1975... Rüşvetçiler gizli kamerada BUGÜN BENİM, YARIN SENİN, HİÇBİR ZAMAN KİMSENİN:Küçük Asya incisi Sinasos -2