DijiMor, dijital cinsiyet açığını kapatmak için yola çıktı

Filmmor, kadınların bilgi iletişim teknolojisine eşit-güvenli katılımını sağlamak; ‘dijital cinsiyet açığı’nı kapatmak ve dijital şiddeti ortadan kaldırmak amacıyla ‘DijiMor: Dijital Feminist İletişim Atölyesi’nin yolculuğunu başlattı

BİRGÜN KADIN

Dünyada ve Türkiye’de internet kullanımı hızla artarken dijital cinsiyet açığı da artıyor. Oysa kadınların keşfetmiş, geliştirmiş ve iyi kullanıyor olduğu bilgi-iletişim teknolojilerine, kolay, güvenli ve nitelikli erişime, bilgiye ulaşmak temel bir yurttaşlık hakkı olduğunu savunan Filmmor, ‘dijital cinsiyet açığını’ ortadan kaldırmak için Dijital Feminist İletişim Atölyesi’ni başlattı.

1'inci DijiMor: Dijital Feminist İletişim Atölyesi feminist-hak savunuculuğu, iletişim ve görünürlük deneyim ve stratejilerini buluşturmak üzere 15 kadın-LGBTİ+ hak savunucusu örgütten 15 katılımcı ile ilk eğitimini dün gerçekleştirdi.

Neden böyle bir atölye ihtiyacı oluştuğunu BirGün’e anlatan Filmmor’dan Rabia, “DijiMor, uzun zamandır düşündüğümüz, yapmak için de çok hevesli olduğumuz bir fikirdi. Çünkü feminist iletişimi birlikte keşfedeceğimiz ve dijitale taşıyacağımız bir iletişim pratiği olarak düşünüyoruz. Bu da siberfeminizm ve dijital eşitsizlikler üzerine odaklanabileceğimiz alanı yaratıyor” ifadelerini kullandı.

“Covid-19 pandemisinin etkisiyle dijital iletişimin öneminin ve kullanımının bu kadar artığı, önem kazandığı dönemde, bilgi ve iletişim teknolojilerine ve bu teknolojiyi kullanma becerisine erişimin eşit olmadığı çevrimiçi dijital evrende kadınlar, ikili cinsiyet belirleyicilerinin ürettiği söylemlerin karşısında mücadele alanları örüyor” diyen Rabia, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu yüzden bilgi ve iletişim teknolojilerini takip etmek, feminist dijital iletişimin görünür olması, dijital şiddetin konuşuluyor olması önemli. Bunları konuşmak, görünür kılmak için, feminist dijital iletişimi birlikte keşfetmek, bunu bulunduğumuz dijital alanlarda yaymak, dijital cinsiyet açığı, dijital bölünme gibi kavramlara gerek olmayan bir dünyada herkesin güvenli, erişilebilir dijital iletişim hakkına erişmesi isteğiyle 1'inci DijiMor Feminist İletişim Atölyesi başladı.”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Metroda kadın yolcuyu taciz eden erkeğin 2 istismar kaydı olduğu ortaya çıktı Erkek arkadaşının öldürdüğü iddia edilmişti: Yağmur Taktaş'ın mezarı açılıp, otopsi yapılacak Yaşam hakkına tayin engeli Bu pazarda her şey kadınların Feminist Gece Yürüyüşü davasında tüm sanıklar beraat etti