İşçinin sesini duyun

Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün ikinci kez toplanıyor. Toplantı öncesi birçok belediyede eylem yapan belediye işçileri, insan onuruna yaraşır bir asgari ücret talep etti. İşçiler prim desteği ve vergi muafiyeti de istiyor.

EMEK SERVİSİ

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, önümüzdeki yıl geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için ikinci toplantısını bugün gerçekleştirecek. Covid-19 tedbirleri kapsamında ilk toplantısını 4 Aralık’ta çevrim içi düzenleyen komisyon, TİSK heyetinin ev sahipliğindeki ikinci toplantıyı da aynı yöntemle yapacak. Heyetler bu toplantıda sunumlarını yaparak görüşlerini paylaşacak. Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder’in başkanlığında yapılacak toplantıda ayrıca, Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıklarının ekonomik veri ve raporları komisyona sunması bekleniyor.

Öte yandan sendikalar, “insanca yaşamaya yetecek bir asgari ücret” için eylemlerini sürdürüyor. DİSK Genel-İş Sendikası’na üye belediye işçileri, dün birçok belediyede eylem yaparak taleplerini dile getirdi. Ankara Yenimahalle Belediyesi ve Kırklareli Belediyesi ile İstanbul Kadıköy ve Maltepe belediyelerinde yapılan eylemlerde, asgari ücretin en az net 3 bin 800 lira olması ve vergiden muaf tutulması gerektiği ifade edildi.


ÜCRET ASGARİ VERGİLER AZAMİ

İstanbul Maltepe Belediyesi Temizlik İşçileri Müdürlüğü’nde yapılan eylemde konuşan Genel-İş İşyeri Temsilcisi Nihat Çiçek, “Türkiye giderek sermaye için ucuz emek cenneti haline geliyor. 2003 yılında asgari ücretin yıllık tutarı ile 25 Cumhuriyet altını alınabiliyorken bugün sadece 10 altın alınabiliyor. 2016’da 430 dolar olan asgari ücret bugün 300 doların altına düştü” dedi.

Vergide adalet istediklerini de belirten Çiçek, “Brüt asgari ücretin üçte biri vergi ve kesintilere gidiyor. Asgari ücretli bir işçi yılın 122 günü vergi ve diğer kesintiler için çalışıyor. İşverenlere sürekli vergi indirimlerinin getirildiği, bazı şirketlerin vergilerinin sıfırlandığı bir ülkede, asgari ücretlinin ağır bir vergi yükü altında olması adil değil. Pandemi koşullarında işçiler ciddi bir yaşam savaşı verirken asgari ücret üzerindeki bu vergi ve kesinti yükü kaldırılmalı. Tüm ücretlerin asgari ücret kadar tutarı vergi dışı bırakılmalı” diye konuştu.

İŞÇİYE DE PRİM DESTEĞİ VERİLSİN

Çiçek, taleplerini şöyle sıraladı:

​♦ Salgın döneminde asgari ücret brüt asgari ücret –vergisiz ve kesintisiz- net olarak ödenmelidir!

​♦ Bütçeden asgari ücretlilere nakit desteği sağlanmalıdır.

​♦ Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalı, tüm ücretlilerin asgari ücret kadar gelirinden vergi alınmamalıdır.

​♦ Salgın döneminde asgari ücretlilerin SGK işçi primleri bütçeden karşılanmalıdır.

​♦ 2021 asgari ücreti Covid-19 salgınının getirdiği yeni yükler dikkate alınarak hesaplanmalıdır.

​♦ Asgari ücret hesabında sadece işçinin kendisi değil, ailesi de esas alınmalıdır.

​♦ Asgari ücret tespitinde geçim koşulları ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır.

​♦ Asgari ücret bütün işçi ve memurlar için ortak saptanmalıdır.

​♦ 2021 asgari ücreti en az net 3 bin 800 TL olmalıdır.

***

Yoksulun işi ‘Allah’a emanet’

Rıfat Kırcı

Adem Çelik, asgari ücretle yaşamını sürdürmeye çalışan milyonlarca işçiden biri. Ünlü bir lokanta zincirinde çalışıyor ama şu an ücretsiz izinde. Emekli olması gerekirken yaşa takılmış. “Bu ülkede her şeye bütçe var, EYT’lilere gelince yok!” diyor.

Çelik’in üç çocuğu da öğrenci. En büyüğü lisede, en küçüğü ise okula yeni başlamış. Kendisi okuyamadığı için en büyük endişesi çocuklarını da okutamamak. Uzaktan eğitim nedeniyle bu endişesi daha da artmış durumda; çünkü tablet alamıyor. “Öğretmenler ‘Çocukların tableti yoksa devlet tarafından verilecek’ diyor, link gönderiyor bize. Ama verilen linklere bakıyorum, kırk dereden su getiriyorlar, en sonunda da yoksulluk belgesi istiyorlar” diye konuşuyor.
Çocuk okutmak pahalı; ama tek endişesi bu değil Çelik’in. Okuyunca iş bulabilecekler mi diye düşünüyor bir yandan. Kendi yeğeninden örnek veriyor: “Çocuk okudu, annesi ve babası bir daire parası döktüler onun eğitimi için. Ama iş bulamadı, şu an mesleğini yapamıyor çocuk. Çünkü devlet görevini yapmıyor. Milyonlarca genç iş bekliyor.”

Asgari ücrete ilişkin taleplerini soruyoruz Çelik’e, “Çarşıya baksınlar da öyle karar versinler” yanıtını veriyor. Geçen sene 29 lira olan yağın bugün 55-60 lira olduğuna dikkat çeken Çelik, son olarak şunları söylüyor:

“Asgari ücret 3 bin lira olsa bile vatandaş yine aç kalacak. Öyle bir yoksulluk var ki… İnsanlar evine ekmek alamıyor artık, Allah’a emanetiz. Biz ailecek sağcıydık, ben bunların sayesinde solcu oldum.”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Yasak meşru değil, halk Taksim’de olacak Üretici emeğinin karşılığını istiyor İzmir'de 1 Mayıs programı belli oldu: Adres Gündoğdu Meydanı Taksim 1 Mayıs’la özdeştir! Özel'den Yerlikaya'ya '1 Mayıs' telefonu: Kararınızı gözden geçirin