KESK sefalet zammına karşı grev çağrısı yaptı

Hükümetin kamu emekçilerine reva gördüğü sefalet zammını kabul etmediklerini belirten KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, bütün sendikalara grev çağrısı yaptı. Gezen, “En yakın tarihte genel greve gidip hayatı durduralım” dedi

BİRGÜN/ANKARA

2020-2021 yıllarını kapsayan beşinci dönem “Toplu Sözleşme” görüşmeleri Hakem Kurulu’nun hükümetin teklifini aynen onaylaması ile sona ermesine tepki gösteren KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, bütün sendikalara grev çağrısı yaptı.

Gezen, “Gelin, taleplerimize kulaklarını tıkayarak bizimle alay edenlere gerekli cevabı hep birlikte verelim. Haklarımızı ve özgürlüklerimizi yok sayanlara kapı kulu değil emekçi olduğumuzu birlikte gösterelim.İnsanca bir yaşam için taleplerimize sahip çıkmaya devam edelim ve bu talepler için mücadeleyi birlikte yükseltelim” dedi.

SEFALET ZAMMI

KESK genel merkez binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Gezen, sefalet zammını kabul etmediklerini söyledi. TİS görüşmeleri başlarken Dolar’ın 5.3 TL dolayında iken bugün 6 TL’ye dayandığını, iğneden ipliğe zam üzerine zam geldiğini belirten Gezen, şunları söyledi:

“Açlık sınırının 2 bin 100 TL’yi, yoksulluk sınırının 6 bin 800 TL’yi aştığını, kamu emekçileri olarak on yılda reel gelirimizin yüzde 40 eridiğini, emekçi kesimlerin yaşadığı gerçek enflasyonun yüzde 30’ları bulduğunu, krizden en çok emekçilerin etkilendiğini belirterek temel bir ücret talep ettik. Biz bunları söylerken yandaş konfederasyon, masada KESK’in ve KAMU-SEN’in bulunmaması gerektiği söylemekle meşgul oldu. Hükümetin 2020 yılı için yüzde 4 + yüzde 4, 2021 yılı için ise yüzde 3 + yüzde 3 teklifi Hakem Kurulu tarafından olduğu gibi onaylandı. Kamu emekçilerinin çözüm bekleyen onlarca sorununa ve hizmet kolları toplu sözleşmelerinde üzerinde uzlaşma sağlandığı söylenen konulara ilişkin tek cümle dahi edilmedi.”

SORUMLU YANDAŞ KONFEDERASYON

Üyelerinin ağırlıklı kısmının hükümet tarafından belirlendiği Hakem Kurulu’ndan kamu emekçileri lehine bir sonuç beklemediklerini defalarca ifade ettiklerini anımsatan Gezen, “Usule aykırı bir tespit tutanağı ile Hakem Kurulu’na gidildi. Hakem Kurulu da hükümetin teklifini oy çokluğuyla kabul etti. Bu sonucun ortaya çıkmasının birinci derece sorumlusu hükümet iken diğer sorumlusu yetkilendirilmiş yandaş konfederasyondur” dedi. Hakem Kurulu’nun 200’den fazla yeni talepten sadece 3’ünü kabul ettiğini söyleyen Gezen, tüm taleplerin oy çokluğu ile yok sayıldığını belirtti.

KESK’TEN GREV ÇAĞRISI

Hakem Kurulu’nun aldığı kararların, kamu emekçileri nezdinde meşru ve hukuki olmadığını ifade eden Gezen, “Günlük bir çay parasına bile denk gelmeyen artışla kamu emekçileri ve emeklilerinin ücretlerinin artırılmasını öngören Hakem Kurulu kararını kabul etmiyoruz” dedi.

Yandaş sendika da dahil bütün sendikalara grev çağrısı yapan Gezen, “En yakın tarihte genel greve gidip hayatı durduralım. Krizin faturasının emekçilere kesilmesini engellemenin mücadele etmekten başka yolu yoktur. Grevli, gerçek ve özgür bir toplu sözleşme düzeni için KESK ve KESK’e bağlı 11 sendikamız, bu konuda üzerine düşen her türlü sorumluluğu yerine getirmeye hazırdır” diye konuştu.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Yasak meşru değil, halk Taksim’de olacak İsmail Saymaz, 1 Mayıs çifte standardını yazdı: TÜGVA’ya başka, emekçilere başka uygulama! İzmir'de 1 Mayıs programı belli oldu: Adres Gündoğdu Meydanı Üretici emeğinin karşılığını istiyor Vali Gül'den 1 Mayıs açıklaması: "CHP çelenk koymak istiyorsa müracaat yapmalı"