Nükleer santrallar felaket getirir

Çernobil faciasının 34’üncü yıldönümünde Akkuyu ve Sinop’ta faaliyete geçecek nükleer güç santrallarının getireceği tehlikeye dikkat çekildi. Öte yandan Gaziemir’de 13 yıl önce ortaya çıkan nükleer atıklar ise hâlâ bertaraf edilmedi

Çernobil faciasının üzerinden 34 yıl geçmesine rağmen, Ukrayna’da gerçekleşen orman yangını, Çernobil’deki radyasyonu tekrar arttırdı. Tüm bu yaşananlara karşın Türkiye’de faaliyete geçmesi planlanan nükleer güç santrallerinden ise herhangi bir şekilde geri adım atılmadı.

Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) yaptığı açıklamayla, yaşanan tüm bu olaylara ve yapılan tüm uyarılara rağmen toplumu rahatlatacak, yapılan yanlışlardan dönülecek en ufak bir adım atılmadığını belirtti.

Akkuyu Nükleer Güç Santralı’nın (NGS) deniz ekosistemini bozacağına vurgu yapılan açıklamada, “Santralın kurlduğu yer her birisi 7’den büyük deprem üretebilme potansiyeline sahip birkaç aktif fayın etki alanında kalmakta. Bu faylardan herhangi birisinin üreteceği depremin, Akkuyu’da öngörülemez hasarlar oluşma riski hiç de küçümsenecek gibi değil” dendi.

YÜZLERCE YIL OLUMSUZ ETKİLERİ OLACAK

Açıklamada Sinop’ta faaliyete geçmesi planlanan nükleer güç santralının tehdidine de dikkat çekil: “Sinop yakınlarında kurulacak nükleer güç santralının Kuzey Anadolu Fay Zonuna uzaklığı yaklaşık 100 kilometre kadar. Sinop NGS alanı, ormanlık bir bölgenin bir bölümünün tıraşlandığı alanda yapılacak. Yani, Ukrayna’dakine benzer bir yangın burada yapılacak NGS için diğer bir risk. Bir kaza durumunda ise canlı yaşamı için yüzlerce yıl başta kanser ve doğumsal anomaliler olmak üzere daha birçok olumsuz sağlık etkilerine yol açacak”

İZMİR’İN ÇERNOBİL’İNDEATIKLAR BERTARAF EDİLMEDİ

İzmir Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Gaziemir’de nükleer atıkların ortaya çıkmasının üzerinden 13 yıl geçtiğini, bu süre zarfında atıkların bertaraf edilmediğini söyledi:

“Kurşun döküm fabrikasının bahçesinde 100 bin ton nükleer atık tespit edilmişti. Ölçümlerde radyasyon miktarı normal değerin 219 katı çıkmıştı. Bu atıkların olduğu alan İzmir’in Çernobil’i olarak anılmaya devam ediyor. Sadece nükleer santrallerde oluşabilen bu atıklar, ülkemizde kurulu bir nükleer santral bulunmadığı halde oraya nereden ve nasıl geldi? İzmir ve Gaziemir halkının sağlığı için tüm yetkilileri harekete geçmeye çağırıyorum.”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
MUÇEV’in olmayan sahil neredeyse yok 1000 yıllık dut ağacı hala meyve veriyor Dünyanın en yaşlı 10 ağacı Hekimhan köylülerinden maden protestosu Koronavirüsü fırsat bilen Sinan Çetin, Büyükada'daki villasının yanına duvar ördü