Öğrencilere büyük gözaltı

Önceki gün Ankara, Hacettepe ve ODTÜ'deki öğrenci protestolarının ardından, dün de çok sayıda öğrenci YÖK'ü protesto etmek için alanlardaydı. YÖK'ün 2

Uğur BİRYOL – Serap GÜZELCAN

 

Önceki gün Ankara, Hacettepe ve ODTÜ'deki öğrenci protestolarının ardından, dün de çok sayıda öğrenci YÖK'ü protesto etmek için alanlardaydı. YÖK'ün 23. kuruluş yıldönümü olan 6 Kasım'ı protesto etmek için yine meydanlara akın eden öğrencilere Sosyalist Demokrasi Gençliği, Gençlik Dernekleri Federasyonu, Demokratik Gençlik Hareketi, Özgür Gençlik, Ekim Gençliği, Genç Umut gibi oluşumlar da destek verdi.

Gazi Mustafa Kemal Bulvarı'nda toplanan Sosyalist Demokrasi Gençliği, "Biz çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakıyoruz ya siz?", "Çakıcı sizinle gurur duyuyor", "Öğrenciye değil, çetelere barikat" sloganları attı. Polisin "Burada basın açıklaması yapabilirsiniz ancak daha ileri gidemezsiniz" uyarılarını dikkate almayan grup, çevik kuvvet eşliğinde topluca göz altına alındı.

Ziya Gökalp'teki eylem için çeşitli üniversitelerden öğrenciler, sabah saatlerinden itibaren Kurtuluş Parkı'nda toplandı. Öğrenciler, daha sonra, kortej oluşturarak Kızılay'a doğru yürüyüşe geçti. Polis, Ziya Gökalp Caddesi üzerinde panzerlerle barikat kurdu. Yapılan anonslarda, gösterinin yasadışı olduğu belirtilerek, göstericilerden, GMK'da olduğu gibi basın açıklaması yaptıktan sonra dağılmaları istendi. Ziya Gökalp Caddesi ve caddeye çıkan sokaklar trafiğe kapatıldı. Öğrencilerin YÖK'ü protesto etmek amacıyla düzenlediği gösteriye polis müdahale etti.

 

YİNE BİBER GAZI

Sloganlar eşliğinde yürüyen öğrencileri, Mithatpaşa Köprüsü altında barikat kuran polis durdurdu. Öğrenciler, polisten Kızılay'a yürümek için izin verilmesini istedi. Öğrenciler, izin talepleri karşılanmayınca ellerindeki molotof kokteyllerini polise attı. Polis de panzerlerden boyalı su sıkarak ve biber gazı atarak, müdahalede bulundu. Biber gazından çevredeki vatandaşlar ve çocuklu aileler de zarar gördü. Bunun üzerine, öğrenciler Mithatpaşa Caddesi'nden Kolej istikametine doğru çekilmeye başladı. Polis, ara sokaklarda da biber gazı ve boyalı su kullanarak öğrencilerin peşini bırakmadı, yakaladığı öğrenci ve eylemcileri gözaltına aldı. Ara sokaklara dağılan eylemcilerden yaklaşık 50 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Böylece dünkü iki ayrı YÖK eyleminde toplam 120 kişi gözaltına alındı.

 

BEYAZIT'TAKİ EYLEME POLİS DAYAĞI

Ulaş KIROĞLU - Helin ŞAHİN - Ulaş TOSUN - Bülent KILIÇ

 

YÖK protestosu için Beyazıt'ta toplanan gruba polis cop ve biber gazı kullanarak müdahele etti. DEHAP, SDP, SGD ve ESP'nin de aralarında bulunduğu grup Laleli'den yürüyüşe geçerek Beyazıt Meydanı'na geldi. Basın açıklaması yapmak isteyen yaklaşık bin kişilik gruba polis cop ve biber gazıyla müdahele etti. Eylemci öğrencilerin bir kısmı Beyazıt camine sığınırken, bir kısmı ise ara sokaklara dağılarak eylemlerini burada sürdürmek istedi. Burada ikinci müdahaleyle karşılaşan grup Unkapanı istikametinde tekrar bir araya geldi. Unkapanı köprüsünü trafiğe kapatarak eylem yapmak isteyen grup bir polis otosunu taşladı. Çevik kuvvet polislerinin müdahelesiyle dağıtılan gruptan çok sayıda öğrenci gözaltına alındı.

Müdahele sırasında sıkılan biber gazından çevredeki çok sayıda vatandaş etkilendi. Polisin kontrolsüz kullanığı birer gazları nedeniyle panik yaşayan vatandaşların kimi baygınlık geçirdi.

 

TKP'LİLER DE KADIKÖY'DE

Türkiye Kominist Partisi (TKP) Öğrenci Konseyi, yaklaşık 2 bin kişi ile Kadıköy İskele Meydanı'nda YÖK'ü protesto etti.

Ankara, İzmir başta olmak üzere birçok ilden gelen öğrenciler Kadıköy'ün çeşitli yerlerinden "Üniversiteliler AB'ye geçit vermeyecek, Son söz emekçi halkındır" sloganları atarak İskele Meydanı'ında toplandı. Burada toplanan öğrencilere Atina Kominist Partisi Öğrenci Konseyi temsilcisi Kostas, TKP İstanbul İl Başkanı Hüseyin Karabulut ve yazar Sadık Albayrak'ta destek verdi.

Günün Manşetleri için tıklayın

Çok Okunanlar
Hoş geldin kadınım BUGÜN BENİM, YARIN SENİN, HİÇBİR ZAMAN KİMSENİN:Küçük Asya incisi Sinasos -3 BUGÜN BENİM, YARIN SENİN, HİÇBİR ZAMAN KİMSENİN:Küçük Asya incisi Sinasos -2 Hafriyat Karaköy açıldı Kosta Rika’nin fethi