Özellerdeki zam isyanı katlanıyor

Özel okul öğretmenlerinin düşük zamma karşı başlattıkları mücadele büyüyor. MBA Okulları’ndaki öğretmenler, yüzde 13’lük zamma karşı imza kampanyası başlattı. Doğa Kolejleri’nde sadece 100 lira zam yapıldığı öğrenildi.

Haber Merkezi

Özel okul öğretmenlerinin düşük ücretlere ve kötü çalışma koşullarına isyanı sürüyor. Bahçeşehir, Uğur, Okyanus gibi pek çok okulun öğretmenlerinin başlattığı protestolara yenileri ekleniyor.

Maraş, Adana, Kayseri ve Antep Doğa Kolejlerinde öğretmenlere teklif edilen sadece 100 lira zamma tepki gösterilirken Medicana Grubu’na bağlı MBA Okulları’nda öğretmenler, yüzde 13’lük zamma karşı imza kampanyası başlattı.

İŞTEN ATMA TEHDİDİ

MBA Okulları’nda çalışan öğretmenler, sefalet zammına karşı iş bırakmayı tartışırken yönetimin ise öğretmenlerin tepkisi karşısında, olası bir eylemin, iş bırakmanın öğretmenlerin kendi ayağına sıkması olacağını söylediği iddia edildi. Öğretmenlerin işten atılmakla tehdit edildiği belirtildi.

Öğretmenler başlattıkları imza kampanyasının açıklamasında insanca yaşamalarına yetecek bir ücret istediklerini belirtti. Öğretmenler, kendilerinden elektrikten temel tüketim maddelerine kadar her şeye fahiş zamlar yapılmışken asgari ücretin yaklaşık 500 lira üstünde maaşlarla geçinmelerinin bu koşullarda nitelikli eğitim vermelerinin beklendiğine dikkat çekti. Açıklamada, “Öğretmenlerini ve onların haklarını değil kamuoyundaki prestijini, reklamlardaki yüzünü önemseyen, mutlu çalışan portreleri çizen MBA görünmeyen kısımda ise geçinemeyen, mutsuz, motive olmayan, yoğun ve verimsiz çalışan bir öğretmenler yığını yaratıyor” denildi.

Maraş, Adana, Kayseri ve Antep Doğa Kolejlerinde öğretmenlere sadece 100 lira zam yapılırken büyük bir kısmı da asgari ücretin altında ücretlerle çalışıyor. Sendika.org’a konuşan Adana’daki Doğa Koleji’nden bir öğretmen, 4 bin 500 lira maaş aldığını söyledi. Öğretmenin anlattığına göre kimi öğretmen asgari ücret alıp anlaştığı ücretin üstünü elden yönetime verirken kimisi de yarı zamanlı çalışan şekilde gösteriliyor. Velilerin de okulun yüksek ücretleri yüzünden şikâyetçi olduğunu ifade eden öğretmen, ortalama öğretmen ücretinin 3 bin-4 bin civarında olduğunu ifade etti.

Antep Doğa Koleji’nde öğretmenlerin bu sefalet zammına itiraz ettiğinde yönetimin, “Beğenmeyen gider” dediği de ileri sürüldü. Ek ders ücretlerinin çok düşük olduğunu, bu yüzden kimsenin ek ders istemediğini aktaran öğretmen servislerin de yetersizliği sebebiyle öğretmenlerin yol parasını cebinden ödediğini söyledi.

MECLİS GÜNDEMİNDE

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, özel kurumlarda çalışan öğretmenlerin sefalet zamlarına karşı yükselttikleri itirazı Meclis gündemine taşıdı.

Gülüm, özel kurumlarda çalışan öğretmenlere ilişkin Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi. “Çalışma koşullarına ve sefalet ücretine itiraz ettiklerinde ise belirli süreli sözleşmenin yenilenmeyeceği tehdidi ve baskısıyla karşılaşmaktadırlar” diyen Gülüm, şunları sordu: “MEB’e bağlı olmasına rağmen adeta ticarethaneye dönüşmüş özel eğitim kurumlarında çalışan öğretmenler niçin yok sayılmaktadır? Özel okul, kurs ve özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerindeki asgari ücretle çalıştırılan öğretmenlerin sayısı kaçtır? Kamuda çalışan kadrolu öğretmenlerle sözleşmeli ve özel kurumlarda çalışan öğretmenlerin aldıkları maaş arasındaki adaletsizliği giderecek misiniz?”

MBA OKULLARI’NDAN AÇIKLAMA

MBA Okulları konuyla ilgili açıklama yaptı. Kurumun açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

“MBA Okulları olarak eğitim yatırımlarımızın Türkiye yansıması aynı zamanda insan kaynaklarına yapacağımız yatırımdır.

Hem öğretmenlik mesleğine bakış açımız hem de her yatırımın istihdama dönüşümü bizim için kıymetli bir motivasyon kaynağıdır.

Bu kapsamda üst yönetimi yalnızca eğitimcilerden oluşan eğitim grubu olarak önceliğimiz her zaman eğitim ekosisteminde bulunan herkesin değerli hissettiği bir aile kültürüdür.

2021 Aralık ayında gerçekleşen üst düzey atamalarla yenilenen yönetim kadromuzun öncelikleri kalite ve yeniliktir. Eğitim politikamızın yenilikçi bir ekosistemde ele alınmasına eş zamanlı olarak insan kaynağımızın özlük ve kişisel+profesyonel gelişimi sürdürülebilir bir kaliteye dönüşümü açısından ana odağımızdır. Genel ekonomik gidişatı göz önünde bulundurarak ara dönemde de bir iyileştirme yaparak, yeni dönem sözleşmelerinde yapacağımız artışa iyi bir taban oluşturduk. Sözleşme yenileme dönemleri eğitim sektöründe yılda bir olmasına rağmen yaptığımız ara dönem artışlarımız oransal temeller baz alınarak daha düşük maaşlardan daha yüksek olacak şekilde

( agisiz) %62, %31, %25, %18 olarak uygulanmış, genel ortalamada artışlar net üzerinden %21 tekabul etmiştir. Bu konuda şeffaf bir yaklaşımımız olup her türlü teyide de açık olduğumuz bildirmek isteriz. İlgili süreçteki duyarlı adımımız, şeffaf iletişimimiz ve adil yaklaşımımız kapsamında haber metninde bahsi geçen artış oranı, yönetici tavrı ya da istifa bilgisi gerçeği yansıtmamış; kurumlarımızdaki hiçbir yönetici öğretmenlerimizin kıymetli varlığına gölge düşürecek bir iletişim dili kullanmamıştır. Ayrıca öğretmenlik mesleğini tutku ve erdemle yapan değerli öğretmen kadromuzun iş yavaşlatma ya da derse girmeme gibi bir tepkisel yaklaşımı olmamıştır; eğitimci kadromuz da gerçeği yansıtmayan bu bilgiden duydukları rahatsızlığı tarafımızla paylaşmıştır. Hepimizin önceliği tüm şartlarda öğrencilerimizdir.

Markamız, bilimsel veriden uzak yanlış bilgi aktarımı, öğretmenlik mesleğinin ve eğitimci kadromuzun itibarını sarsan bu sürecin hukuki olarak da takip edecektir.

Öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz,çalışanlarımız ve yöneticilerimizle zorlu süreçlerde birbirimizi desteklemeye devam edecek, her zaman hem yaşam hem gelişim standartlarımızla olumlu bir iş birliği ikliminde çalışmaya,üretmeye,çözüm bulmaya devam edeceğiz. Eğitim yatırımına devam edeceğimiz bundan sonraki süreçlerde de emeğin yanında olduğumuzu, mesleki etiğin MBA Okullarındaki öncelikli değer olduğunu tüm mecralarda duyuyor ya da okuyor olacaksınız.

Saygılarımızla…”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Yasak meşru değil, halk Taksim’de olacak İsmail Saymaz, 1 Mayıs çifte standardını yazdı: TÜGVA’ya başka, emekçilere başka uygulama! İzmir'de 1 Mayıs programı belli oldu: Adres Gündoğdu Meydanı Üretici emeğinin karşılığını istiyor Vali Gül'den 1 Mayıs açıklaması: "CHP çelenk koymak istiyorsa müracaat yapmalı"