Soylu'dan tampon bölgede kalan IŞİD'liyle ilgili açıklama

Türkiye’de yakalanan ve Yunanistan kara sınırından sınırdışı edilen IŞİD'liyle ilgili konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Biz belgesini düzenleyip sınır dışı ettik. Yunanistan'ın da almama hakkı var ve almadı. Ancak bizim de geri almama hakkımız var" dedi.

Söcü'den Deniz Zeyrek'in haberine göre, Türkiye'den vsınırdışı edlilince ara bölgeye geçip Yunanistan gümrüğüne başvuran ve Yunan makamlarınca reddedillen IŞİD'li geri alınmayacak.

'TÜRKİYE TARAFINDAN YAKALANAN 2 BİNDEN FAZLA IŞİD'Lİ TUTUKLU VAR'

Konuyla ilgili konuşan Soylu, IŞİD'linin Yunanistan'a geçmeyi kendisinin istediğini söyleyerek "Uluslararası hukuk, kendi ülkesine (ABD) gitmek istemeyen bu şahıslara üçüncü bir ülke seçme hakkı tanıyor. Bu terörist de Hollanda ya da Yunanistan deyip Yunanistan'ı seçti.

Biz belgesini düzenleyip sınır dışı ettik. Yunanistan'ın da almama hakkı var ve almadı. Ancak bizim de geri almama hakkımız var” dedi.

Soylu, "Arada kalanların sayısı artarsa ne olacak?” sorusuna ise “Artsın, biz göndermekte kararlıyız” karşılığını verdi.

Türkiye'de geri kabul merkezinde 250, Barış Pınarı Harekatı ile kontrol altına alınan bölgede 850 ve Türkiye'deki cezaevlerinde 1180 IŞİD'linin olduğunu söyleyen Soylu, IŞİD'lilerin 30 değişik ülkenin vatandaşları olduğunu ifade etti. Türkiye'nin Avrupa Birliği ve bazı ülkelerle imzaladığı “Geri kabul anlaşmaları” ilgili BM Güvenlik Konseyi kararı ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 8. maddesinin Türkiye'ye iade etme hakkını tanıdığına dikkat çeken Soylu, “Anlaşmaların gereğini yapıyoruz” dedi.

'TEK BAŞLARINA GÖNDERİYORUZ'

Muhatap ülkelerin IŞİD'lileri teslim almak için ekip göndermek zorunda olduğunu vurgulayan Süleyman Soylu, şöyle konuştu: “Cezaevlerinde bulunanları polis eşliğinde gönderiyoruz. Ancak diğerlerini uçağa bindirip tek başlarına gönderiyoruz. Bu bizim hakkımız. Uluslararası anlaşmalara dayanarak prosedürü uyguluyoruz.”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Yasak meşru değil, halk Taksim’de olacak Koray Aydın: Kazanmayayım diye organize bir el çalıştı Bina yan yattı, boya yapacaklar CHP'den 1 Mayıs açıklaması: "Taksim'den vazgeçmiyoruz" Yedek oyuncu profiline döndü