YTÜ'de faşist gruplar Kutay'a karşı toplandı, öğrenciler fakültelerine alınmadı

Yıldız Teknik Üniversitesi'nde faşist gruplar, 'Senaryo Yazımı' dersinde paylaştığı görüşleri sebebiyle hakkında Diyanet tarafından suç duyurusunda bulunulan akademisyen ve BirGün yazarı Uğur Kutay'a karşı toplandı. Sanat ve Tasarım Fakültesi'nde Uğur Kutay'a destek olmak isteyen öğrenciler ise fakültelerine alınmadı. YTÜ Genel Sekreteri Ahmet Yüksel Karahan, hocasını, üniversitesini savunan öğrencileri 'soruşturma' başlatmakla tehdit etti.

Yıldız Teknik Üniversitesi'nde (YTÜ) bir araya gelen faşist gruplar, 'Senaryo Yazımı' dersinde paylaştığı görüşleri sebebiyle hakkında soruşturma başlatılan ve Diyanet tarafından suç duyurusunda bulunulan üniversitede öğretim üyesi ve BirGün yazarı Uğur Kutay'a karşı toplandı.

Evrensel'de yer alan habere göre İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Yeni Nesil ve Yeni Hilal'in çağrısıyla toplanan faşist gruplar mesaj gruplarına "Acil acil acil / Gençler yıldız teknikte sol gruplar İslam’a karşı eyleme hazırlanıyor. Biliyorum dersleriniz var ancak bugün fedakarlık zamanı. İslam’a uzanan ellere karşı ahirette KARŞILARINDAYDIK ALLAH'IM diyebilmek için acil bir işi, dersi olmayan tüm kardeşlerimi belirtilen yere bekliyorum" ifadelerinin yer aldığı mesajlar gönderdi.

Öte yandan YTÜ Sanat ve Tasarım Fakültesi'nde öğrenim gören öğrenciler fakültelerine alınmadı. Kutay'a destek vermek için bir araya gelen öğrenciler "Uğur Kutay yalnız değildir" sloganı attı.

Kutay'a destek vermek için bir araya gelen YTÜ öğrencileri basın açıklaması yaptı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"BİLİMSEL, LAİK, DEMOKRATİK BİR ÜNİVERSİTE İSTİYORUZ"

"Okulumuz Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde Öğretim Görevlisi Dr. Uğur Kutay’ın dersteki ifadelerinin çarptırılmasının ardından kendisine soruşturma başlatıldı. Şikayet dilekçesinin dışarı sızdırılmasıyla sosyal medyada çeşitli yapılanmaların temsilcileri dersteki tartışmayı da çarpıtarak hocamızı hedef haline getirdi. Geçtiğimiz Cuma ise okul öğrencisi olmayan birçok şahısla birlikte okul içerisinde provokasyon yaratıldı, tekbirlerle yürüyüş yapıldı. Şahıslar hem hocamıza hem bize tehditler savurdu. Bu yaşananlar okulda can güvenliğimizin olmadığının en büyük göstergesi.

Ülke gündeminde günlerdir tarikat cemaat yurtlarında yaşanan skandallar varken bu linç kampanyasının bir gündem değiştirme çabası olduğunun farkındayız. Ama bunun beyhude bir çaba olduğunu düşünüyoruz.

Üniversiteler ifade özgürlüğünün ve özgür tartışma ortamının olduğu yerlerdir. Bu noktada hocamıza yönelik linç girişimi, derslerinden alınması bu özgürlüğe ket vurmak anlamına gelmektedir. Biz özgürce tartışabileceğimiz, düşüncelerimizi özgürce ifade edebileceğimiz bir üniversite ortamında eğitim almak istiyoruz.

Bugün buna okulun sahini olan öğrenciler olarak birlik olup tepki göstermezsek yarın sansürle, baskılarla sesimizin daha da kısılacağının bilincindeyiz. Bu nedenle bugün hem kendi özgürlüklerimiz hem de hocamız Uğur Kutay’ın yaşadığı haksızlık için buradayız.

Bilimsel, laik, demokratik bir üniversite istiyoruz."

DİYANET SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçundan soruşturma başlatılan YTÜ öğretim görevlisi ve BirGün yazarı Uğur Kutay hakkında suç duyurusunda bulunduklarını belirtmiş, "Bir öğretim üyesi alemlere rahmet Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s)’e, bir gazeteci ise ümmetin en şereflileri Kur’an hafızlarına hakaret etmiş. Çok yazık. Keşke anlamaya çalışsaydılar, severlerdi. Yapılan hakaretler için Başkanlık olarak suç duyurusunda bulunuyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

ÜNİVERSİTE GENEL SEKTERİ KARAHAN'DAN ÖĞRENCİLERE 'SORUŞTURMA' TEHDİDİ

Öte yandan, YTÜ Genel Sekreteri Ahmet Yüksel Karahan, öğrencilere soruşturma tehditlerinde bulundu. Karahan, "Şu an ortamı gerecek bir şey istemiyoruz, gerecek arkadaşlara disiplin soruşturması başlatılacak" dedi.

Öğrenciler, Karahan'a "O arkadaşları çıkartmak yerine kendi okulunuzun öğrencilerini tehdit ediyorsunuz. Biz bu okulun öğrencisiyiz" diyerek tepki gösterdi.

NE OLMUŞTU?

YTÜ öğretim görevlisi ve BirGün yazarı Uğur Kutay, 5 Aralık Pazartesi günü "Senaryo Yazımı" dersi sırasında görüşlerini paylaşmış, şikayet edilen Kutay hakkında üniversite yönetimi tarafından ‘dini değerlere hakaret’ suçlumasıyla soruşturma açılmıştı.

Soruşturma kapsamında Kutay’ın derslerine ara verilmiş YTÜ öğrencileri, Kutay’ın tarihi alıntılar yaparak ders anlattığını belirterek, "O sırada ve ‘anlatının’ tamamını dinlememiş bir öğrenci söylenenleri hakaret ve Kutay’ın şahsi fikirleriymiş gibi yansıttı" ifadelerini kullanmıştı.

YTÜ'nün 3 bölümünün öğrencilerinden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanılmıştı:

"Geçtiğimiz günlerde aldığımız maille Dr. Uğur Kutay hocamıza soruşturma açıldığını ve derslerini veremediğini öğrendik.

Çarpıtılmış ifadelerle açılmış soruşturmanın ardından hocamız sosyal medyadan hedef gösterilmiş ve hocamıza dair linç kampanyası başlatılmaya çalışılmıştır.

Elbette Saray Rejimi ile yönetilen ülkemizde akademisyen avına çıkıldığını biliyoruz, görüyoruz. 800 gündür direnen Boğaziçi'li akademisyenler ve ODTÜ'lü akademisyenler 2 hafta önce yayınlanan sürgün yasası ile okullarından uzaklaştırılmaya, atılmaya çalışılıyor.

Akademinin içi boşaltılmaya çalışılıyor, yandaşlar dolduruluyor.

'Çocuk yaşta evliliği" hak gören Bedri Gencer, 'İstanbul Sözleşmesi yaşatır' görselini gördüğü için öğrencisini dersten atan Nurullah Arvas hala bu okulda ders verebiliyorken ve hiçbir soruşturma açılmazken; biz öğrencilerin her zaman yanında olan Uğur hocamıza çarpıtılmış ifadelerle açılan soruşturmayı kabul etmiyoruz. Takipçisi olacağız. Tüm sıra arkadaşlarımızı da sürecin takipçisi olmaya, ses çıkarmaya çağırıyoruz.

Hocamızın yanındayız.
Hocalarımıza dokunamazsınız!"

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Din dersi kitabı AKP beyannamesi MEB herkesi 'savunmaya' çağırdı: Twitter’dan müfredat eleştirilerine karşı kampanya Seçim bitti, verilen sözler unutuldu: Bakan Tekin'den 'mülakat' savunması AKP’nin kindar nesil ajandası Maarif Modeli'nden parti programı çıktı: MEB’den medrese müfredatı!