Şimdi internet dünyasındayız ya! Herkes tek tuş ile eski gazetelere, dizilere, filmlere, haber programlarına ulaşabiliyor. Gerçekten

Şimdi internet dünyasındayız ya! Herkes tek tuş ile eski gazetelere, dizilere, filmlere, haber programlarına ulaşabiliyor. Gerçekten çağımız siyasetçisinin işi zor. Sözüm onlara.
Eskiden olsa dün dündür, bugün bugündür der sıyrılırdın işten.
Ama şimdi yapamazsın.
Şimdi parmak kadar çocuk girip bakıyor.
Böyle demişsin işte.
Kar yağdı, yollar kapalı. Hep birlikte ağız birliği etmişsiniz;
Efendim son 50 yılın en soğuk kışı, biz ne yapalım?
Sel oldu, insanlar göz göre göre boğuldu hemen açıklama gelmiş sizlerden,
Böyle sel 1.000 yılda bir olur.
İyi de bu açıklamaları geçen sene de yapmışsın. Sen ya da senin benzerlerin yapmış.
Ondan önceki sene de yapılmış.
Meteoroloji kayıtları da internette var. Size mi inanacağız gözümüze mi?
Aynı internette eski banka reklamları da var. Hani şimdilerde Hasankeyf Barajı için kredi vermeyi düşünen iki bankanın ne kadar çevreci olduğunu banka reklamlarından hepimiz hatırlıyoruz ve işin kötüsü görüyoruz da.
Bu bankaların ATM’lerinde eğer hesap özeti ya da başka bir işlem yaptığınıza dair basılı dekont isterseniz, ekranda aynen şöyle yazıyor:
“Fazla kâğıt çıktısı almayın çevreye zarar verirsiniz”
“Her bir kâğıt ağaçların israfı demek”
Aman ne güzel! Kâğıdı yurttaş isterse ve parasını banka verecekse yaptığın iş çevreye zarar veriyor, teknolojiyi kullanıp bir daha düşün diye sana akıl öğretiyorlar. Yok,  koskoca bir barajı yapmak için trilyonları dökecekler ise -faizli borç halinde elbette- o zaman çevre mevre nanay.
Yaptığın barajların ömrü 40 yıl verdiği zararın geri dönüşü (eğer mümkün olur ise) 200 yıl.
Türkiye sahip olduğu çeşitlilik ile eşsiz bir ülkedir. Öyle her istediğin yere baraj yapıp her kafana estiği bölgede maden araması yapamazsın. Bulsan bile çıkaramazsın.
Sen siyasetçisin. Bürokratsın.
Tüm bu biyolojik çeşitlilik sana emanettir. Yerkürenin emanetidir. Doğmamış çocukların emanetidir. Bu sorumluluğa sahip değilsen emekliliğini isteyeceksin. Biyoloji bilgisini bir takım safsata hocaların, takma isimli mehdi olma meraklılarının internet sitelerinden değil uzmanlarından alacaksın. Öğreneceksin.
Baraj yapma hevesinden vazgeçeceksin.
Karadeniz’e sahil otoyolu yaptınız da ne oldu? Ne olacak? Hepsini bitirsen ne olacak? Kaç yıl ömrü olacak? O yolları yapacağım diye hangi türleri yok ettin, daha kaç tanesini edeceksin? Tüm bunları hesap edeceksin.
Emanete hıyanet etmeyeceksin.
Yaptığın barajların iklim üzerine etkisini de hesap edeceksin. Edemezsen tarihi internetten okuyanlar seni nasıl tanımlayacaklar hiç olmaz ise onu düşüneceksin.
Her bir baraj en az bir nükleer bomba kadar doğa üzerinde tahrip edici etkiye sahiptir. Bunlar o dediğim internet sitelerinde yazmaz. Soracaksın.
Hoş şimdi küçücük çocuklara bile sorsan cevap alırsın. Onlar interneti herkesten daha iyi ve doğru kullanabiliyorlar çünkü. Demek ki haberi çocuklardan alacaksın.
Ama internete değil kendine kızacaksın.