Edip Cansever, 8 Ağustos 1928 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi.
2. Yeni hareketi içerisinde yer alan şair, eğitim yaşamını tamamlamadan ticarete atıldı. 1950 yılında İstanbul- Kapalı Çarşı'da ticaret yapmaya başladı, bir yandan da şiir yazmaya devam etti.
İlk olarak yazdığı şiirleri 1944 tarihinde "İstanbul" adlı bir dergide yayımlandı. Yücel, Fikirler, Edebiyat Dünyası, Kaynak dergilerinde çıkan ilk gençlik şiirlerini "İkindi Üstü" kitabında topladı. Bu şiirlerde varlıklı, her şeye yaşama sevinciyle bakan bir gencin avarelikleri, duyguları ön plandaydı.
1951'de "Nokta" dergisini çıkardı. Bu dergi genç şairlerle ve yazarlarla tanışmasını sağladı. İlk kitabından 7 yıl sonra yayımladığı "Dirlik Düzenlik" bu dönemin ürünüdür. Bu kitaptaki şiirlerde düşünceyi dil içinde eritmeye yönelen, özlü bir söyleyiş ve çarpıcı biçim arayan, toplumsal eleştiri için mizah aracını kullanan bir tutum görüldü.
1957'de yayınlanan "Yerçekimli Karanfil" ile kendisine özgü bir şiir dünyası kurdu. İkinci Yeni akımının özgün örneklerini verdi. Yenilik, Pazar Postası, Yeni Dergi gibi dönemin sanat yayınlarında şiirsel canlılığı besleyen şairlerden biri oldu.
Şiirinde zamanla sevinç yerini bunalıma, toplumsal dengesizlikleri eleştirme kaygısı yerini yıkıcı bir umutsuzluğa bıraktı. "Dize işlevini yitirdi" gerekçesiyle yeni arayışlara yöneldi. Şiirde tiyatrodan esinlenen diyaloglar kullandı.
Yine de İkinci Yeni içindeki bazı şairler gibi anlamsızlığı savunmadı. Kapalı, anlaşılması güç, yine de anlamdan ayrılmayan bir şiire yöneldi. Çok farklı imgeler kullanırken bile düşünce öğesini göz ardı etmedi. Yapıtlarına tutarlı bir bütünlük kazandırdı.
Şiirinde düzyazı olanaklarını kullanmaktan da çekinmedi. Yalnız şiirleriyle değil tepkileri ve yaşama biçimiyle de kendisinden söz ettirdi. Sürekli yazan, yayınlayan bir şair olarak ilgileri hep üstünde tuttu.
Şiir kitapları: İkindi Üstü (1947)- Dirlik Düzenlik (1954)- Yerçekimli Karanfil (1957)
Umutsuzlar Parkı (1958)- Petrol (1959)- Nerde Antigone (1961)
Tragedyalar (1964)- Çağrılmayan Yakup (1966)- Kirli Ağustos (1970)
Sonrası Kalır (1974)- Ben Ruhi Bey Nasılım (1976)- Sevda ile Sevgi (1977)
Şairin Seyir Defteri (1980)- Yeniden (1981)- Bezik Oynayan Kadınlar (1982)
İlkyaz Şikayetçileri (1984)- Oteller Kenti (1985)
Hikaye ve Roman: Gül Dönüyor Avucumda (Ölümünden sonra, 1987)- Şiiri Şiirle Ölçmek: Şiir Üzerine Yazılar, Söyleşiler, Soruşturmalar. Hazırlayan: Devrim Dirlikyapan. Yapı Kredi Yayınları, 2009.
Bodrum'da tatildeyken beyin kanaması geçirdi, tedavi için getirildiği İstanbul'da 28 Mayıs 1986’da 57 yaşında yaşamını yitirdi.
Çağrılmayan Yakup'u, Ruhi Bey'i, Ahmet Abi'yi, Bezik Oynayan Kadınlar'ı ve birçok karakteri bir masaya topladı Cansever. "...Masa da masaymış ha" dedi, dedirtti.
Mendilimde Kan Sesleri'nde Ahmet Abi'ye seslendi Cansever: Gülemiyorsun ya, gülmek/ Bir halk gülüyorsa gülmektir/ Ne kadar benziyoruz Türkiye'ye Ahmet Abi/ Bir güzel kadeh tutuşun vardı eskiden/ Dirseğin iskemleye dayalı/ -- Bir vakitler gökyüzüne dayalı, derdim ben -- Cıgara paketinde yazılar resimler/ Resimler: cezaevleri Resimler: özlem Resimler: eskidenberi Ve bir kaşın yukarı kalkık Sevmen acele Dostluğun çabuk Bakıyorum da simdi O kadeh bir küfür gibi duruyor elinde. Ve zaman dediğimiz nedir ki Ahmet Abi
"Çağrılmayan Yakup" ...Bir güzel uyumak istiyorum, bütün gün çok yoruldum/ Ben/ Gözlükten, taş hamurdan ve çarşaflardan/ Ve biraz hiç çağrılmamaktan yapılmış Yakup/ Uyumak istiyorum./ Ve sabah bunları bir bir kendime anlatacağım/ Yakubun gene bir yokluğa doğru büyüyen içinde.
"Ben Ruhi Bey Nasılım" ...O ben ki/ bir kadında bir çocuk hayaleti mi/ bir çocukta bir kadın hayaleti mi/ yalnızca bir hayalet mi yoksa./ ne peki/ yere dökülen bir un sessizliği mi/ göğe bırakılmış bir balon sessizliği mi/ işini bitirmiş bir org tamircisinin/ tuşlardan birine dokunacakkenki/ dikkati ve tedirginliği mi.