"İstanbul'a kış 20 Ocak'ta gelecek"

Yurtta sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerine çıkmaya başlamasıyla 'kış ne zamna gelecek' sorusu sorulmaya başlandı. Meteoroloji Mühendisi Köse, İstanbul'un 20 Ocak'ta kış soğuklarının etkisi altına gireceğini söyledi

Yurtta sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerine çıkmaya başlamasıyla "sıcaklar ne kadar devam edecek" sorusu sorulmaya başlandı. Meteoroloji Mühendisleri Odası 2. Başkanı Ahmet Köse, halk arasında "Pastırma Yazı" olarak bilinen sıcaklıkların başladığını ve 12 gün süreceğini söyledi. İstanbul başta olmak üzere yurdun Batı kesimlerinde kar yağışı beklenmediğini belirten Köse "İstanbul'un kışını, 20 Ocak 2015 ve sonrasında bekliyoruz. Kar yağışlarını bu mevsimde göreceğiz" dedi.
 
Anadolu Ajansı'na konuşan Köse, "Pastırma Yazı"nın genellikle ekim ayının son haftasıyla kasımın ortalarında yaşandığını, gündüzlerin sıcak, geceleri ise ayaz olduğu bilgisini verdi. 
 
İstanbul'da hava sıcaklığnın 20 dereceye kadar yükseleceğini ifade eden Köse, bu dönemden sonra sıcaklığın azalacağını dile getirdi.
 
"HORTUM RİSKİ DEVAM EDİYOR"
Türkiye'nin adım adım kışa yaklaştığını, bu yıl El Nino'nun etkisiyle bol yağış görüldüğünü anımsatan Köse, "Hortumlar gördük yurdumuzun birçok noktasında. Hala görmeye devam ediyoruz. Akdeniz'de, özellikle Antalya ile Anamur arasında hortum oluşma riski devam ediyor" diye konuştu. Bu yıl hortumun sık görülmesinin sebebinin El Nino'nun tetiklemesiyle deniz suyunun sıcaklığının yükselmesi olduğunu söyleyen Köse, Karadeniz'de bile deniz suyu sıcaklığının 28 dereceye kadar çıktığına işaret etti.
 
"20 KASIM'A KADAR DENİZLER SICAK OLACAK"
Köse, "Deniz suyu hala sıcak. Yurdumuzun bir tarafında 50-60 santimetre kar yağışları var. Ege ve Akdeniz'de ise hala deniz sezonu devam ediyor. Otellerde doluluk oranları, yüzde 50 mertebesinde. Akdeniz sahillerinde deniz suyu sıcaklıkları 25-26 derecede. Hava sıcaklıkları da yaklaşık bu derecelerde olduğu için deniz sezonu 20 Kasım'a kadar devam edecek" ifadelerine yer verdi.
 
"İSTANBUL'A KIŞ 20 OCAK'TA GELECEK"
İstanbul'da ilk kar yağışının genellikle Aralık ayının 15'inde görüldüğünü, bu yıl tarihte "biraz sapma" yaşanabileceğini belirten Köse, şöyle konuştu: "İstanbul, genel mevsim normallerinde iki kez 10 santim üzerinde kar yağışı alıyor. Birisini 20 Ocak 2015, diğerini ise şubat başında alıyor. Bu sene bu civarda kar yağışını ön görüyoruz. Yurdun büyük bölümünde de benzer hava koşullarının olacağını tahmin ediyoruz. Ama özellikle Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu Bölgesi'nde çetin kış koşulları bekliyoruz."