İktidarın sakladığı, “bağımlılığı nedeniyle tedavi gören kişi” sayısı açığa çıktı. Türkiye’de 2014-2021 döneminde toplam 1 milyon 834 bin 489 kişi tedavi gördü.

1,8 milyon kişi bağımlı
Fotoğraf: Yeşilay

Mustafa BİLDİRCİN

Sağlık Bakanlığı'nın 2023 yılı bütçesinin görüşüldüğü 23 Kasım tarihli TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında, Türkiye’nin bağımlılık karnesine örtülen sır perdesi gündeme geldi. Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu'nun faaliyet raporunun ısrarla açıklanmadığını belirten CHP Milletvekili Murat Emir, “Ne durumdayız bilmiyoruz, soru soruyoruz cevap alamıyoruz. Bu ülkenin gençlerinde hangi oranda bağımlılık söz konusu bilmiyoruz” dedi.

İktidarın bağımlılıkla mücadeledeki etkisizliğini eleştiren Emir, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, “Bir yılda hastanelerimize kaç insanımız bağımlılıkla, bağımlılık sorunu nedeniyle başvuruyor?” diye sordu. CHP’li Emir’in sorusuna komisyonda yanıt vermeyen Bakan Koca, yanıtını yazılı olarak iletti.

Bakan Koca’nın yanıtı, Türkiye’nin bağımlılık karnesini gözler önüne serdi. Endişe veren verilere göre, 2014-2021 döneminde toplam 1 milyon 834 bin 489 kişi bağımlılığı nedeniyle hastanelerde tedavi gördü. Bağımlılık tedavisi gören 1,8 milyon kişiden 110 bin 113’ü ise yatarak tedavi gören hastalardan oluştu.

YALNIZ BIRAKILIYORLAR

Bağımlılık tedavisinde kritik önemi bulunan AMATEM’lerin kapasitesinin yetersizliğine de dikkati çeken Emir, “Biliyoruz ki kapasite artırılsa, yatarak tedavi gören kişi sayısı da artacak. ‘Modern hastane’ sloganıyla müteahhitleri zenginleştiren iktidarın, esas olarak bu bağımlılık sorununa eğilmesi gerekiyor. Ülkenin gençleri bağımlılığın pençesine atılıyor, aileler yalnız bırakılıyor” dedi.

MÜCADELEDEN VAZGEÇİLDİ

Sağlık Bakanlığı’nın bütçesinde “Bağımlılıkla mücadeleden vazgeçildiğini” savunan Emir, şunları kaydetti: “2022 yılında merkezi bütçeden bağımlılıkla mücadele için 1,7 milyar TL istenmiş ama yalnızca 225 milyon TL harcanmış. Geri kalan paranın ne yapıldığını soruyoruz ama yanıt alamıyoruz. Fakat biliyoruz ki bu paralar yandaş müteahhitlere aktarılıyor. Aynı şekilde 2021 yılında da 1,6 milyar TL olan bağımlılıkla mücadele bütçesinin yalnızca 204 milyon TL’sinin kullanıldığını görüyoruz. Yüz binlerce genç, AMATEM kapısında uyuşturucudan kurtulmak için sıra bekliyor ama bakanlık kılını kıpırdatmıyor.”