1 ay geçti, hiçbir sorun çözülmedi
Aileler bir araya gelerek altınlarını bozdurup konteynerler aldı. (Fotoğraf: DHA)

HABER MERKEZİ

Yaşanan deprem felaketinin ardından 1 ay geçmesine rağmen birçok sorun çözülemedi. Barınma, gıda, su kentlerdeki en büyük sorun olarak dururken kayıp çocuklar, ölü sayısı gibi birçok soru işareti de giderilmedi.

6 Şubat Pazartesi günü Maraş merkezli iki büyük depremle sarsıldı. Depremlerden 11 il doğrudan etkilenirken binlerce bina enkaza dönüştü.
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son paylaştığı verilere göre, 11 ilde toplam 46 bin 104 kişi hayatını kaybetti.

İlk başta, arama-kurtarma ekiplerinin yetersizliği ve koordinasyonsuzluğu, daha sonra ise yardımların ulaşmaması nedeniyle adeta binlerce insan kaderine terk edildi. Depremin üzerinden 1 ay geçse de bölgedeki birçok sorun sürüyor.

1. BARINMA SORUNU SÜRÜYOR

Depremzedelerin en büyük sorunlarından biri barınma. Haftalar geçmesine rağmen binlerce insana çadır ulaşmadı. Kızılay elindeki çadırları çeşitli yerlere satarken yurttaşlar kendi imkânlarıyla aldıkları brandaları inşaat molozları arasından temin ettikleri demirlerle çadıra çeviriyor. Öte yandan havanın soğuk ve yağışlı olmasından dolayı çadır da barınma sorunun çözmüyor. Barınma sorununu kalıcı olarak çözmeyen çadırlar şimdiden küflenmeye başlarken bölge halkı konteyner çağrısı yapıyor.

2. GIDA VE SU TAKVİYESİ ŞART

“1 tas çorba dağıtamadı” denilerek eleştirilen iktidar, onca zaman geçmesine rağmen gıda ve su sorununu çözmüş değil. Özellikle şehir merkezine uzak bölgelere yardım ulaşmadığını belirten bölge halkı, seslerini sosyal medyadan duyurmaya çalışıyor. Kentlerdeki en büyük sorunlardan biri de aynı zamanda su. Bölge halkı ve dayanışma gönüllüleri Hatay’a su sıkıntısı çağrısı yaparken su kanalizasyon sisteminin devreye alınması gerektiğini belirtti.

3. HASTANELER YETERSİZ

Hastanelerin, depremde en güvenilir yerler olması gerekirken 11 ilde çoğu özel ve kamu sağlık merkezi kullanılamaz hale geldi. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu’nun deprem raporunda, 1 milyon kişinin barınma yardımına muhtaç olduğu, yardımların yetersiz olduğu depremde 15 hastane ile Kızılay’ın 4 kan bankasının zarar gördüğü vurgulandı Enkazdan çıkarılan depremzedeler götürülecek hastane bulamazken başta ilaç olmak üzere birçok sağlık ekipmanı krizi yaşandı. Meslek örgütlerinin ve dayanışma gönüllülerin kurduğu sağlık merkezlerinin yanı sıra Sağlık Bakanlığı da depremin birinci haftasının ardından sahra hastaneleri kurdu. Yine hastane sorunu başta olmak üzere sağlığa erişim konusunda binlerce insan problem yaşıyor.

4. TUVALET VE DUŞ SORUNU

Bölgede son günlerde en büyük sorunlardan biri de salgın hastalık. Özellikle duş, tuvalet problemlerinin sürmesi ve suya erişimdeki sıkıntılar salgın hastalık endişesini artırıyor. Depremin ilk 15 günü ve duş ve tuvalet sorununa dair hiçbir adım atılmazken, son zamanda kurulan mobil duş ve tuvalet de sorunu çözmekte yetersiz. Uzmanlar çözüm alınmazsa bölgedeki insanların salgın hastalığa yakalama riski konusunda uyarıyor.