Ankara’da ulaşıma yapılan son zamlar için ilgili mahkemenin ‘yürütmeyi durdurma kararı’ almasının ardından, 'karara uyacaklarını...

Ankara’da ulaşıma yapılan son zamlar için ilgili mahkemenin ‘yürütmeyi durdurma kararı’ almasının ardından, 'karara uyacaklarını’ söyleyen belediye yetkilileri sözünde durdu. Mahkeme kararıyla yapılan indirimle, şehiriçi ulaşım tam ‘1 kuruş’ ucuzladı
Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara 9. İdare Mahkemesi'nin verdiği "yürütmeyi durdurma" kararı doğrultusunda, EGO otobüsleri, metro ve Ankaray'da çok binişli kartlarda tek biniş ücretini 1,40 liradan 1,39 liraya, tekli binişlerde ise 1,70 liradan 1,69 liraya indirdi.
EGO Genel Müdürü Ömer Ulu, UKOME'nin geçtiğimiz günlerde yaptığı toplantıyla ulaşım ücretlerini yeniden belirlediğini bildirdi. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin daha önce yaptığı ulaşım zammına, Tüketici Dernekleri Federasyonu'nca (TÜDEF) "Yürütmenin durdurulması ve zammın iptali" talebiyle dava açıldığını anımsatan Ulu, Ankara 9. İdare Mahkemesi'nin verdiği "yürütmeyi durdurma" kararı kapsamında, "mahkeme kararına uyarak ulaşımda indirime gittiklerini" söyledi.
Toplu taşımacılık hizmetinde özellikle otobüslerin zararına çalıştığını ifade eden Ulu, şu bilgileri verdi:
"15 Ekim 2008 tarihinde EGO otobüsleri, Metro ve Ankaray'da çok binişli kartlarda tek biniş ücreti 1,40 liraya çıkarılmış, özel halk otobüsleri, minibüsler ve tekli binişlerde ise ücret 1,70 lira olarak belirlenmişti. UKOME'nin son aldığı kararla çok binişli kartlarda tek biniş ücreti 1,39 liraya, özel halk otobüsleri, minibüsler ve tekli binişlerde ise ücret 1,69 liraya indirildi."

KARARA UYACAKLARINI SÖYLEMİŞLERDİ
Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, toplu taşımacılık hizmetinde özellikle otobüslerin zararına çalıştığını öne sürmüş, buna rağmen 'mahkeme kararına uyacaklarını', karar neyi içeriyorsa yerine getirileceklerini kaydetmişti.
2008 yılının başında çoklu bilet ücretleri 1 liradan 1,20 liraya yükseltilerek ulaşıma yüzde 20 oranında zam yapılmış, 15 Ekim 2008 tarihinde ise EGO otobüsleri, Metro ve Ankaray'da çok binişli kartlarda tek biniş ücreti 1,40 liraya çıkarılmış, özel halk otobüsleri, minibüsler ve tekli binişlerde ise ücret 1,70 lira olarak belirlenmişti.

GÖKÇEK MAHKEMELERE ALIŞIK
Yakın tarihte çıkan haberlerse, ne Gökçek'in ne de Ankara Belediyesi'nin mahkeme kapısına yabancı olmadığını gösteriyor. İşte onlardan bazıları:
2009'un Haziran ayında; Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek hakkında ABD Büyükelçiliğini çevreleyen bariyerlere ilişkin idari yargının verdiği yürütmeyi durdurma kararına uymayarak, "görevini kötüye kullandığı" iddiasıyla dava açılmıştı.

Tüketici Hakları Derneği, Kılıçdaroğlu'nun da sözünü ettiği; ASKİ’nin abonelerden 300 TL toplayarak onlara ön ödemeli sayaç taktırmaları dayatmasında bulunmasını yargıya taşımış ve Ankara 5. İdare Mahkemesi’ne dava açmış, mahkeme, talebi haklı bularak ön ödemeli kartlı sayaç uygulamasını durdurmuştu.
Gökçek`in 1994 yılında, `Ben böyle sanatın içine tükürürüm` diyerek kaldırttığı `Periler Ülkesinde` heykeline ilişkin tartışmalara son noktayı da yargı koymuştu. Heykeltıraş Mehmet Aksoy`un Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi`nde açtığı ve kazandığı davayı Yargıtay`da onadı ve heykelin yeniden Altınpark`a konulmasını kararlaştırmıştı. Ankara 3`nci İdare Mahkemesi`nin Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi`nin atakule ve cami figürlü amblem kararını iptal etmesi ve ardından Danıştay 8`nci Dairesi`nin de bu kararın bozulması istemini reddetmesine karşın, Ankara Büyükşehir Belediyesi`nin söz konusu simgeyi, resmi yazışmalar dışında kullanmayı sürdürmesi, konuyu yeniden yargıya taşımıştı. Belediye kullanmakta direndiği camili figür sebebiyle, Gökçek hakkında, `görevini kötüye kullanma, yalan bildirimde bulunma ve yasadışı simgeyi kamu yerlerine kazıyarak kamu mallarına zarar verme` suçlarından dava açılmasını istedi.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek`in, kimseye danışmadan Ulus Tarihi Kent Merkezi Koruma Planı`nı iptal etmesi de Şehir Plancıları Odası tarafından yargıya götürülmüştü.