Yoksulluktan, gelir adaletsizliğinden, ağır çalışma koşullarından bunalan emekçiler 1 Mayıs çalışmalarına hız verdi. Yurdun birçok yerinde sendikalar ve siyasi partiler alın terine sahip çıkmak için alanlarda olacak.

1 Mayıs havası sardı

Haber Merkezi

Emek mücadelesinin en önemli günü 1 Mayıs için hazırlıklar coşkuyla devam ediyor. Sendikalar, siyasi partiler, emek örgütleri işyerlerinde, sokaklarda herkesi 1 Mayıs’a çağırıyor. Salgın nedeniyle 2 yıldır kitlesel kutlanamayan 1 Mayıs’a bu yıl yüz binlerin katılması bekleniyor.

İstanbul’da 1 Mayıs’ın adresi olan Maltepe’de SOL Partililer bisikletle kilometrelerce yol kat ederek halkı 1 Mayıs’a çağırdı. DİSK Sosyal-İş Sendikası ise Kadıköy’de sokakları afişlerle donattı. 1 Mayıs çalışması yürütenler arasında öğrenciler de vardı. Ancak Boğaziçi Üniversitesi’nde 1 Mayıs’a çağrı yapmak için okulda masa açan öğrenciler polis ve özel güvenlik şiddetiyle engellendi. Masalarını savunmak isteyen 2 öğrenci yerlerde sürüklenerek gözaltına alındı.

SOSYALİSTLERDEN 1 MAYIS BULUŞMASI

Kartal Uğur Mumcu Mahallesi’nde ise SOL Parti, EMEP ve TKP ‘‘Yoksulluğa ve pahalılığa karşı buluşuyoruz’’ diyerek 1 Mayıs etkinliği yaptı. Uğur Mumcu Kültür Merkezinde yapılan etkinlik, eğitimci, şair yazar Niyazi Yaşar’ın şiir dinletisinin ardından başladı. Etkinlikte SOL Parti adına konuşan Sarya Toprak krizin tüm yükünün emekçilere yıkılmak istendiğini hatırlatarak, 1 Mayıs’ta kamuculuk talebinin yükseltilmesi gerektiğini söyledi.

KURYELER KONVOYLARLA 1 MAYIS ALANLARINA

Salgında gelir kaybı yaşayan, işsiz kalan, borçlanan hizmet emekçileri de 1 Mayıs’ta alanlarda olacak. Turizm, Eğlence ve Hizmet Emekçileri Sendikası (TEHİS) tüm emekçileri ücret düşüklüğüne, ağır çalışma koşullarına karşı alanlara davet etti. Aynı zamanda yemek sepeti işçilerinin mücadelesine de destek veren TEHİS 1 Mayıs’ta motokuryelerle birlikte konvoy oluşturacaklarını açıkladı. TEHİS, motokuryelerin İstanbul’da oluşturacağı konvoyun 10.00’da Kadıköy’de, 10.10’da Ünalan metro durağı çıkışında, 10.20’de ise Bostancı Köprüsü’nde olacaklarını açıkladı.

DİSK/Dev Yapı-İş Sendikası’na üye işçiler de çalıştıkları şantiyelerde baretlerini yere vurarak 1 Mayıs çağrısında bulundu. İşçiler “Açlığa, yoksulluğa mahkum değiliz. İktidarın savaş politikalarına karşı barışı, alın terini, hakkımızı savunmak için alanlarda olacağız” dedi.

ELAZIĞ HAZIRLIKLARINA DEVAM EDİYOR

Elazığ’da, KESK’e bağlı sendika temsilcilerinin oluşturduğu 1 Mayıs Tertip Komitesi bir basın açıklaması yaparak tüm emekçileri mücadeleye davet etti. KESK binasında gerçekleşen açıklamada tertip komitesi adına konuşan Kenan Korkmaz, “Bizler adaletin, demokrasinin, barışın, sendikal hakların yok sayıldığı, hak aramanın yasaklandığı bir ülkenin emekçileriyiz. Emeğin, eşitliğin, demokrasinin, laikliğin hakim olduğu bir dünya ve ülke hayal değil” diyerek çağrıda bulundu. Elazığ’da 1 Mayıs’ın adresi ise 12.00 Hozat Garajı, 13.00’te ise Perşembe Pazarı oldu.

İzmir’de Genel-İş üyesi işçiler işyerlerinde basın açıklaması yaparak, zamlara, yoksulluğa ve savaşa karşı herkesi 1 Mayıs’a çağırdı. Kültürpark’ta bulunan fuar alanlarını ve holleri gezen Genel-İş üyeleri megafonlarla duyurular yaptı, bildiriler dağıttı. Ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde yapılan açıklamayı okuyan Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube İdari işler Baştemsilcisi Ebru İvgen “Sermaye hükümetleri her vesileyle tüm kaynakları tekellere aktarıyor. Bu sömürü, yağma, eşitsizlik düzeninin sürdürülmesi için işçi ve emekçilerin hak arayışı, mücadelesinin önü kesiliyor” dedi.

Siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri ve çeşitli inisiyatifler Diyarbakır’da basın toplantısı düzenleyerek 1 Mayıs’a katılım çağrısında bulundu. Sınır ötesi operasyon hatırlatılarak “Bu 1 Mayıs alanları, savaşa karşı barışın birlikte büyütüleceği alanlar olmalı.” dendi.

Tekstil ve mobilya sanayinde on binlerce işçinin çalıştığı Antep’te da 1 Mayıs coşkulu geçecek. Salgın sürecinden en olumsuz etkilenen sanayi kentleri arasında olan Antep’te işçiler ücret düşüklüğüne, çalışma koşullarının ağırlığına ve örgütlenme önündeki engellere karşı 1 Mayıs’ta hep bir ağızdan haykıracak. Antep’te DİSK ve KESK’e bağlı sendikalar, TÜMTİS, TMMOB ve TTB temsilcileri herkesi 1 Mayıs’a çağırdı.

MEYDANLAR YASAKLANAMAZ

1 Mayıs’ın coşkuyla kutlandığı illerden birisi de Kocaeli. Büyük bir işçi havzası olan Gebze Kent Meydanı’nda gerçekleştirilen kutlamalar 2 yıldır salgın nedeniyle gerçekleştirilemiyordu. Özellikle metal işkolunun yoğun olduğu Gebze’de sendikalar hazırlıklarına devam ederken yapılmak istenen miting kaymakamlık tarafından yasaklandı. Sendikalar ve siyasi partiler Gebze Kent Meydanı’nın yasaklanamayacağını belirterek kutlamaları alanda yapacakları konusunda ısrarcı olduklarını belirtiyor. 3 büyük ilden sonra en kitlesel 1 Mayıs’lar Gebze’de kutlanıyor.