İstanbul'da 1 Mayıs kutlamaları, Tak-sim'deki gözaltılar dışında olaysız ve coşku içinde geçti. Kadıköy Meydanı'ndaki mitinge 30 bin kişi katıldı. İlk tören Taksi

İSTANBUL'DA COŞKULU 1 MAYIS
İstanbul'da 1 Mayıs kutlamaları, Tak-sim'deki gözaltılar dışında olaysız ve coşku içinde geçti. Kadıköy Meydanı'ndaki mitinge 30 bin kişi katıldı. İlk tören Taksim Meydanı'nda yapıldı. Kutlamalar sabah saatlerinde, aralarında DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) eski Genel Başkanı Sami Evren, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkan Yardımcısı Hakan Tahmaz, Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, KESK Genel Sekreteri Abdurrahman Daşdemir ve Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın'ın da bulunduğu sendika, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin Türk-İş 1. Bölge Temsilciliği önünden Kazancı Yoku-şu'na kadar yürümesi ile başladı.

Kazancı Yokuşu önüne karanfil bırakılmasının ardından söz alan DİSK Başkanı Çelebi, tüm emekçi sınıfının ve emekten yana olan herkesin bayramını kutladığını söyledi. Çelebi, bu yıl 1 Mayıs'ın daha büyük önem taşıdığını belirterek, "Kazanılmış haklarımız tek tek elimizden alınıyor. İşçi sınıfı daha çok ortak mücadele etmek zorunda. Başta sendikal hak ve özgürlüklerin önündeki engeller gittikçe artıyor," diye konuştu. DİSK Başkanı Çelebi, 1977 katliamının 30. yılı olan 2007 1 Mayıs'ını, Taksim alanında kutlayacaklarını sözlerine ekledi. Öğleden sonra pankartlar ve bayraklar eşliğinde Taksim Meydanı'na gelerek basın açıklaması yapan Mücadele Birliği, Devrimci İşçi Komiteleri ve Devrimci Tutsak Aileleri Komiteleri üyelerinden oluşan gruba ise polis müdahale etti. Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'ne bağlı polislerin biber gazı ve cop kullanarak yaptığı müdahalede 34 eylemci gözaltına alındı.

KADIKÖY'DE KUTLAMALAR
DİSK, KESK ve TÜRK-İŞ'in öncülüğünde Kadıköy Meydanı'nda düzenlenen mitinge ÖDP, Emeğin Partisi, Ezilelenleri Sosyalist Platformu, Demokratik Toplum Partisi, Sosyaldemokrat Halk Partisi, Emekçi Hareket Partisi, Sosyalist Demokrasi Partisi, Haklar ve Özgürlükler Cephesi, PARTİZAN, Demokratik Haklar Platformu, Sosyalist Gençlik Derneği, çok sayıda öğrenci grupları ve dergi çevreleri katıldı. Haydarpaşa Numune, Tepe Nautilus ve Haydarpaşa Garı'ndan yürüyüşe geçen kortejlerin önünde bulunan gruplar, Kadıköy Meydanı'na giriş yaparak, miting alanındaki yerlerini aldı. Tüm grupların alana girmesinin ardından tertip komitesi adına DİSK Genel Sekreteri Musa Çam mitingin açılış konuşmasını yaptı. Çam, "Sadece eşitlik, sadece özgürlük, sadece adalet ve sadece barış demek için değil hepsini birlikte istediğimiz için alanlardayız," dedi.

Tıbbiye Caddesi'ndeki korteje katılan ÖDP grubunun, Haydarpaşa Köprüsü'nü "Şırnak'ta isyan" şeklinde slogan atarak ve koşarak geçmesi dikkati çekti. Ayrıca üzerinde siyah-beyaz formalarıyla mitinge katılan BJK Çarşı Grubu taraftarları da "Çarşı savaşa karşı" şeklinde slogan attı. Kortejde Ezilenlerin Sosyalist Platformu (ESP) üyelerinin, kırmızı şapka, fular, tişört giydikleri ve kırmızı flama taşıdıkları görüldü.

Öte yandan geniş güvenlik önlemlerinin alındığı miting alanına açılan bütün sokaklar polis barikatlarıyla kapatılırken, kortej güzergahı dışında alana giriş izni verilmedi. Alana girişte oluşturulan polis noktalarında tek tek üst araması yapıldı. İtfaiye araçları, ambulanslar miting alanı yakınında hazır bekletilirken, bir polis helikopteri de havadan bölgeyi sürekli kontrol ediyordu.

KARTAL'DA 3 BİN KİŞİ KUTLADI
Bu arada Yurtsever Cephe'nin Kartal'da düzenlediği kudamalara katılan yaklaşık 3 bin kişi 1 Mayıs'ı kutladı. Türkiye'nin birçok ilinden Kartal'a gelen Türkiye Komünist Partililer (TKP) öğlen saatlerinde Kartal Meydanı'nda toplandı. Burada halaylarla, türkülerle eylemlerine devam eden coşkulu kalabalığa, Grup Çığ ve Kızılırmak türküleriyle eşlik etti.
AHMET ŞIK - VOLKAN ŞAHİN - ÖZGÜR GÜRLEYEN - CEVAHİR EVREN - ULAŞ ÖZTÜRK-SİNAN BİLGENOĞLU - OSMAN KOÇER

Ankara'nın sesine bak
İNAN GEDİK - NECLA DULKADIROGLU -ÇİLEM KAYA - ÖZLEM ZORCAN
ANKARA / 1 Mayıs, Ankara'da binlerce kişinin katılımıyla laldandı. IMF politikalarının ve AKP iktidarının uygulamalarının protesto edildiği miting, sendikalardan derneklere, demokratik kide örgüderinden öğrenci çevrelerine kadar birçok grubu bir araya getirdi. Başkentteki 1 Mayıs kudamaları, sabah saadetinde Ankara Garı ve Maltepe Nokta durağında katılımcıların toplanmasıyla başladı. Türk-İş'e bağlı sendikalar, Emeğin Partisi, İşçi Partisi ve CHP Ankara Garı önünde toplanırken; DİSK, KESK, Hak-İş, TMMOB, SHP, ÖDP, DTP, Halkevleri, 78'liler Derneği, 68'liler Derneği, öğrenci grupları, dergi çevreleri de Maltepe'deki Nokta Durağı'nda bir araya geldiler.

Grupların toplanmasının ardından iki ayrı yönden Tandoğan Meydanı'na doğru yürüyüş başladı. Sık sık "Yaşasın 1 Mayıs", "İşçi düşmanı hükümet istifa", "Genel grev genel direniş", "İş, ekmek yoksa barış da yok" sloganları atan katılımcılar marşlar ve halaylar eşliğinde alana girdiler.

HÜKÜMETİN YALDIZI DÖKÜLÜYOR
Emek Platformu Dönem Sözcülüğünü yürüten DİSK Genel Başkan Vekili ve Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Seren konuşmasında, "Bugün buradayız çünkü iş istiyoruz, refah istiyoruz, demokrasi istiyoruz, sendikalaşma hakkımızı özgürce kullanmak istiyoruz, parasız eğitim ve sağlık ve sosyal güvenlik istiyoruz, bağımsız bir yargı sistemi, halkın istemlerine göre çalışan bir Meclis istiyoruz," dedi. Hükümetin "yaldızlarının dökülmeye devam ettiğini" söyleyen Seren, "Uygulanan ekonomik programlar işsizlik ve yoksulluk olarak geri dönüyor. Özelleştirmeler, binlerce emekçiyi işsiz bırakıyor. İşsizlik ve yoksulluk geleceğimizi karartıyor," dedi.

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, işçi sınıfının kazanımlarmın 1990'lar-dan sonraki saldırılar sonucunda birer birer kaybedilmeye başlandığını söyledi.

Sosyal devletin tümüyle yok edilmeye çalışıldığını ifade eden Tombul, "Ülkeyi pazarlayanlar özelleştirmelerle talana, vurguna izin verenler, eğitimi ticarileştirenler, yoksulu daha da yoksullaştıranlar, halkın sesiyiz diyerek halkın sesini boğanlar, bugün Türkiye'nin dört bir yanından gelen bu sesi duyacaklar," dedi. Tombul, Kürt sorununu barışçıl yollardan çözülmesini de istedi.TMMÖB Genel Başkanı Mehmet Soğancı da konuşmasında küreselleşmenin daha fazla işsizlik, açlık ve savaş getirdiğini belirterek, "Ülkemizde bugün gelinen düzenlemelerin hepsi sermayenin küreselleşmesinin doğrultusundadır. Yapılan ülkenin bütün olarak uluslararası sermayenin rant alanı haline getirilmesidir. IMF'ci olan bu iktidarın bu uygulamaların emekçiye asgari ücretie çalışana, emekliye, işsize esnafa köylüye karşıdır. Bunların programı insanımızın geleceğini karartan, insanımızı yoksulluğun içine iten bir programdır," şeklinde konuştu. Zaman zaman yağmur altında devam eden miting en renkli görüntülerini kadın örgüderi ve liseli öğrenciler oluşturdu. Bando ekipleriyle alana giren gruplar diğer katılımcılar tarafından alkışlardı.

1 MAYIS'TA NERDE NE OLDU?
İZMİR
"Ezilenlerin Sosyalist Platformu" olarak kendilerini tanımlayan bir grup, Cumhuriyet Meydanı'ndan mitingin yapılacağı Gündoğ-du Meydanı'na doğru ilerlerken, İzmir Ticaret Odası Lokali yanındaki polis kontrol noktasında tartışma çıktı. Göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz kullanan ekipler, kaçan eylemcileri Gündoğdu Meydanı'na doğru kovalamaya başladı. Bu sırada polisin müdahalesi ve yaşanan izdihamdan dolayı bazı göstericilerin yaralandıkları gözlendi. Polisin müdahalesi sırasında bazı işyerleri de hasar gördü. Ayrıca DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastane-si'nde, i Mayıs kudamaları toplu iş sözleşmesi görüşmeleri devam ederken kutlandı.

ELAZIĞ
İstasyon Meydanı'nda yapılan kutlamalarda oturma eylemi yapmak isteyen, DHKPC'li grupla polis arasında arbede çıktı. İstasyon Meydanı'ndaki kutlamalara katılmak için gelen bir grup Korgeneral Hulisi Sayın Lisesi önünde oturma eylemi yapmak istedi. Bu sırada bir grup lise öğrencisi de slogan atarak tepki gösterdi. Polis, dağılmaları uyarısına rağmen oturma eylemini sürdüren gruba müdahale etti. Bu sırada Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memuru Ömer Aktaş'a bir polis aracı çarptı. Kutlamaların yapılacağı alana gelen Emeğin Partisi üyeleri ile polis arasında yine kısa süreli arbede çıktı. İstasyon Meydanı'nda toplananlara hitaben Eğitim-Sen Elazığ Şube Başkanı Cemal Öz'ün konuşma yapmasının ardından göstericiler dağıldı.

ADANA
Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı i Mayıs yürüyüş ve mitingi, Mimar Sinan Açıkhava Tiyatrosu önünde sabahın erken saatlerinde bir araya gelen yaklaşık 7 bin kişi kortejlerin oluşturulmasının ardından Uğur Mumcu Meydanına yürüyüşe geçti. Kalabalık kitle yürüyüş sırasında sık sık "Yaşasın 1 Mayıs, Biji Yek Gulan,Yaşasın Halkların Kardeşliği,Yaşa-sın Sınıf Dayanışması,TMY Kaldırılsın" sloganlarını attı. Yaklaşık 2 saat süren yürüyüş Uğur Mumcu Meydanı'nda sona erdi. Alanda Tertip Komitesinin hazırladığı basın açıklamasını KESK Dönem Sözcüsü Güven Boğa okudu.

MERSİN
Türk-İş, KESK ve DİSK'e bağlı sendikaların oluşturduğuı Mayıs Tertip Komitesi'nin düzenlediği yürüyüş ve miting, Devlet Hastanesinden başlayıp, Metropol Miting alanında son buldu. Kutlamalara yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Gurupların hastane önünde toplandığı sırada çevik kuvvet ekibindeki bir polis memurunun elindeki gaz tabancasındaki göz yaşartıcı bomba kazayla yere düştü. Gazın çevreye dağılmaya başlamasıyla kalabalık arasında panik yaşandı. Göz yaşartıcı bombadan çok sayıda kişi etkilenirken, vatandaşlar ve polisler gazın etkisinden kurtulmak için ara sokaklara kaçtı. Mersin'de, 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları öncesi TAYAD üyeleri ile polis arasında arbede yaşandı. Polis, grubun pankartla alana girmesine izin vermedi. Çıkan arbedenin ardından çevik kuvvet grubun önünde barikat oluşturdu. Kutlamalara grevde olan DİSK'e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası üyesi, SCT işçileri de katıldı.

DİYARBAKIR
Kayapınar Belediyesi işçileri, 1 Mayıs İşçi Bayramını, belediye bahçesinde halaylar çekerek kutladı. Belediye çalışanları tarafından düzenlenen kutlamalara, Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin ve belediye meclis üyeleri de katılarak halay çekti. İşçilerin bayramını kutlayan Karatekin, şunları söyledi: "Her ne kadar 1 Mayıs emek sömürüsüne karşı mücadele günü olsa da bugün aynı zamanda barış, özgürlük hak ve demokrasi mücadelesinin de yükseltildiği gündür. Demokrasinin olmadığı bir yerde hak ve özgürlüklerden söz etmek mümkün değildir. Emek, barış ve demokrasi mücadelesi bir bütündür." Daha sonra konuşan DİSK Genel-iş Sendikası Diyarbakır Şube Başkanı Gökhan Apaçık da Diyarbakır Valiliğinin kutlama alanı olarak, fuar alanını göstermesine tepki gösterdi.

ŞANLI URFA
Kentte 1 Mayıs kutlamaları çerçevesinde Karakoyun İş Merkezi önünde toplanan Hiz-met-İş Sendikası üyesi bir grup, 1 Mayıs İşçi Bayramını davul-zurna eşliğinde kutladı. Burada grup adına basın açıklaması yapan Hizmet-İş Sendikası Şube Başkanı Ali Uğraş, 1 Mayıs'ın, işçinin üretimden gelen gücünün ortaya konulduğu bir gün olduğunu söyledi.

İSKENDERUN
Emek ve Demokrasi Platformu, ABD'nin TCDD İskenderun Limanı'nı 'deniz üssü'ne çevirme istemini, 1 Mayıs etkinlikleri kapsamında protesto etti. Protestocular, Deniz Gezmiş, Mahir Cayan, İbrahim Kaypakkaya ve arkadaşlarının ABD'nin 6. Filosu'na yaptıkların anımsatarak, "Türkiye gençliği, Denizlerin, Mahirlerin yolunu izleyecektir" açıklamasında bulundu.
Erkan Çınar - Serpil Korkmaz -Serdar Kocapınar-Mustafa Türkoğlu - Yakup Durmuş

İZLENİMLER
Nazım Alpman / Kadıköy kafese alınmıştı
ALTIYOL'dan
İskele'ye doğru inen geniş caddenin başında, -Boğa'nın bulunduğu mevkii- kalabalık polis barikatının yanına gelen bir vatandaş, miyavlama kibarlığında bir ses tonuyla dileğini iletiyor:

-Benim şurada dükkanım var, ne olur izin verin geçeyim.

-Yasak geçemezsiniz!

Kentin en geniş caddesi vatandaşların "huzur ve güveni için" vatandaşlardan muaf tutulmuş. Yaklaşık 325 metrelik çift şeritli geniş yol, kaldırımlarıyla birlikte Çevik kuvvet birimlerine tahsis edilmiş.

Peki vatandaşlar nereden geçecek? Polisler onu da söylüyorlar:

-Nereden geçersen geç, ama buradan geçemezsin.

Arka sokaklardan kendine yol bulmaya çalışan iki esnaf çaresizlik içinde bir cümlede 1 Mayıs 2006'nın fotoğrafını çekiyorlar: Her tarafı esir almışlar!

•••

İskele Meydanı'nda saat 10.00... Etrafta sadece polisler ve gazeteciler var. Bir de "emekli" devrimciler, kendilerine herkesi görebilecekleri bir yer tutmuş bekliyorlar. Saçlar beyazlamış, bıyıklar kırlaşmış, göbekler salınmış... Ama ruh aynı 1 Mayıs 1977'deki kadar diri.

•••

Kadıköy'de güvenlik önlemleri o boyuta varmıştı ki, bütün alanın çevresi iki metrelik çelik barikatlarla sıkı sıkıya çevrelenmişti. Sanki yasal bir toplantı yapılmıyor da "olası bir kargaşa" durumunda alanın içinde kalanlar ile Kadıköy'ün irtibatı kesilmek istenmişti. Eski DİSK yöneticilerinden Cemal Azmi Poyraz, çelik barikatlara bakarak şöyle diyor:

-Kadıköy'ü kafese almışlar!

1 Mayıs kortejinin bir başka sükse yapan kortejiyse Beşiktaş taraftarlarının "en delikanlı" departmanı Çarşı Grubu idi. Siyah-beyaz formalarıyla alana giren politize Kartallar, globalden yerele her telden tepkiyi yürekli biçimde haykırıyorlardı:

-Beşiktaş Çarşıı/ Savaşa karşını...

Ardından güncel yakıcı bir slogan geliyor:

-Çarşın/ Sinop'ta nükleere karşını!

•••

Kadiköy'deki 1 Mayıs kutlamaları.işçi sınıfının en vefalı dostu olarak takdim edilen Edip Akbayram'ın şarkılarıyla sona ediyordu. Alanda anons edilmeyen bir başka "sınıf dostu" ise Sine Sen Korteji içinde sessizce yürüyen sinema sanatçısı Nur Sürer'di. Sürer, mütevazı kortejine bakarak "ne yapalım" diyordu:

-Bu kadarız işte!

L. Doğan Tılıç/1 Mayıs Tandoğan
ARKAMDAN
seslenen taksi şoförünün "Aman kendine dikkat et, abi" uyarısıyla girdim Tandoğan Meydanı'na. Saat 12:00'ye geliyor. Meydan henüz boş sayılır. Her mitingin değişmez kadrosunu oluşturan gazeteciler "Türkiye Gazeteciler Sendikası" pankartıyla alandalar. Ellerinde "Haberime dokunma" dövizleri, medyadaki tekelci yapının, siyaset-ticaret-medya ilişkisinin haberleri iğdiş eden işleyişine karşı çıkıyorlar.

Yağmur hafiften ıslatıyor. Kimin umurunda. Saat 12:15 ve İstiklal Marşı okunuyor. Hak-İş'in büyük pankartı kürsünün önünü kapatmış, "Panklartları indirelim, gelenleri göremiyoruz" anonslarına kulak asmıyor. Asıl kalabalık henüz meydana uzak, Zaman ilerledikçe Kızılay tarafından meydana giren gruplarla alan daha da renkleniyor. Belki yalnızca bir tesadüf; sol gruplar alana girerken daha önceden alana girmiş Türk-İş'li, Hak-iş'li ve önlerinde Bayram Meralle gelen CHP'li katılımcılardan bazılarının ayrılmakta oldukları gözleniyor.

KESK "Eşitlik, Özgürlük, Adalet ve Barış" istiyoruz pankartıyla alan girerken, Eğitim-Sen'li öğretmenler "Katil ABD Ortadoğu'dan defol" sloganları atarak adeta gövde gösterisi yapıyorlar. Halkevleri, belli ki, Ankara'nın gecekondularından yoksulları taşımış meydana. Pankartları altında yürüyen insanların çizdiği görüntü tam da "halk" kavramına uygun düşüyor. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Madımak'ı anımsatıyor unutmak isteyenlere. 68'liler, 78'lilerin peşinden yürüyorlar. "Bir 78'lilere bak, bir de bizimkilere" diye şakalaşıyor bir 68'li. "Bak artık yürümekte zorlanıyoruz, ama yine de meydanlardayız."

Halk ve Özgürlükler Cephesi üniforma ve bayraklarıyla uygun adım yürüyor meydana. Ezilenlerin Sosyalist Platformu, Kurtuluş, SHP onların peşinde, en son ise kalabalık bir grupla ÖDP'liler ve DTP'liler giriyor meydana, insanlar sürekli yürüyorlar Tandoğan Meydanı'na. Meydan rengarenk oluyor. Ama saflar ne kadar sıklaştırılsa da aralar seyrek. Etrafta 5 bin polis görev yapıyor ve sanırım tepede uçan polis helikopteri alandaki boşlukları daha iyi görüyor. İnsan bir bu boşluklara, bir de aynı siyasal kökenden gelen onlarca farklı sol grubun bölünmüş görüntüsüne üzülüyor.

Neden ayrı kutladılar?
DİSK
Başkanı Süleyman Çelebi, 1 Mayıs'ın çeşitli kuruluşlar tarafından farklı yerlerde kutlanması konusunda "Bu yeni bir şey değil. Daha önce de buna benzer olaylar yaşamıştık. Herkes kendi anlayışına göre bir yorum yapıyor," dedi. TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı ise, "Bunu bazı siyasi partilerin ayrışmasına, kendi çizgilerine bağlıyorum ama emek ve meslek örgütleri hep bir arada oluyor," açıklamasını yapıyor. KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul, "1 Mayıs emek bayramıdır. An-kara'daki emek örgütleri birlikte kutlama yaptı. Bazı arkadaşların farklı yerde kutlama yapmasını da kendi anlayışlarına bağlıyorum," dedi. TKP yetkilileri ise 1 Mayıs'ı neden ayrı kutladığını şöyle açıkladı: "1 Mayıs'ta söyleyecek sözümüz vardı. Bu nedenle lafı ağızlarında geveleyenlerden ayrı durduk. Takvim yaprağından söz etmiyoruz, sınıf mücadelesi diyoruz, sınıf siyaseti diyoruz. Sendikacıların bekçiliğini yaptığı, ertesi güne sadece yırtık afişler ve süpürülen bildiriler bırakan bir ruhsuzluğu değil, işçi sınıfının 1 Mayıs mitingini istediğimiz için ayrı bir eylem yapma ihtiyacı duyduk. 1 Mayıs en geniş katılımla İstanbul'da Kadıköy Meydanı'nda, Ankara'da ise Tandoğan Meydanı'nda kutlandı. En az katılım ise 19 kişiyle Ankara Sıhhıye'deki Abdi İpekçi Parkı'nda Türkiye Sosyalist İşçi Partisi'nin "alternatif" kutlamasına oldu. TSİP yetkilileri, farklı yerde kutlama düzenlemelerinin nedenini, "Türkiye'de işçi ve emekçileri gerçek anlamda temsil eden kuruluş biziz," diyerek açıkladı.