Bu yıl 1977 katliamının 30. yıldönümünde ölenleri anmak için Taksim'de anma yapmak isteyen emek ve kitle örgütleri temsilcileri, her yıl olduğu gibi, '89 ve '96 1 Mayıs'ında ölenleri de yerlerinde andılar...

DİSK, KESK ve i Mayıs'ta Taksim kararı alan diğer kurumlar 1996 1 Mayıs'ında ölen Yalçın Levent, Dursun Odabaş ve Hasan Albayrak'ı anarak olayların başladığı yere kırmızı karanfiller bıraktı. 1989 yılında ölen Mehmet Akif Dalcı için ise Şişhane'de anma gerçekleştirildi.

96 YILINDA ÖLENLER ANILDI
Kadıköy Belediyesi önünde toplanan DİSK ve KESK'e bağlı sendikalar ile 1 Mayıs'ta Taksim'deyiz diyen kurumlar '1 Mayıs Şehitleri ölümsüzüdür' diyerek, 96 1 Mayıs'ında Kadıköy'de ölenleri andılar. Kurumlar adına açıklama yapan DİSK Genel Sekreteri Musa Çam, 77, 89, 96 1 Mayıslarında ve Demokrasi kavgasında yaşamını yitirenler anısına herkesi bir dakikalık saygı duruşuna davet ederek, 96 1 Mayısı'nda polis tarafından öldürülen Yalçın Levent, Dursun Odabaş ve Hasan Albayrak'ı saygıyla andıklarını kaydetti. Çam, son anma eylemini de 1 Mayıs günü 771 Mayıs'ında öldürülenler anısına Taksim'de yapacaklarını belirtti.

'1 MİLYON İNSAN AÇ YATIYOR'
"Her gün 1 milyon insan aç yatıyor, her yeni doğan bebek 2 bin 500 dolar borçla doğuyor" sözleriyle işsizlik ve yoksulluğun arttığına işaret ederek hükümeti eleştiren Çam, sözlerine şöyle devam etti: "Parlamentoda ülkenin yüzde 45'i temsil edilmiyor. Mevcut seçim sistemiyle şekillenen parlamento Cumhurbaşkanı'nı seçemez. Çarpık seçim sistemiyle çarpık bir parlamento oluştu ve böyle bir parlamento da hiçbir şeye çözüm olamaz. Adil ve demokratik bir seçim sistemi ile siyasi partiler yasası gerekiyor".

'KAFATASÇI POLİTİKALAR VAR'
Gericilerin devlet kurumlarını ele geçirdiğini, ırkçı-kafatasçı politikaların hayata geçirilmeye çalışıldığını da öne süren Çam, "İlerici, demokratik sendika, kurum ve hareketleri bu noktada dikkatli olmaya çağırıyorum. Bu gerilimin içersine çekilmeye çalışılıyoruz. Bizler neo-Iiberalizme, gericiliğe, darbe çığırtkanlığına, ırkçı ve kafatasçı zihniyete karşı 1 Mayıs'ta taleplerimizi dile getireceğiz" diye konuştu.

TAKSİM ÇAĞRISI YİNELENDİ
1 Mayıs günü Dolmabahçe'de toplanacaklarını belirten Çam, 1 Mayıs'a çağrı yaparak konuşmasını bitirdi. KESK MYK Üyesi Sevgi Göğçe de yaptığı konuşmayla 1 Mayıslar'da ölenleri anarak 1 Mayıs'ta Taksim'de olma çağrısı yaptı. Grup daha sonra kırmızı karanfilleri olayların başladığı yer kabul ettikleri alan bırakarak Şişhane'deki eyleme katılmak üzere yola çıktı.

Buluşma yeri Dolmabahçe
DİSK Genel Sekreteri ve 1 Mayıs Komitesi Başkanı Musa Çam basın açıklamasında, 1 Mayıs 77'de Taksim'de öldürülen 36 kişiyi anmak üzere 1 Mayıs 2007 Salı günü saat 10.00'da Dolmabahçe İnönü Stadyumu önünde toplanacaklarını söyledi.

"1 Mayıs 1977'de 500 bin kişi 1 Mayıs işçi sınıfının uluslararası birlik-mücadele-dayanışma gününü kutlarken saldırıya uğramış ve 36 yurttaşımız hayatını kaybetmiştir. 30 yıl önce bu meydanda oynanan oyundan habersiz, bir hukuk devletinde yaşadıklarına duydukları inanç ve güvenle kaygı duymadan, bir bayram sevinci yaşarken yaşamını yitirenlere, yakınlarına ve işçi sınıfına demokrasi adına toplum olarak vicdanen borçluyuz. Onlara borcumuz var!" diyen Çam şunları söyledi: "Bizler, bu ülkenin aydınlık ve onurlu insanları, aydınları, sendikacıları, emekçileri, işçileriyiz. Bizler bu ülkenin vicdanıyız. Yarım kalan bayram sevincini tamamlamak, 36 yurttaşımızı öldükleri yerde çiçeklerimizle anmak için Taksim'de olacağız. Vicdanını, inancını, sevgisini yitir-memiş bütün işçileri, emekçileri ve emek dostlarını 1 Mayıs 2007 Salı günü saat 10.00'da Dolmabahçe İnönü Stadyumu önüne bekliyoruz."

1 Mayıs çağrısına gözaltı
TAKSİM'de 1 Mayıs'ı kutlama kararı alan kurumlar, yaptıkları eylemle 1 Mayıs'ta Taksim'e çağrı yaparken eylem sonrası gruba müdahale eden polis 5 kişiyi gözaltına aldı.

Grup Kartal PTT önünde toplanarak "Yaşasın 1 Mayıs, 1 Mayıs 77 katliamının failleri yargılansın" yazılı pankartı açarak sloganlar eşliğinde Kartal Meydanı'na yürüdü. Burada Taksim'de 1 Mayıs'ı kutlama kararı alan kurumlar adına konuşan DİSK/Limter-İş Genel Başkanı Cem Dinç, emekçilerin önüne konan engelleri aşarak 1 Mayıs'ta Taksim'de olacaklarını kaydederek, "1 Mayıs 1977'de Taksim'de 36 yurttaşımızın ölümüne neden olan olaylar aydınlatılmadan, 1 Mayıs'ı ülkemizde bayram ilan etmeden, 1 Mayıs'ı en anlamlı yerde kutlamamıza olanak tanınmadan demokratikleşmeden bahsedilemez" dedi.

'1 MAYISTA 1 MAYIS ALANINDAYIZ'
1 Mayıs günü en geniş katılımla Taksim alanında olacaklarını belirten Dinç, kamuoyuna 1 Mayıs'a katılma çağırışında bulundu. Eylem sonrası Cem Dinç'i gözaltına almak isteyen polisle eylemciler arasında tartışma yaşandı. Grup gözaltına alınan Cem Dinç'le beraber "Faşizme karşı omuz omuza", "1 Mayıs'ta 1 Mayıs ala-nındayız", "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganlarını atarak Kartal Polis Karakolu'na doğru yürüyüşe geçti.

5 KİŞİ GÖZALTINDA
Bankalar caddesinde grubun yürüme talebine karşı koyan polis, Limter-İş Genel Başkanı Cem Dinç, Lim-ter-İş üyesi Selahattin İlgaz, Genel-İş 3 Nolu Şube Başkanı Veysel Demir, Emekli-Sen üyesi Sami Umut, Limter-İş Yöneticisi Kamber Saygılı'yı gözaltına aldı. Cem Tursun