10 Ekim Ankara Katliamı’nda yaşamını yitirenler, saldırının dördüncü yılında ülkenin pek çok şehrinde anıldı. Ankara’daki anmada konuşan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Koramaz, “Barış ve demokrasi mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğiz” dedi

10 Ekim’de  yitirilenler anıldı: Barıştan  vazgeçmeyeceğiz

BURCU CANSU

KESK, DİSK, TMMOB ve TTB’nin 10 Ekim 2015’te düzenlediği ‘Emek, Barış ve Demokrasi’ mitinginde IŞİD’in gerçekleştirdiği katliamın 4’üncü yıldönümünde, katliamda yaşamını yitiren 103 yurttaş anıldı. İstanbul, İzmir ve Ankara başta olmak üzere Türkiye’nin pek çok şehrinde düzenlenen anma etkinliklerine yüzlerce kişi katıldı. Ege Üniversitesi öğrencilerinin katliamda yaşamını yitirenleri anmak için yaptıkları eyleme ise polis müdahale etti, 11 öğrenci gözaltına alındı.

Ankara’da çok sayıda demokratik kitle ve meslek örgütü ile siyasi parti, Ulus metrosu yanına kurulan arama noktalarından geçerek anmanın yapılacağı alana girdi. Arama noktasında polisin “Pankartları açın, onaylamadığımız pankartları almayacağız” ve “Önlüklerle giremezsiniz” şeklindeki talimatları tepki çekti.

İKTİDAR KARŞITI SLOGANA MÜDAHALE

“10 Ekim Katliamı’nı Unutturmayız” pankartı arkasında yürüyen kitle Ankara Tren Garı’na kadar, “10 Ekim’i unutma, unutturma” , “Gün gelecek, devran dönecek, katiller halka hesap verecek” , “Faşizme teslim olmayacağız” sloganlarını atarak yürüdü. AKP aleyhine slogan atan kitlenin önünü kesen çevik kuvvet, kitleye “10 Ekim dışında slogan atmanıza izin yok” dedi.

Garın önüne gelen kitle, katliamda yaşamını yitiren 103 kişi için bir dakikalık saygı duruşu yaptı. Ardından yitirilen 103 kişinin isimleri tek tek okunduğunda kitle, “Yaşıyor” dedi.

Anmaya çok sayıda CHP ve HDP milletvekili katıldı. Sınır ötesi operasyona izin veren tezkereye ‘Evet’ oyu verdikleri gerekçesiyle bazı CHP milletvekillerine tepki gösterildi. Tepkilerin yükselmesi üzerine 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, “Ortak bir acı var, diyoruz. Sizi sağduyuya davet ediyorum” dedi. Bunun üzerine tepkiler sona erdi.

Anmada ortak açıklamayı okuyan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, “Eşitlik, özgürlük, barış ve demokrasi mücadelesinde yitirdiğimiz tüm arkadaşlarımızın emanetine mutlaka sahip çıkacağız. Bu mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz. Ant olsun ki onların bu meydanda verdiği can; eşitliğe, özgürlüğe, barışa can olacaktır. Ant olsun ki onlara; barış, emek ve demokrasi mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

İHMALİ BULUNAN KAMU GÖREVLİLERİ YARGILANMADI

Bundan tam dört yıl önce gerçekleştirilen katliamın travmasının hâlâ devam ettiğini ve acının hiç dinmediğini ifade eden Koramaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz hâlâ 10 Ekim’i yaşıyoruz. Biz hâlâ bu meydanı kana bulayan o alçak saldırıyı yaşıyoruz. 10 Ekim katliamı davası mahkemeye sunulduğu ilk günden itibaren, ‘Bu yargılama olayın tüm boyutlarıyla açıklığa kavuşturulması için yeterli değil’ dedik. Katliamda ihmali bulunan kamu görevlilerinin ve siyasilerin mutlaka yargı önüne çıkarılması gerektiğini söyledik. Mahkeme bu konuda cesur bir adım atmadı. Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, ‘Eğer 7 Haziran ile 5 Kasım arasında Türkiye’deki defterleri açarsak birçok siyasetçi insan içine çıkamaz’ itirafında bulundu. Bu açıklamanın üzerine gidilmelidir.”

MEYDANA ANIT YAPILACAK

10 Ekim katliamı’nın gerçekleştiği meydanın acıları anlatma konusunda eksik kaldığını belirten Koramaz, “Uluslararası bir yarışma açacağız. Bu meydanın çevresi anıt mekân olarak belirlenecek” diye konuştu.