Üzerinden 5 yıl geçen 10 Ekim Katliamı’nda yitirilenler ülkenin pek çok kentinde anıldı. Anmalarda, “Katledilen arkadaşlarımızın hesabını mutlaka soracağız” dendi. Ankara’daki anmaya polis müdahale etti, 11 kişi gözaltına alındı

10 Ekim Katliamı anmasına polis müdahalesi: Asla unutmayacağız

Burcu CANSU

Emek, barış ve demokrasi talebiyle binlerce kişinin 10 Ekim 2015’te Ankara Garı’nın önünde bir araya geldiği ancak IŞİD’in gerçekleştirdiği bombalı saldırı sonucu katliama dönüşen mitingin üzerinden 5 yıl geçti. 5’inci yılında 10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nda yitirilen 103 kişi, ülkenin dört bir yanında anıldı.

10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği’nin çağrısıyla Ulus Metro İstasyonu’ndan Ankara Tren Garı’na yürümek isteyen 103 kişinin yakınları, yaralananlar, meslek örgütü ile siyasi parti temsilcileri ve yurttaşlara polis izin vermedi. Polis, Ulus Metro İstasyonu’nun çıkışında toplanan yurttaşlara, pandemi gerekçesiyle anma etkinliğine izin verilmeyeceğini belirtti. Engeli alkışlarla protesto eden yurttaşlar, polisin sert müdahalesiyle karşılaştı. 11 kişi gözaltına alındı.

Katliamın gerçekleştiği saate kalan az süre nedeniyle anmaya katılanlar, katliamın gerçekleştiği noktadan beş yüz metre ötede bir dakikalık saygı duruşunda bulunmak zorunda kaldı. Gar önüne geçişine izin verilmeyen kitle, metro çıkışında 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Katliamda hayatını kaybedenlerin isimleri tek tek okunarak, ‘yaşıyor’ sloganı atıldı.10-ekim-katliami-anmasina-polis-mudahalesi-cok-sayida-kisi-gozaltina-alindi-790852-1.

TEHDİT İDDİASI

Daha sonra gözaltına alınan 11 kişi serbest bırakıldı. Gözaltına alınanlar hakkında, “2911 sayılı kanuna muhalefet etmek” ve “polise görevini yaptırmamak” gerekçesiyle işlem yapıldığı öğrenildi. Ankara gençlik örgütleri adına konuşan Şamil Parlak, “5 yıl önce bizi katledenler, bugün bize saldırdılar. Anma yapmamızı engellemeye çalıştılar ama biz anmamızı gerçekleştirdik. Ankara Güvenlik Şube Müdürü bugün bizi ‘Sizi bu sokaklarda gezdirmeyiz’ diyerek açık açık tehdit etti” dedi

Öte yandan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ailelere izin verilmeyen Gar Meydanı’na giderek katliamında yaşamını yitirenleri andı. Burada saygı duruşunda bulunan Kılıçdaroğlu, ölenlerin anısına karanfil bıraktı.

10-ekim-katliami-anmasina-polis-mudahalesi-cok-sayida-kisi-gozaltina-alindi-790856-1.

GÖKYÜZÜNE BAKMAYI ÖZLEDİK

İzmir Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelen İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, ‘Katil IŞİD işbirlikçi AKP’, ‘Onlara sözümüz barış olacak’ sloganları attı. Basın açıklamasını okuyan DİSK Ege Bölge temsilcisi Memiş Sarı, “103 insanımızı yitirdiğimiz, yüzlerce insanımızın fiziksel, yüzbinlerce insanımızın ruhsal olarak yaralandığı 10 Ekim katliamı, emek, barış ve demokrasi uğruna ödenen ağır bedellerden sadece biridir” dedi.

KESK Eş Genel başkanı Aysun Gezen de “Biz bu ülkede yaşamak istiyoruz her şeyden önemlisi de gökyüzüne kansız bakmayı çok özledik” diye konuştu.

HESAP SORACAĞIZ

Antep Yeşilsu Meydanı’nda çok sayıda demokratik kitle örgütü, siyasi parti ve yurttaşın katılımıyla yapılan anma katledilenlerin anısına saygı duruşuyla başladı. Katliamı gerçekleştiren IŞİD ve onlara yol veren iş birlikçilerden muhakkak hesap sorulacağı vurgulandı.

Onlarca yurttaşın bir araya geldiği Adana’daki anmada ise “Bir arada yaşama iradesinin olduğu Türkiye’yi yitirdiğimiz canlarımıza, yoldaşlarımıza, 103 karanfilimize armağan edeceğiz” denildi. KESK Dönem Sözcüsü Fatma Sarıoğlu Güney, “Asıl failler yargılanmadıkça 10 Ekim dosyası kapanmayacaktır” şeklinde konuştu.

ÖFKEMİZİ DİRİ TUTACAĞIZ

Zonguldak Demokrasi Platformu da yaptığı yazılı açıklamada, katliamı unutmadıklarını, unutmayacaklarını ifade etti. Demokrasi Platformu bileşenleri Madenci Anıtı’nda saygı duruşunda bulundu.

10-ekim-katliami-anmasina-polis-mudahalesi-cok-sayida-kisi-gozaltina-alindi-790860-1.

***

Polis pankartı indirdi

Eğitim-Sen İstanbul 2 No’lu Şube binasına asılan, katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının bulunduğu pankart dün sabah saatlerinde polis tarafından indirildi.

Eğitim-Sen İstanbul 2 No’lu Şube’nin Twitter hesabından yapılan paylaşımda güvenlik kamerası görüntülerine yer verildi. Açıklamada şöyle denildi: “Pankartta yazdığımız gibi ‘Yüreğimize gömdük sizi, her yürek atışında yaşatmak için devam edeceğiz.”

10-ekim-katliami-anmasina-polis-mudahalesi-cok-sayida-kisi-gozaltina-alindi-790861-1.

***

Vicdanımızla ayaktayız

İstanbul Emek ve Demokrasi Koordinasyonu’nun 10 Ekim Ankara Katliamı’nda yaşamını yitirenler için Kadıköy İskelesi’nde düzenlediği anmaya da yüzlerce yurttaş katıldı. Anma öncesi CHP Kadıköy ilçe binası önünden yürüyüş yapılmak istendi. Polis, yürüyüşe kesinlikle izin vermeyeceğini söyledi ancak çok sayıda kişi katliamda yitirilenlerin fotoğraflarıyla yürüyüşe geçti. Polis yürümek isteyen kitleye müdahale etti, fotoğraflarınsa yırtıldığı belirtildi.

Daha sonra iskelede bir araya gelen kitle ‘10 Ekim’i unutma, unutturma’, ‘Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek’ sloganları attı. Yurttaşlar, 10 Ekim Ankara Katliamı’nda yaşamını yitirenleri andı, katliamı lanetledi.

Katliamda hayatını kaybeden Dicle Deli’nin babası Faik Deli, “Yaşamını yitiren 103 yoldaşımızın, arkadaşımızın bıraktığı bayrağı bugün milyonlar taşıyor, sahipleniyor. Öldürmekle, katletmekle bitiremedikleri gibi bugün de bitiremeyecekler” dedi.

“Biz vicdanımızla, ahlakımızla dimdik ayaktayız” denilen açıklamada, mücadelenin giderek yükseldiği vurgulandı. Açıklamada, “Geçmedi öfkemiz. El ele, kol kola, adalet gelene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” dendi.

10-ekim-katliami-anmasina-polis-mudahalesi-cok-sayida-kisi-gozaltina-alindi-790871-1.

***

Tüm failleri yargılayın

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, 10 Ekim Ankara Katliamı’na ilişkin, “Bu toprakları katliamlarla, faili meçhul cinayetlerle anılmaktan çıkararak, barış ve demokrasiyle taçlandıracağız” açıklaması yaptı. 10 Ekim 2015’te düzenledikleri ‘Barış mitingi’ne yönelik IŞİD’in bombalı saldırısı sonucu yaşanan katliama ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, patlamaların ardından birçok kişinin yaşamını yitirmesine neden olan gaz sıkma emri verenlerin, ambulansların geç gelmesinde sorumluluğu olanların, güvenlik tedbiri almayanların katliamdaki rolü ortaya çıkarılmadıkça, asıl failler yargılanmadıkça 10 Ekim dosyasının kapanmayacağı belirtildi. 10 Ekim katliamında rolü olan, görevini ihmal eden, katliama yol veren ve emir veren tüm sorumluların yargılanmasının talep edildi.

***

Mezarları başında anıldılar

10 Ekim Katliamı’nda hayatını kaybeden Emek Partisi GYK Üyesi Korkmaz Tedik ile İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencisi Güney Doğan mezarları başında anıldı. Ankara Karşıyaka Mezarlığı’ndaki mezarı başında anılan Korkmaz Tedik’in babası Erdoğan Tedik, 10 Ekim’in emek, demokrasi ve özgürlük diyenlerin adı olduğunu söyledi. Karşıyaka Mezarlığı’nda bulunan 10 Ekim’de hayatını kaybedenlerin mezarına karanfiller bırakıldı.

Güney Doğan’ın annesi Derman Doğan ise “Barış istemenin karşılığı bomba olamaz katliam olamaz. Katliamcıları da göz yumanları da unutmayacağız” dedi.