İzmir’de, 10. İnsan Hakları Belgesel Film Günlerinde, dört gün boyunca iki ayrı salonda ülke içinden ve dışından 37 seçme belgesel film izlenecek

10. İnsan Hakları Belgesel Film Günleri başladı

NAMIK ALKAN

İzmir’de, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) 10. İnsan Hakları Belgesel Film Günleri dün akşam düzenlenen açılış etkinliği ile başladı. Fransız Kültür Merkezi ve İzmir Mimarlık Merkezinde olmak üzere iki ayrı salonda, İzmirli belgesel sinemaseverler ve insan hakları savunucuları ile buluşacak olan belgesel filimler 14 Aralık tarihine kadar izlenebilecek.

İzmir Mimarlık Merkezi’nde düzenlenen belgesel günlerinin açılış filmi, Selahattin Demirtaş’ın öyküsünden uyarlanan “Ah Asuman” adlı kısa film oldu. Açılışa çok sayıda sivil toplum örgütü, meslek odaları ve hak savunucuları katıldı.

Prof. Dr. Nilgün Toker, “İnsan haklarıyla vardır” şiarının sadece şiar olmaktan çıkıp, hakların gerçek kılınması, hak ihlallerinin önlenmesi için gereken her şeyi yapmanın da insanlığın bir sorumluluğu olduğunu düşünüyorum” dedi.

THİV İzmir Temsilcisi Prof. Dr. Veli Lök te, insan hakları mücadelesinde bilim, hukuk ve sanatın önemine değinerek “Bildiğiniz gibi bu mücadeleyi verirken özellikle işkenceye karşı mücadelede bilimin ve hukukun çok iyi kullanımını da gerçekleştirdik. Hepinizin bundan sonra da bilim, hukuk ve sanat yönünden insan hakları mücadelesine destek vereceğinize inanıyorum” dedi.

10-insan-haklari-belgesel-film-gunleri-basladi-660219-1.

THİV Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Üsterci, Geçen yıl 2 bin 900 seyircinin programı takip ettiğine dikkat çekerek Belgesel Sinema Günleri yapmalarının en önemli nedeninin belgesel sinemacılığın meseleye yaklaşımıyla ilgili olduğunu söyledi. İnsan hakları savunuculuğuyla belgesel sinemacılığın kesiştiğini dile getiren Üsterci, “Her ikisinin de ortak yanı hayatın hakikati, gerçekliği. Olmakta olanı her ikisi de izliyor ve hakikati ortaya çıkarmaya çalışıyor. İnsan hakları savunuculuğunun çok önemli bir faaliyet biçimi var. İhlalleri eksiksiz belgeleyerek raporlamak. Çünkü hepimiz çok iyi biliyoruz ki ihlalleri gizlemek, saklamak isterler. Bizim görevimiz de bu saklanan ihlalleri açığa çıkarmak ve bunu görünür kılarak önlemeye çalışmak. Belgesel sinemacı da o hakikati ortaya çıkararak bütün bu saydığım süreçler doğrultusunda bir uğraş verebilmenin imkânını sağlıyor. Biz de bu kesişim noktasını sonuna kadar sürdürmeye çalışıyoruz. Sizlerin ve film programımızı takip eden seyircilerimizin desteği bizleri çok mutlu ediyor” diye konuştu