10 kadından 6'sı kendini güvende hissetmiyor

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü nedeniyle şubelerin hazırladığı anket sonuçlarını paylaştı.

9-10 Kasım 2018 tarihinde KESK Kadın Meclisi'nin düzenlediği "Kadın Emeği ve İstihdam Çalıştayı" hazırlık çalışmaları kapsamında Eğitim Sen Ankara 1 ve 3 No'u Şubeler ile İzmir 1 Nolu'lu Şube 500 eğitim emekçisi ve eğitim kurumlarında çalışan kadınla anket çalışması yaptı.

Ankette, sorular aracılığı ile eğitim ve bilim emekçisi kadınların yoksulluğa, güvencesizliğe ve şiddete karşı görüşlerini ortaya çıkarmak hedeflendi.

Ankette katılanların verdiği cevaplar şöyle:

- Eğitim emekçisi kadınların yüzde 82'si, kamu personel rejiminde yaşanan dönüşüme dair (performansa göre ücretlendirme, güvencesiz, kadrosuz, esnek çalışma vb.) olumsuz fikirlere sahip olduğunu.

- Ankete katılanların yüzde 69'u çalışırken kendinizi güvende hissetmediğini ve güvenceli çalışma koşullarına sahip olup olmadıklarını.

- Yüzde 67'si, görev tanımları dışında yani angarya çalıştırıldığını.

HER İKİ KADINDAN BİRİ AYRIMCILIĞA UĞRUYOR

- Eğitim emekçisi kadınların yüzde 43'ü çalışırken mesleği ile ilgili olmayan ve kişisel alana giren konularda (ayrımcılık, baskı, sözlü ya da yazılı tehdit, motivasyonun kırılmaya çalışılması vb.) müdahaleye maruz kaldıklarını.

-Kadınların yüzde 77'si idare tarafından baskı, kontrol, mobbinge maruz kaldığını yüzde 23'ü ise bu baskıyı velilerden gördüğünü.

-Kadınların çalışma hayatında torpil, stres, geleceğini güvende hissetmeme, yıpranma, kadınların erkek hegemonyası ile başa çıkmak zorunda kalması, idarecilerin siyasi tercihlere göre davranması, öğretmene şiddet, mobing, kreş sorunu, kutuplaştırma gibi sorunlar yaşadığı.

- Eğitim alanında çalışan işçi kadınların yüzde 60,5'inin daha önce temizlik, gıda, tarım alanında ataması yapılmayan eğitim emekçisi kadınların ise özel eğitim kurumları, anaokulları, kreşlerde çalıştığını.

YENİ İŞ BULMA SÜRESİ ORTALAMA 3 YIL

- Kadınların işsiz kaldıklarında yeni bir iş bulması oldukça zor. Ankete katılan kadınların işsiz kalma sürelerinin 0-6 ay arasında yüzde 12, 7-11 ay arası yüzde 14, 1-4 yıl arası yüzde 16 ve 5 yıl üstü yüzde 12 olduğunu.

-Çocuklarını büyüttükten sonra çalışmaya başladıklarını, daha öncesinde eşi ve eşinin ailesi tarafından çalışmalarının onaylanmadığı, kredi borçları, artan yoksulluk nedeniyle çalışmalarına ses çıkartmadıklarını söylediler.

- Kadınlar, iş aradıkları ve işsiz kaldıklarını dönemde kendilerini güvensiz,-çaresiz, utanç duymuş, bunalmış hissettiği.

BAKIM HİZMETLERİNİN HEPSİ KADINLARIN ÜSTÜNDE

- İş dışındaki sorumlulukları sorulduğunda; kadınların yüzde 64'ünün ev, çocuk, eş, yaşlı bakımının toplamı; yüzde 2'sinin sadece çocuk, yüzde 24'ünün sadece yaşlı bakımı, yüzde 10'unun sadece ev işleri olduğunu.

- Kadınların yüzde 26, 5'inin yaptığı işten memnun olmadığı.

- Yüzde 92'sinin aldığı ücreti yeterli bulmadığı.

- Kadınların yüzde 32'si ü cinsiyet ayrımcılığına maruz kaldığını.

- Meslekleri ile ilgili beklentilerine dair; yüzde 36'sının kadro, yüzde 21'inin emeklilik, yüzde 12'sinin terfi.

Raporun tamamı için tıklayın