Türkiye’nin 10 ayrı kentinde binlerce metal işçisi dün greve çıktı. Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçiler, patronlarını uyardı: “Açlıktan ölmeyiz, biz bu yoldan dönmeyiz!”

10 kent 18 fabrikada greve çıkan işçiler: Bu yoldan dönüş yok

SEVGİM DENİZALTI - sevgimdenizalti@gmail.com

Birleşik Metal-İş Sendikası’nın MESS dayatmalarına karşı insanca yaşam için 10 kentte 22 fabrikada başlattığı grev bugün başladı. Grevin ateşi, Kocaeli Gebze’de bulunan Cengiz Makina fabrikasında atıldı.

Greve çıkan Cengiz Makina işçilerine DİSK’e bağlı sendikaların üye ve yöneticileri, TÜRK-İŞ’e bağlı sendikalar, CHP ve HDP milletvekilleri ile sol parti ve örgütlerden temsilcilerin de bulunduğu yüzlerce kişi destek verdi. Direnişteki Maltepe Üniversitesi Hastanesi işçileri, Birleşik Haziran Hareketi bileşenleri ve İnşaat-İş üyesi işçiler de işçilere destek için gelenler arasındaydı.

'TARİH YAZIYORUZ'
Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, sabah yaptığı açıklamada metal işçilerinin ülkenin ekonomisini sırtladığına, ama açlık sınırının altında ücretlerle çalıştığına dikkat çekti. MESS’le üç yıllık sözleşme imzalayan Türk Metal’i sert sözlerle eleştiren Serdaroğlu, “Sarı sendika gece yarısı sözleşmeyi imzaladı. Bize de bu yoksulluğu kalıcılaştıran üç yıllık sözleşmeyi dayattılar. Birleşik Metal-İş üyeleri ise ‘Bedeli ne olursa olsun, biz ödemeye hazırız’ dedi ve önümüze bu görevi koydu. Metal işçileri şimdi tarih yazıyor” diye konuştu.

'O DEV CÜCE OLACAK'
Şimdi gelinen noktada işbirliği düzeninin çatırdamaya başladığını belirten Serdaroğlu, “Gerçekleşmez denen şey gerçekleşti. MESS’ten kopmalar başladı. Dört fabrika MESS’ten ayrılarak bizimle sözleşme imzaladı. Gözümüzde büyütülen o devi cüce haline getireceğiz. Kopara kopara MESS’i yok edeceğiz” diye konuştu.

'HALK VE İŞÇİ DÜŞMANLIĞI'
DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “Metal işçilerinin bugün yaktığı bu çoban ateşi büyüyerek tüm sınıfı, ülkeyi ısıtacak. Buradan Türk-İş’e, MESS’e sesleniyorum: Türk Metal’in arkasında devlet, hükümet, MESS var. Ama DİSK’in, Birleşik Metal-İş’in ve bu grevin arkasında da işçi sınıfı, emek dostları; emekten, demokrasiden, özgürlüklerden yana olan insanlar var” dedi.

“İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam”, “Açlıktan ölmeyiz, biz bu yoldan dönmeyiz” sloganları atan işçiler, konuşmaların ardından “Bu işyerinde grev var” yazılı pankartı fabrikanın duvarına astı.

GREV GREV GREV!
Grevin ikinci adresi Yücel Boru fabrikası oldu. Fabrikanın duvarına grev pankartının asılmasının ardından yüzlerce işçi “Metal işçisi tarih yazıyor”, “Grev grev grev” sloganlarıyla Gebze Meydanı’na yürüyüşe geçti. Yürüyüş güzergahında bulunan Alstom Fabrikası’nın önüne gelen işçiler, patronlarının MESS’ten ayrılmasını ve sözleşmeyi imzalamasını sağlayan Alstom işçileri tarafından alkışlarla karşılandı.

Alstom işçileri mutlu olduklarını, sınıf kardeşlerinin yanında olduklarını ifade etti. Gazetemize konuşan Bülent Coşkun, “Çok mutluyuz. Temel hedefimiz patronun MESS’ten ayrılması ve 2 yıllık sözleşmeyi imzalamasıydı. Bunu başardık, fabrikamızı MESS’ten kopardık. Greve çıkan kardeşlerimizin yanındayız” dedi.

Ardından greve çıkan fabrikalardan işçiler iki koldan yürüyerek Gebze Meydanı’nda buluştu. Konuşmaların ve grev halayının ardından işçiler grev alanlarına geri döndü.