Bugün, Gezi Direnişi’nin 10. yıl dönümü. AKP’nin, Taksim Meydanı’ndaki Gezi Parkı’nın yerine Topçu Kışlası yapma girişimi, ülke tarihinin gördüğü en kitlesel ve yayın halk direnişine neden olmuştu. Umudun, neşenin, yaratıcılığın, bölüşmenin direnişi Gezi, unutulmaz fotoğraflarıyla hala hafızlarda…

Kaynak: Haber Merkezi
10 yıl önce bugün: Fotoğraflarla umudun, neşenin, yaratıcılığın direnişi Gezi
Fotoğraf: DepoPhotos

27 Mayıs 2013 günü, iş makinalarının Taksim Gezi Parkı’na girip şehrin kalbinde kalan son ağaçlardan bazılarını sökme girişimi, ülke tarihinin gördüğü en kitlesel ve yayın direnişine neden oldu.

Parka girerek çalışmayı durdurmaya gayret eden yurttaşlara polisin sert müdahalesi, 27 Mayıs ve ertesindeki günlerde de devam etti. 31 Mayıs’a gelindiğinde sert polis müdahalesine karşı neredeyse tüm yurtta halk sokaklara çıktı. 1 Haziran 2013’de polis Taksim Meydanı ve Gezi Parkı’ndan çekildi, halk parka girerek kolektif bir hayat yarattı.

Paranın geçmediği, her şeyin bölüşüldüğü, sevginin ve neşenin hakim duygular olduğu Gezi Direnişi, 15 Haziran akşamı polisin yaptığı şiddetli müdahaleye kadar devam etti.

Üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen iktidarı hala korkutan Gezi Direnişi, ülke ve dünya tarihine kazındı.

Gezi Direnişi’nden hafızlara kazınan bazı fotoğraflar şöyle:

Fotoğraflar: DepoPhotos