17 Nisan Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü kapsamında yurt genelinde alanlara çıkan hekim ve sağlıkçılar, şiddete karşı bir kez daha ses yükseltti. Her gün ortalama 80 tane şiddet olayı yaşandığını belirten sağlıkçılar “600’e yakın hekim, sağlıkçı katledildi. Suçlular, şiddeti görmezden gelenler” dedi.

10 yılda 110 bin şiddet vakası
Sağlıkta şiddetin önlenmesi için yurt genelinde eylemler yapıldı. (Fotoğraf: TTB)

Haber Merkezi 

Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü ve Dr. Ersin Arslan’ın katledilişinin 11. yıl dönümü nedeniyle alanlara çıkan hekim ve sağlıkçılar “Bu şiddetin ardındaki sorumluları biliyoruz. Suçlular, şiddeti görmezden gelenler, yok sayanlar, ortam sağlayanlar, söylemleri ile güç verenler, durdurmayanlardır” dedi.

Antep’te 17 Nisan 2012’de bir hasta yakını tarafından görevi başında katledilen Dr. Ersin Arslan ile şiddet nedeniyle yaşamını yitiren sağlıkçılar dün yurt genelinde düzenlenen etkinliklerle anıldı. 

MEZARI BAŞINDA ANILDI

Dr. Ersin Arslan için ilk tören Antep’deki mezarı başında yapıldı. TTB Merkez Konseyi, Gaziantep-Kilis Tabip Odası Yönetim Kurulu üyeleri ve Dr. Arslan'ın ağabeyi Erkan Arslan'ın katıldığı anmada sağlıkta şiddet sona erene kadar mücadele edileceği vurgulandı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi’nden yapılan açıklamalarda, sağlıkta şiddet olaylarının sürdüğü vurgulandı. Açıklamada özetle şu ifadelere yer verildi: "Ne yazık ki sağlıkta şiddet sorunu hâlâ çözülmüş değil. 2003'ten bu yana adım adım uyguladıkları Sağlıkta Dönüşüm Programı neoliberal politikalarla sağlığımızı meta, bizleri köle kıldı. Apartman bodrumlarına, penceresiz mekanlara sıkıştırılan 1. basamak sağlık hizmetleri, bu ülkenin yurttaşları olarak hepimizin geleceğini çalan kara delikler olarak şehrin en uzak yerine kondurdukları şehir/şirket hastaneleri, eğitimden uzaklaşan, niteliği değil niceliği gözeten üniversite hastaneleri hem pandemide hem de depremde enkaz altında kaldı. Alınamayan randevular, alınsa bile 5 dakikaya sığdırılmaya çalışılan muayenelerle verilemeyen sağlık hizmeti, yapılamayan ameliyatlar, mesleki özerkliğe yapılan müdahaleler toplumun sağlığını bozdu. Şiddete karşı her yönüyle mücadelemiz devam edecek; çünkü biz hekimler, şifa dağıtmaya çalışırken ölmek istemiyoruz."

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan İzmir Sağlık Platformu üyeleri de şiddet olaylarında hayatını kaybeden meslektaşlarının fotoğrafları ile bir açıklama yaptı. 

Dr. Ersin Arslan, Antep’teki mezarı başında da anıldı. 

SORUMLULARI BİLİYORUZ

Platform adına açıklama yapan İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, son 10 yılda 110 bin sağlıkta şiddet olayının yaşandığını belirterek "Bu, ancak savaş ortamlarının rakamlarıdır. Her gün ortalama 80 tane şiddet olayı yaşanmaktadır. 600’e yakın hekim, sağlık çalışanının hayatını kaybettiği sağlık terörünün sorumluluğu kamu idaresindedir ve tüm kayıplarımız adına bizim iki elimiz yakanızdadır. İsmini sayamayacağımız kadar çok hekim ve sağlık çalışanlarının elleri yakanızdan düşmeyecektir. Bunun hesabı sorulacaktır. Sağlıkta şiddet politiktir ve çok yakında çözülecektir. "

Birlik ve Dayanışma Sedikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük ise özetle şunları kaydetti: "Şiddetin ardındaki sorumluları biliyoruz. Suçlular, şiddeti görmezden gelenler, yok sayanlar, ortam sağlayanlar, söylemleri ile güç verenler, durdurmayanlardır. Etkin ve caydırıcı önlemler almayanlardır. Performans dayatması, aşırı çalışma saatleri, üç dakikada muayene ve emek sömürüsü şiddettir. Soruşturmalar, baskı, mobbing ve iş güvencesi tehdidi, sağlıkta şiddetin başka şekilleridir. Sağlık Bakanlığı, sağlıkta şiddet konusunda gerçek bir yasa oluşturması gerekir. "

AFİŞLER TOPLATILDI

Öte yandan Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi’nde görevli asistan hekim Aykut Koç, Dr. Arslan’ı anmak için hastanenin çeşitli yerlerine astığı afişlerin hastane yönetimi tarafından izinsiz olduğu gerekçesi ile toplatıldığını söyledi. Koç, “Bir sürü öldürülen hekimimiz var. Bunların kanı hepimizin ellerinde. Çünkü biz onların öldürülmesine engel olamadık. Hastanelere ‘Dr. Ersin Arslan, bilmem ne hastanesi’ ismi verilerek bu iş çözülmez. Gerçekten samimilerse Bakanı’ndan, Cumhurbaşkanı’ndan, bu konuya özen gösterip açıklama yapmasını istiyoruz” dedi. 

***

KATLEDİLEN SAĞLIKÇILARDAN BAZILARI

•Dr. Edip Kürklü (1988)

•Dr. Göksel Kalaycı (2005)

•Dr. Ali Menekşe (2008)

•Dr. Ersin Arslan (2012)

•Dr. Kamil Furtun (2015)

•Dr. Aynur Dağdemir (2015)

•Dr. Hüseyin Ağır (2017)

•Dr. Sait Berilgen (2017)

•Dr. Fikret Hacıosman (2018)

•Dr. Ekrem Karakaya ve güvenlik görevlisi Tuğrul Okudan (2022)