Fransa’da Cumhurbaşkanı Macron’un “emeklilik reformu” protestolarına yönelik CGT sendikası “100 günlük eylem ve öfke” planını açıkladı. Sendika, Cannes Festivali gibi birçok etkinliğin “ışıksız” kalacağını söyledi.

100 günlük öfke
Fotoğraf: Depo Photos

Dış Haberler

Fransa’da aylardır kitlesel protestolara neden olan Cumhurbaşkanı Macron’un “emeklilik reformu” inadı, ülkede düzenlenen uluslararası organizasyonları “ışıksız” kalmayla karşı karşıya bıraktı. Ülkedeki protesto gösterilerine öncülük eden Genel İş Konfederasyonu’nun (CGT) enerji kolu, dünyaca ünlü Cannes Film Festivali dâhil birçok organizasyonun elektriğinin kesilebileceğini açıkladı.

Sendikalardan işçilere ve siyasilere kadar ülkede birçok kesimin karşı çıkmasına rağmen geçen hafta emeklilik reformunun onaylanmasının ardından Cumhurbaşkanı Macron, hafta başında “ülkedeki huzursuzluğu” yatıştırmak için “100 günlük eylem planı” sözü verdi. Ancak CGT’nin enerji kolu, Macron’un sözüne karşılık yasalaşan emekli reformunun uygulanmaması talebiyle “100 günlük eylem ve öfke” planını açıkladı. Sendikadan yapılan yazılı açıklamada birçok önemli etkinliğin "karanlıkta kalabileceği" konusunda uyarıda bulunularak, "Mayıs'ta istediğini yap! Cannes Film Festivali, Monako Grand Prix, Roland Garros turnuvası, Avignon Festivali karanlıkta kalabilir" ifadelerine yer verildi.

PROTESTOLAR SÜRÜYOR

Fransa'da hükümetin, emeklilik yaşının 62'den 64'e çıkarılmasını içeren yasa tasarısını oylamadan Meclisten geçirme kararı üzerine, aylardır süren protestolar 16 Mart'ta kitlesel gösterilere dönüştü. Gösterilere sert müdahale eden polis ile halk arasında ülkenin birçok yerinde şiddet olayları yaşanıyor. Ülke genelinde 16 Mart'tan bu yana düzenlenen protestolarda 1000'den fazla kişi gözaltına alınmıştı. Muhalefet ve hükümetin, reformun anayasaya uygun olup olmadığının belirlenmesi için başvurduğu Anayasa Konseyi, yasa tasarısının emeklilik yaşını 64'e çıkaran maddesini onaylamış, 6 maddeyi ise tamamen veya kısmen reddetmişti. Söz konusu tasarı, geçen hafta Macron tarafından imzalanarak Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.