Erdoğan, yandaşların kamuya doldurulduğu mülakat sisteminin kaldırılacağını vaat ederken TCDD’de, mahkeme kararlarına rağmen yazılı sınavlardan 90-100 puan alan personelin mülakatta elendiği ortaya çıktı.

100 puan alanı mülakatta eliyorlar

İsmail ARI

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11 Nisan’da partisinin seçim beyannamesini kamuoyuyla paylaştığı etkinlikte, "Kamuda mülakatı kaldıracağız" dedi.

Sadece Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nda (TCDD) yaşananlar bile mülakat sistemi ile yandaşların kamu kurumlarına nasıl doldurulduğunu gözler önüne serdi. Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Sekreteri İsmail Özdemir, BirGün’e yaptığı açıklamada, TCDD’de mülakat aracılığıyla yapılan torpil düzeni anlattı. Özdemir, “Sendikamız olarak, üyelerimizin haksız yere elendiği mülakat sınavları için hukuksal destek vererek davarlar açtık. Açtığımız davaların hepsini kazandık. Tekrar mülakat yapıldı. Yapılan kayırmacılıktan hicap duymadılar, keyfi tutumlar devam ettiler. 2-3-4-5 Kasım 2020 tarihinde yapılan TCDD kurum içi öğretmenlik mülakat sınavı da yine mahkeme kararı ile iptal edildi. Tüm Mahkeme kararlarında objektif bir değerlendirme yapılmadığına hükmetti. 10 Nisan'da mülakat sınavı yenilendi. Yine aynı personeller ve bir kişi ilave edilmek suretiyle 12 Nisan'da sonuçlar açıklandı. Yazılı sınavlarda 100, 90 puan alıp mülakatlarda elenenler bu mağduriyetlerini alınları açık olarak tarihe bir utanç süreci olarak yazdılar. Hukuka uymayan bu kayırmacı ve keyfi tutumdan ne vicdani muhasebe yapıldı ne de hicap duyuldu” ifadelerini kullandı.

HATALI SORULAR SORULDU

“Seçim arifesinde bulunduğunuz şu süreçte ise bu durumu yaratan siyasi erk bugünlerde mülakatların kaldıracağını dile getirmektedirler” diyen Özdemir sözlerini şöyle sürdürdü: “Sendikamız Kamu kurum ve kuruluşlarını keyfi yöneterek her türlü kurumsal zarara sebep olanlara karşı mücadele edecektir. TCDD Satın Alma ve Stok Kontrol Servis Müdür Yardımcılığı yazılı sınavında da hatalı sorular sorulmuştu. Sınava giren bilgili, liyakatli üyelerimiz soruları hazırlayanlardan daha uzman olduklarını hatalı soruları mahkemeler aracılığıyla iptal ettirdik. Adaleti, hukuku, onurlu, bilimsel feraset sahibi üyelerimizle mücadele ederek tesis edeceğiz. Kurumlarımızı birilerinin rant kapısı olmaktan çıkarıp ülkemiz halkına nitelikli, kamusal hizmet vermek için mücadele edeceğiz.”

İsmail Özdemir, Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası Genel Sekreteri

***

BİR İŞÇİ 24 KEZ ELENİR Mİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘kamuda mülakatı kaldıracağız’ vaadine muhalefetin tepkileri sürüyor. CHP Eskişehir Miletvekili Utku Çakırözer, Erdoğan’a Eskişehir’de Kırka ETİ Maden Bor Tesislerinde işe girebilmek için onlarca kez mülakata girip elenen gençlerin isimlerini sayarak yanıt verdi. "Ferdi Çakmak 24 kez girdi mülakata! Kurtuluş Hoş 19 kez mülakata girdi, elendi. Özcan Koyun 7 kez. Bu kadar mülakata girdiler ve işe alınmadılar" diyen Çakırözer şöyle konuştu: “Eskişehir’de binlerce evladımız yıllardır mülakatlardan eleniyor. Bir işçi 24 kez mülakattan elenir mi? Eskişehir’den milletvekili adayı yapılan Enerji Bakanı Ekişehir’e ‘Eti Maden’e şu kadar işçi aldık, şu kadar da alacağız, Eskişehir’e istihdam sağlayacağız’ diyor. Nasıl istihdam sağlandığıınız manşetler gösterdi. Bu şehrin evlatlar bir değil, iki değil, 15 değil, 20 değil, 24 kez mülakata girdi! Sonunda işe alınmadılar. Türkiye’de milyonlarca kişinin, Eskişehir’de binlerce evladımızın hakkını yediniz! Neymiş mülakat kalkacakmış! Günaydın, hoş geldiniz! Genel Başkanımız Sayın Kılıçdaroğlu onun sözünü verdi zaten” dedi.