Gazeteci yazar Uğur Mumcu, katledilişinin 30'uncu yıldönümünde karanfiller ve mumlarla anıldı. Sinop’tan Mersin’e sayısız kentte gerçekleştirilen anmalarda suikastın hala aydınlatılmadığına vurgu yapıldı.

100 yıl da geçse bu halk seni unutur mu
Fotoğraf: AA

Haber Merkezi

Gazeteci ve yazar Uğur Mumcu, ölümünün 30’uncu yıldönümünde yurdun dört bir yanında düzenlenen törenlerle anıldı.

Otomobiline yerleştirilen bombanın patlatılması sonucu yaşamını yitiren Mumcu için Ankara Çankaya’daki evinin önünde tören yapıldı. Sabahın erken saatlerinden itibaren yurttaşlar Mumcu’nun evinin bulunduğu sokaktaki Faili Meçhuller Anıtı’nda toplandı. Mumcu’nun hayatını kaybettiği alana karanfil bıraktı ve mum yaktı.

Anmaya; eşi Güldal Mumcu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, milletvekilleri, Mumcu’nun sevenleri ve meslektaşları katıldı. Mumcu’nun hayatını kaybettiği alana karanfiller bırakıldı ve mumlar yakıldı. Kılıçdaroğlu ile birlikte bir heyet Mumcu’nun ailesini evinde ziyaret etti.

Cengiz Toraman’ın yazıp yönettiği, Levent Üzümcü ve Orhan Aydın’ın oynadığı ‘‘Unutma Bizi’’ oyunundan bazı kesitler de anma sırasında sergilendi.

İZİ VE ACISI GÖĞSÜMÜZDE

Bir anma töreni de İstanbul Şişli’deki Uğur Mumcu heykelinin başında yapıldı. Törende konuşan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu, şöyle dedi: ‘‘Bundan 30 yıl önce Uğur Mumcu’nun aracına yerleştirilen o hain bomba aslında Türkiye’nin kalbine yerleştirildi. İzi, acısı hâlâ göğsümüzde duruyor. 30 yıldır Uğur Mumcu’nun katilleri bulunamadı. Bombacının kimliği tespit edildiği halde 30 yıldır kaçak. Azmettirenleri hâlâ bilmiyoruz. Bu büyük ayıp Mumcu’nun katledildiği günden bu güne kadar bu ülkeyi yönetenlerin boynunda asılıdır.’’ Tören, Mumcu’nun arkadaşı yazar Şükran Soner, gazeteci Murat Ağırel ve gazeteci Yazgülü Aldoğan’ın konuşmalarının ardından son buldu.

YENİ NESİLLERE ANLATILMALI

Mersin Gazeteciler Cemiyeti üyeleri de Mersin Atatürk Parkı içindeki Mumcu anıtında bir araya geldi. Mumcu’nun sadece yaşadığı dönemde değil, günümüzde de tüm gazetecilere örnek bir gazeteci olduğunu belirten MGC Başkanı Kaya Tepe şunları söyledi: “İşlemiş olduğu konular, yaptığı haberlerle gazetecilik örneği gösterdi. Rabıta kitabıyla cemaatleri yazdı. Terörü yazdı. Hayali ihracatları yazdı. Onun yazdıklarını gelecek nesillere anlatmamız, Uğur Mumcu gazeteciliğini yeni nesil gazetecilere tanıtmamız lazım” dedi.

Mumcu, Balıkesir’in Ayvalık ilçesindeki evinin önünde karanfillerle anıldı. Çok sayıda yurttaşın katıldığı törende konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin şöyle dedi: ‘‘Ülkemizde laik, tam bağımsız Türkiye mücadelesi veren onlarca aydınımız susturulmak için katledildi. 30 yıl önce bizden alınan Uğur Mumcu da, gerçeğin halka iletilmesi, yolsuzlukların, haksızlıkların bilinmesi için kalemini kılıç gibi kullandı. ‘Vurulduk ey halkım unutma bizi’ diye haykırıyor ve bu cinayetin aydınlatılmasını bekliyoruz.”