Grev dalgaları Britanya adasını sarsıyor. Demiryolu çalışanlarının ardından hemşireler de iş bıraktı. Bu, sendikanın 106 yıllık tarihindeki ilk grev oldu.

100 yıllık grev
Fotoğraf: İHA

Dış Haberler

Büyük Britanya’da hemşireleri temsil eden en büyük sendikal yapı olan Kraliyet Hemşire Koleji (RCN) 106 yıllık tarihinde ilk kez greve çıktı. RCN bünyesinde örgütlü yaklaşık yüz bin hemşire İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda’da iş bırakırken grev dalgası da büyüyor. Demiryolu işçileri 24-27 Aralık tarihlerinde Unison, Unite, GMB sendikalarının ortak kararıyla ambulans ve acil servis çalışanları da 21-28 Aralık’ta grev kararı aldı.

Hemşireler, sağlık emekçileri ve hekimler neoliberalizmin kalesi İngiltere’de 10 yıldır reel ücretlerinin sürekli gerilediğini, buna karşılık salgınlar ve personel sıkıntısı nedeniyle çok daha ağır koşullarda çalıştıklarını söylüyor. Sağlık çalışanları ülkede şu anda yüzde 11’ün üzerinde seyreden yıllık enflasyonun üzerinde ücret artışı talep ediyor. Hükümetin buna karşı getirdiği en yüksek zam teklifi ise yüzde 5 oldu. Hemşireler, talepleri karşılanmazsa 20 Aralık’ta da greve gidecek.

SAĞLIK DÖKÜLÜYOR

Sağlık hizmeti talebinin en yoğun olduğu kış döneminde, Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) hizmetlerinde 100 binin üzerinde personel eksiği olduğu tahmin ediliyor. Uzmanlar, bu açığın Covid salgının yarattığı olağanüstü çalışma koşulları ve bu süreçte sistemin neredeyse çökme noktasına gelmesinden kaynaklandığını söylüyor. Doktorlar, hemşireler ve acil servis çalışanlarının iş yükü ikiye, üçe katlanmış durumda.

Hastane yatakları dolu, normal olarak 15 dakikayı geçmemesi gereken ambulans bekleme süreleri ise her 10 vakadan birinde 1 saati geçebiliyor ve bazı durumlarda ambulansların hastane kapılarında saatlerce hasta bırakmak için beklediği haber veriliyor.

HOŞNUTSUZLUK KIŞI

Dünden itibaren ülkede Noel kutlamaları başlarken, grevler sırasında acil servisler çalışmaya devam edecek, ancak diğer alanlarda hizmet verilmeyecek. Uzmanlar ve yetkililer sağlık hizmetlerinde ciddi bir kriz yaşanacağı konusunda uyarıyor.

BBC Türkçe’ye konuşan sağlık uzmanı tarihçi Dr. Agnes Arnold-Forster, grevlerin 1978-79 yıllarında "Hoşnutsuzluk Kışı" diye bilinen kamu sektörü grevlerini anımsattığını söyledi. Arnold-Forster’a göre bugün yaşananların farkı, ülkede hemşireleri temsil eden en büyük sendika olan RCN’in ilk defa böyle bir girişimde bulunması ve bu yüzden hemşirelerin grevlere katılımının çok daha yüksek olması. Hükümet ise büyüyen grev dalgasıyla başa çıkmak için sert önlemler almanın peşinde.