Yolsuzluk şüphesiyle İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) Başkanı Eyüp Aksu'nun da aralarında bulunduğu 11 kişi hakkında dava açıldı.

105 milyon liralık vurgun: Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu da şüpheliler arasında
Fotoğraf: AA

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’na (TŞOF) yönelik yürütülen soruşturmada, kurum tarafından yaklaşık 105 milyon liralık yolsuzluk yapıldığı tespit edildi.

Yolsuzluğa bulaştığı şüphesiyle İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) Başkanı Eyüp Aksu'nun da aralarında bulunduğu 11 kişi hakkında dava açıldı.

Diken'den Ayşegül Kasap'ın haberine göre, kurum içinden gelen şikayet dilekçesinde ‘dolandırıcılığın organize biçimde’ yapıldığı öne sürüldü. Bilirkişi heyeti, şüphelilerin yasaya aykırı yapılan işlemleri göz ardı ederek yolsuzlukta payı olduğunu raporladı.

'BAKANLIĞA ÖDEYECEKLERİ MİLYONLARCA LİRAYI İÇ ETTİLER'

Karayolları Trafik Kanunu’nun 131’inci maddesine göre ülke çapında araç plakalarının üretim, dağıtım, satış ve basımı TŞOF’un tekelinde.

Kurum buradan elde ettiği gelirin yüzde 60’ını İçişleri Bakanlığı Merkez Saymanlığı’na yatırmak zorunda. Ama TŞOF, bakanlığa daha az para vermek için kanuna göre gider olarak gösterilmemesi gereken şeyleri de gider olarak göstermiş. Bu nedenle kuruma karşı fon davaları açıldı.

AVUKAT ÜZERİNDEN YAPILAN MİLYONLUK VURGUN

Davaları kurum adına takip eden isim avukat Burcu Gökdağ.

Gökdağ bu davaları takip ettiği süreçte icra dosyaları üzerinden kurumu dolandırarak 19 milyon 318 bin 37 lira 80 kuruşu zimmetine geçirdi. Zimmet belirli bir zaman içinde peyder pey gerçekleşti. Bu nedenle müfettişler kurum zararının gerçek bedelini ölçmek için ödemelerin yapıldığı günün Merkez Bankası döviz satış kurunu esas alarak ABD dolarına çevirdi. Buna göre kurumun uğradı zarar 3 milyon 307 bin 469 dolar (105 milyon 706 bin 709 lira) olarak hesaplandı.

Gökdağ ‘nitelikli dolandırıcılık’ ve ‘resmi belgede sahtecilik’ suçlamalarından hakim karşısına çıktı ve 2022’de tutuklandı.

Gökdağ’ın avukatı tüm işlemlerden kurumun haberdar olduğunu savundu: “İddialar ahlaki olmayan bir yapının müvekkilim vasıtasıyla aklanmasına yöneliktir.”

TAKSİCİLER ODASI BAŞKANI EYÜP AKSU DA BULUNUYOR

Ankara’da başsavcılık kurumdaki yolsuzlukla ilgili şüpheliler hakkında soruşturmaya devam ederken TŞOF Başkan Vekili Mehmet Yiğiner başsavcılığa şikayet dilekçesi verdi ve yolsuzluğun ‘organize’ olduğunu öne sürdü:

“Söz konusu usulsüzlük ve zimmete para geçirme, dolandırıcılık eylemlerinin TŞOF’da organize bir biçimde gerçekleştirildiğini düşünmekteyiz. Sayın başsavcılığınızca derinlemesine yapılacak soruşturmada da bu husus net bir biçimde ortaya çıkacaktır.”

Başsavcılığın ‘görevi kötüye kullanmak’ suçlamasıyla yargılanmasını istediği şüpheliler şöyle: Aziz Fatih Yılmaz, Enver Yaniçeri, Eyüp Aksu, Fevzi Apaydın, Filiz Ercan, Heşar Haşimoğlu, Mehmet Tiryakioğlu, Mehmet Nesip Kemaloğlu, Oktay Nuhoğlu, Ümit Kılıçaslan ve Zerrin Boztaş.

Apyadın TŞOF yönetim kurulu başkanı. Yeniçeri, Kemaloğlu ve Boztaş da genel sekreter ve genel sekreter yardımcıları. Diğer isimlerse kurumda denetim kurulu üyeleri.

Ticaret Bakanlığı’nın teftiş raporu, kurumdaki yetkililerin Gökdağ’ın verdiği belgeleri kontrol etmediğini, kanuna göre ödemeler banka aracılığıyla yapılmalıyken elden yapılan ödemeleri sorgulamaksızın kabul ettiğini ortaya koydu. Raporda yetkililerin çok sayıda usulsüzlüğe davetiye çıkardığı da belirtildi.

Şüpheliler haklarındaki suçlamaları kabul etmedi.

Eyüp Aksu savunmasında İstanbul’daki oda başkanlığı görevini hatırlatarak “Her zaman haksızlıklarla mücadele ediyorum” dedi ve hakkındaki suçlamaları reddetti.

Şüpheliler her ne kadar suçlamaları kabul etmese de bilirkişi, yapılan yolsuzlukta şüphelilerin de payı olduğunu söyledi. Çünkü kanunda işleyiş netken, sekiz yıl boyunca kanuna aykırı şekilde yapılan ödeme yöntemi gözardı edilmiş.

Bilirkişi heyeti raporu şöyle:

“Denetim Kurulu tarafından söz konusu nakit iş avanslarının banka aracılığıyla yapılmadığının çok basit incelemeyle tespit edilmesi mümkünken, finans kanallarıyla ödemelerin yapılması yasal zorunlulukken yaklaşık sekiz yıldır bu işlemlerin yapıldığı ortadayken bu işlemlerin göz ardı edilmesi kurumun zararının meydana gelmesinde ana etken olup 2014-2022 yılları arasında denetim kurulu üyeleri Oktay Nuhoğlu, Aziz Fatih Yılmaz, Mehmet Tiryakioğlu, Heşar Haşimoğlu, Eyüp Aksu’nun, denetim görevlerini ilgili yasa ve yönetmeliklere göre yerine getirmedikleri başka değişle görevlerini yapmadıkları tespit edilmiştir.”

Teftiş ve bilirkişi raporlarını inceleyen başsavcılık ‘şüphelilerin mahkemede yargılanarak cezalandırılması’nı kamu adına talep etti.