11 Eylül'de ölenler anılıyor

ABD’de yaklaşık 3 bin kişinin ölümüne neden olan 11 Eylül saldırılarının 18’inci yılında, hayatını kaybedenler anılıyor. Anmalar, saldırıların yapıldığı New York’taki eski kulelerin bulunduğu alanda gerçekleştirilecek.
11 Eylül 2001 saldırılarının küresel etkileri hâlâ sürüyor. ABD’nin 11 Eylül saldırılarının ardından terörle mücadele, ‘demokrasi ve özgürlük götürmek’ adı altında Afganistan ve Irak’ı işgali, bu ülkelerde kargaşa, mezhep savaşları, yüz binlerce sivilin ölümüne yol açtı.
ABD İkiz Kuleler saldırılarını bahane ederek ilk olarak Afganistan’a girdi. Dönemin ABD Başkanı George W. Bush, El-Kaide lideri Usame Bin Ladin’in iadesinin reddedilmesi üzerine 7 Ekim 2001’de Afganistan’a saldırarak Taliban rejimini devirdi.

IRAK'IN İŞGALİ

Afganistan’ın işgalinin ardından Bush yönetimi, 20 Mart 2003’te Irak’ta kimyasal silah bulunduğu iddiasıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik kararı olmadan Irak’ı işgal etti ve Saddam Hüseyin’i devirerek idam etti.
ABD’nin Irak’ı işgalinin ardından mezhep savaşları ülkede yüz binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Irak, Amerikan işgalinin ardından Orta Doğu’da en karmaşık sorunlara sahip ülkelerden biri haline geldi.

NE OLMUŞTU

ABD’de 11 Eylül 2001’deki terör saldırılarında, 4 yolcu uçağı kaçırılmış, uçaklardan ikisi İkiz Kuleler’e çarpmıştı.
Kaçırılan bir diğer uçak başkent Washington’da Pentagon’u hedef alırken dördüncü uçak ise F-16’lar tarafından Pensilvanya kırsalında düşürülmüştü.
İkiz Kuleler’de 2 bin 606 kişi, Pentagon’da 125 kişi ve kaçırılan uçaklarda ise 246 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırılarda, 19 teröristle toplam ölü sayısı 2 bin 996 olarak açıklanmıştı.