11 Eylül saldırıları  işgallere bahane oldu

Dış Haberler Servisi

Bugün 11 Eylül 2001’de ABD’de düzenlenen saldırıların 19’uncu yıldönümü. Washington ve New York’ta kaçırılan uçaklarla düzenlenen saldırılarda 2 bin 977 kişi hayatını kaybetti, 6 binden fazla kişi yaralandı.

El Kaide’nin üstlendiği saldırılarda toplam 19 militan aşağı yukarı aynı saatlerde kalkış yapan dört yolcu uçağını kaçırdı. Uçaklardan ilki Boston-Los Angeles uçuşunu gerçekleştiren American Airlines’ın 11 numaralı seferini yapıyordu. Uçak kalkıştan kısa bir süre sonra rotasını New York’a çevirerek Dünya Ticaret Merkezi’nin kuzey kulesine çarptı.

İkinci uçak da yine Boston’dan kalkıp Los Angeles’e giden United Airlines’ın 175 numaralı sefer sayılı uçuşuydu. Bu uçak da ilkinden 17 dakika sonra Dünya Ticaret Merkezi’nin güney kulesine çarptı. American Airlines’ın Washington-Los Angeles seferini yapan 77 sefer sayılı üçüncü uçak Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) batı tarafına girdi.

Kaçırılan dördüncü uçak da San Francisco’ya gitmek üzere New Jersey’den kalkan United Airlines’ın 93 sefer sayılı uçuşu oldu. Bu uçak kalkıştan kısa bir süre sonra Pennsylvania eyaletinde boş bir araziye düştü.

11 Eylül saldırıları, dünyada güvenlik politikaları ve diplomasi alanında birçok değişikliği de beraberinde getirdi. Saldırıların ardından ABD Başkanı George W. Bush İran, Irak ve Kuzey Kore’yi “şer ekseni” olarak tanımladı, önce Afganistan’ı, sonra da Irak’ı “terörle mücadele” stratejisi kapsamında işgal etti.