İstanbul Esenyurt’taki Marmara Park AVM inşaatında çalışırken 11 Mart 2012’de gece kaldıkları çadırlarda çıkan yangında can veren 11 işçi, dün yangının meydana geldiği yerde karanfillerle anıldı. Yıllardır adaletin yerini bulması için mücadele eden işçi aileleri, “Unutmadık, unutturmayacağız!” dedi. Yangında yakınlarını kaybedenlerin de aralarında olduğu Adalet Arayan İşçi Aileleri, dün Marmara Park AVM’nin önündeydi. Yangında kardeşi […]

11 işçi için adalet!

İstanbul Esenyurt’taki Marmara Park AVM inşaatında çalışırken 11 Mart 2012’de gece kaldıkları çadırlarda çıkan yangında can veren 11 işçi, dün yangının meydana geldiği yerde karanfillerle anıldı. Yıllardır adaletin yerini bulması için mücadele eden işçi aileleri, “Unutmadık, unutturmayacağız!” dedi.

Yangında yakınlarını kaybedenlerin de aralarında olduğu Adalet Arayan İşçi Aileleri, dün Marmara Park AVM’nin önündeydi. Yangında kardeşi Barış Kıyak’ı yitiren Damla Kıyak, aileler adına yaptığı açıklamada, “İşçiler bu kadar çok ölürken, iş cinayetlerine dur diyebilmek için buradayız” dedi.

Esenyurt yangınının üzerinden 7 yıl geçtiğine dikkat çeken Kıyak, “Bu 7 yıl boyunca tek talebimiz, bu vahşetin sorumlularının tümünün tespit edilmesi, bütün sorumluların yargılanması ve en ağır şekilde cezalandırılması oldu” diye konuştu.

Patronlar değil çalışanlar yargılandı

Kıyak, dava sürecinde yaşananları özetle şöyle anlattı: “9 Temmuz 2015’te mahkeme kararını verdi. Olayın gerçek sorumluları olan Ece Gayrimenkul, Marmara Park AVM, Kayı İnşaat, Mira Teks ve kamu idareleri sorumsuz bulundu. Firma sahipleri değil, sadece çalışanlar yargılandı. Yargıtay ise Kayı İnşaat ve Mira Teks yönetimleri hakkında da iddianame düzenlenmesi gerektiği gerekçesiyle kararı bozdu. Bozma kararından sonraki ilk duruşmada mahkeme, Kayı İnşaat ve Mira Teks’in yanı sıra Ece Türkiye ve Marmara Park hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti.”

Gelin ki ‘Vicdanımız rahat’ diyemesinler

Yargıtay’ın bozma kararından sonra görülen dördüncü ve son duruşmada davaya sanık olarak eklenen Miratek yetkilileri ve iş güvenliği uzmanının konuştuğunu aktaran Kıyak, “İş güvenliğiyle ilgili bir sorumluluklarının olmadığını savunarak ‘Vicdanımız rahat’ dediler. Duruşma 17 Mayıs’a ertelendi. Bizler aileler olarak hepinizi duruşma günü yanımızda olmaya çağırıyoruz. Gelin ki gözümüzün içine baka baka vicdanlarının rahat olduğunu söyleyemesinler” ifadelerini kullandı.

İşçi aileleri, açıklamanın ardından yangının olduğu yere yürüyerek karanfiller bıraktı.