Marmara Park AVM inşaatında 11 işçinin yanarak yaşamını yitirmesine ilişkin görülen davada, 3 patron 14 yıl hapis cezası aldı. Toplamda 12 sanığa bilinçli taksirle öldürmeden hapis cezaları verildi. 3 sanık beraat etti.

11 işçinin yanarak ölümüne ilişkin davada karar çıktı: Canlarımız gitti içimiz soğumuyor

Emek Servisi

İstanbul Esenyurt’ta bulunan Marmara Park AVM inşaatında, 2012 yılında, içinde kaldıkları çadırda çıkan yangın sonucu 11 işçinin yaşamını yitirmesine ilişkin görülen davada karar çıktı. Mahkeme heyeti Kaldem İnşaat’ın hissedarı Mehmet Altun, şirketin ortakları Abdullah Altun ile Kadir Altun’un ‘Birden fazla kişiyi bilinçli taksirle öldürme’ suçundan ayrı ayrı 14 yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Elektrik teknikeri Şaban Bakırcı’nın da aynı suçtan 9 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmasına hükmedildi. Diğer 8 sanık da aynı suçtan hapis cezasına çarptırılırken 3 kişi beraat etti.

Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya yangında hayatını kaybeden işçilerin yakınları tutuksuz sanıklar Kadir Altun ve Cem Yıllar ile taraf avukatları katıldı.

Mahkeme heyeti sanıklar Ömer Faruk Gülmez, Cem Birol Meral ve Vehbi Ergin Öztürk’ün kast veya taksir düzeyinde kusurları bulunmadığından beraatine, Kaldem İnşaat’ın hissedarı Mehmet Altun, şirketin ortakları Abdullah Altun ile Kadir Altun’un ‘Birden fazla kişiyi bilinçli taksirle öldürme’ suçundan ayrı ayrı 14 yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Elektrik teknikeri Şaban Bakırcı’nın da aynı suçtan 9 yıl 4 ay hapsine karar veren heyet, sanıklar Cem Yıllar ve Nuri Şener Tığlı’nın da aynı suçtan 7 yıl hapis ile cezalandırılmasına hükmetti. Diğer sanıklar Hikmet Tezcan, Hakan Mintaş, Yalçın Arıcı, Ahmet Selahattin Şakarcan, Çoşkun Yılmaz, Orhun Kartal da aynı suçtan ayrı ayrı 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. İş cinayetinde yaşamını yitiren işçilerden Barış Kıyak’ın annesi Ayşe Kıyak “Hâkimden yana ben memnun oldum. Bize iyi davrandı. Cezalar verdi. Avukatların dediğine göre bu tip davalarda böyle kararlar çıkmıyormuş. O açıdan memnunum. Ama benim içim soğumuyor. Oğlumu istiyorum” dedi.

11-iscinin-yanarak-olumune-iliskin-davada-karar-cikti-canlarimiz-gitti-icimiz-sogumuyor-930244-1.

ZENGİN KAZANACAK DİYE FAKİRLER ÖLÜYOR

Yangının hiç çıkmadan önlenmesi gerektiğine değinen Kıyak şöyle konuştu: “İnşaat alanında yatıp kalkıyordu çocuklar. Naylon çadırlara koydular canlarımızı. Oğlumu naylon çadıra koydular yatsın diye. Nasıl ısınacaklar, onca insan nasıl yatacak? Yok muydu bunun başka bir çaresi? Prefabrik yapılar yapılamaz mıydı? Yıllardır kullanılıyor bu AVM, belki de 1 günde kazandıkları parayla o zamanda çocuklarımıza kalacak yer yapabilirlerdi. Bunu düşündükçe içim daralıyor, kalbim sıkışıyor. Ben bir şey istemiyorum. Varımı yoğumu, her şeyimi alsalar da, her şeylerini verseler de Barış’ım geri gelmeyecek. Oğlum gittikten sonra kaç ailenin daha benzer şekilde canı yandı. Binlerce ailenin canı yanmıyor mu? Evlat acısı hiç diner mi? Bunun bir sonu gelmeli artık. Zenginler para kazanacak diye fakirin ölmesine daha fazla izin verilmemeli. Yere batsın paraları da, AVM’leri de, yatları da katları da…”

Karara ilişkin açıklama yapan aile avukatlarından Gökhan Küçük ise şunları söyledi: " Bizler için ve Türkiye açısından işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmadığı noktasında nelerle karşılaşılacağını görmemiz açısından umut verici bir karar. Verilen bu karar sadece bizim için değil, Türkiye’de iş kazalarının, iş cinayetlerinin ya da iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine uyulmadığı noktada nelerle karşılaşılacağına güzel bir örnek oldu. Ölen çocukları olan anneler, 9 yıl boyunca bu davayı takip etti. Eşi ölen, çocuğu ölen takip etti. Onlar da kararın bu yönde çıkmasına sevindiler.”

11 İŞÇİNİN ÖLÜMÜYLE İLGİLİ DAVADA DÜNDEN BUGÜNE

Esenyurt’ta Marmara Park AVM inşaatında, işçilerin konakladığı çadırlarda 11 Mart 2012 günü yangın çıktı. Yangında çadırdan kurtulamayan 11 işçi yaşamını yitirdi. Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 13 sanık hakkında dava açıldı. Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi 9 Temmuz 2015 tarihinde görülen karar duruşmasında 6 sanığın beraatine karar verdi.
Yargıtay 12. Ceza Dairesi bu kararı cezalar yönünden bozarken, beraatler yönünden onadı.

Ayrıca Yargıtay, Kayı İnşaat, Miratek Limited Şirketi ve Miratek Şirketinde iş güvenliği uzmanı olarak çalışan Nuri Şener Tığlı hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti. Dosya tekrar Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Dosyaların birleştirilmesine karar verildi.

Bu kapsamda 8 kişi hakkında "taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan ek iddianame düzenlendi. Yargıtay’dan dönen bu dava dosyasıyla 8 kişinin dosyası birleştirilmesiyle sanık sayısı 15’e yükseldi. Yargılama süreci dün görülen karar duruşmasıyla son buldu.