Son 11 yılda erkekler 3 bin 330 kadını katletti. TKDF, koruma kararlarının korumadığını vurguladı, kadınların öldürülmesine göz yumulduğunu kaydetti: Failleri aklayan zihniyet daha çok kadının ölmesine neden oluyor.

11 yılda 3 bin 330 kadın katledildi
Fotoğraf: Depo Photos

Haber Merkezi

Her gün en az bir kadın erkekler tarafından katlediliyor. Koruma kararları, şikâyetler sonuçsuz kalırken iktidar kanadından failleri aklayan, kadınları hedef gösteren söylemler katilleri güçlendiriyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre 2010-2021 arasın 3 bin 330 kadın erkekler tarafından katledildi. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) tarafından temmuz ayında 32 kadının erkekler tarafından öldürüldüğü açıklandı. Federasyon tarafından yapılan yazılı açıklamada ağustos ayının başından bu yana 12 kadının vahşice katledildiği vurgulandı.

Açıklamada, bu ayın başında 35 kez şikâyet edilen Salim Tekin adlı erkeğin 16 yaşındaki Beyza Doğan’ı öldürdüğü hatırlatılarak, “Öncesinde failini 35 kez şikâyet etmesine rağmen aynı fail tarafından vurularak öldürülen 16 yaşındaki çocuğun hesabını kim verecek?" diye soruldu.

KORUMA KARARLARI UYGULANMIYOR

“Ülkenin her yerinden vahşice işlenmiş kadın cinayetleri haberlerinin gelmediği gün yok” denilen açıklamada, koruma kararlarının korumadığı ve kâğıt üzerinde kaldığına dikkat çekildi. Federasyon tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Eşini öldürüp sosyal medya hesabından gururla paylaşım yapan kadın katillerini cesaretlendiren, ‘Mevcut yasalar yeterli, İstanbul Sözleşmesi’ne gerek yok’ diye bas bas bağıran, şiddeti özendiren, koruma kararlarının ihlal edilmesini görmezden gelerek yaptırım uygulamayan, failleri her aşamada aklayan zihniyet ve destekçileri; her geçen gün daha çok kadının ölmesine neden oluyor. Kağıt üzerinde kalan ve korumayan ‘koruma kararları’ kadınların hayatına mal oluyor. Önleme politikalarının yok edildiği bu süreçte kadınların katledilmesine göz yumuluyor, cezasızlık politikasıyla failler cesaretlendiriliyor.”

SÖZLEŞME UYGULANSAYDI KADINLAR HAYATTAYDI

Federasyon, İstanbul Sözleşmesi’nde çekilme kararını da şu sözlerle eleştirdi: “Eğer İstanbul Sözleşmesi ve koruyucu, önleyici tedbir kararları uygulansaydı birçok kadın hayatta olacaktı. Kadınlar kimsenin malı, namusu değildir. Kadınların hakları, karar alma yetileri, toplumun ve çalışma yaşamının her alanında eşit bireyler olarak var olmaları mücadelemiz devam edecek. İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz.”

***

BM’DEN TÜRKİYE’YE İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NE DÖNÜN ÇAĞRISI

Cumhurbaşkanı Kararı’yla 20 Mart 2021 tarihinde İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinin ardından yapılan itirazlar üzerine Danıştay 10. Dairesi kararın iptal istemini reddetti. İstanbul Sözleşmesi’nin iptalini yargıya taşıyanların Danıştay Dava Daireleri Kurulu’na itirazlarını yaptığı süreçte Birleşmiş Milletler’den (BM) uzmanlar Danıştay’a konuyla ilgili görüşlerini sundu. Üç imzalı BM Uzman Görüşü’nde Türkiye’ye sözleşmeye dönme çağrısı yapıldı: “Türkiye’nin gidişatı tersine çevirmesi ve tarihin doğru tarafında yer alması için çok geç değil.”

Görüşlerde şu ifadeler yer aldı: “Türkiye Hükümeti’nin İstanbul Sözleşmesi ile ilgili artan dezenformasyon kampanyalarını önlemek için erken müdahalede bulunmamasını ve daha sonra Sözleşme’nin Türkiye ulusal mevzuatı üzerindeki etkisini yeterince açıklamak için hiçbir çaba gösterilmemiş olmasını esefle karşılıyoruz.”

***

SON 24 SAATTE NELER OLDU?

•Şırnak’ın İdil ilçesinde 40 yaşındaki Hasan Karaaslan, evli olduğu kadını ve 3 kızını öldürdü, daha sonra polise giderek teslim oldu.

•Şırnak’ın Uludere ilçesinde, 18 Ağustos’ta kaybolan 17 yaşındaki Firdevs Babat’ın cansız bedeninin bulunmasının ardından Ahmet Babat tutuklandı. Ahmet Babat’ın cinayeti ağabeyi Ramazan Babat’ın silahıyla işlediği iddia edildi. Ayrıca Ramazan Babat’ın da mayıs ayında 16 yaşındaki S.G.’ye cinsel istismarda bulunduğu ortaya çıktı. Babat, ‘çocuğa nitelikli cinsel istismar’ suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.

•İzmir’de, iş görüşmesine gittikten sonra eve dönmeyen, 1 gün sonra şüpheli şekilde yaşamını yitiren 18 yaşındaki Aslıhan Sinem Çiçek’in ölüm raporu ortaya çıktı. Raporda Çiçek’in sırtında morluk, kalçadan baldıra olan kısımda şişlik ve mor renk değişikliği ile alt dudağında lezyon görüldüğü belirtildi. Genç kadının kesin ölüm nedeni otopsi ile belirlenecek.