Anayasa referandumunda 'evet' denilmesi için partisinin grup toplantısında 12 Eylül'de idam edilen kişilerle ilgili bilgi veren ve mektup okurken...

Anayasa referandumunda 'evet' denilmesi için partisinin grup toplantısında 12 Eylül'de idam edilen kişilerle ilgili bilgi veren ve mektup okurken gözyaşı döken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a tepkiler sürüyor. 12 Eylül'de ilk idam edilen kişinin, Necdet Adalı'nın avukatı Mehdi Bektaş BirGün'e yaptığı açıklamada, "Başbakanın gecmişteki idamları kullanarak evet oyu istemesini kabul etmiyorum" dedi.
Bektaş açıklamasında 12 Eylül'deki şiddet baskı ortamının AKP iktidarında da sürdüğünü vurguladı. Bektaş, "Necdet Adalı’nın bir mahkeme kararına dayanılarak cezası infaz edilmiştir. Ama Başbakan'ın bulundugu dönemde, insanlar ceza evlerinde ,ölüm oruçlarında, yaşamlarını kaybetmiştir. İntihar eden insanlar olmuştur" dedi.
Raporlara göre yalnızca 2009'da yüzden fazla işkence olayı yaşanırken, polisin ve askerin 'dur' ihtarına uymadığı için vurulan ve yaşamını yitiren çok sayıda insan bulunuyor.
Başbakan Erdoğan'ın kendi döneminde yaşanan bunca acıyı görmezden geldiğini belirten Avukat Bektaş, "30 yıl önceki acıları istismar etmesini kınıyorum" dedi. Bektaş, Başbakan'ın ağlamasını "sahte gözyaşı" olarak nitelerken, "Ölülerimizi rahat bıraksın" dedi.
Öte yandan Erdal Eren'in abisi Erkan Eren de, Erdoğan'ın konuşmasıyla ilgili şu değerlendirmede bulundu: “AKP’lilerin kulanması beni rahatsız etti. Şimdiye kadar ne yaptılar. Benim kardeşim kamu vicdanında iade-i itbarını almıştır. 12 Eylül akla geldiğinde ilk onun ismi gelir. Ona yapılan haksızlıklar hatırlanır. Bu anlamda AKP’nin getireceği değişikliği samimi bulmuyorum."

‘Timsah gözyaşı’
kavgası
ErdoĞan'ın konuşmasında gözyaşları dökmesi siyasiler arasında tartışma yarattı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "ağlama numarası yapıyor" dedi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Kılıçdaroğlu'na tepki geldi. Arınç Başbakan'ın gözyaşlarını "insani bir durum" olarak yorumlarken Kılıçdaoğlu'nun tavrının bir siyasetçiye yakışmadığını belirtti. Arınç, Kılıçdaroğlu'nun "12 Eylül'den nemalanıyorlar" sözüne ise şu yanıtı verdi: "12 Eylül'den nemalanan partiler varsa bunların başında CHP gelir. Sayın Kılıçdaroğlu bunu da öğrenmiş olur."
'MÜNAFIKLIK'
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Erdoğan’ın Mustafa Pehlivan için sahte gözyaşı döktüğünü söyledi. Bahçeli, Erdoğan’ın tavrını "İlkesizlik, riyakarlık, siyasi sahtekarlık ve münafıklık örneği" olarak nitelendirdi.
AKP’li Hüseyin Çelik ise Bahçeli’ye cevaben “Fikir üretemeyen küfür üretir” dedi.