12 Eylül devam ediyor

7 Kasım 1982: Askeri Cunta tarafından hazırlanan Anayasa referanduma sunuldu ve kabul edildi. Anayasanın kabulü ile cuntanın başı Kenan Evren de cumhurbaşkanı seçilmiş oldu.

6 Kasım 1983: Darbe sırası yapılan ilk seçimleri Turgut özel liderliğindeki ANAP kazandı. Milletvekili adaylarına ve partililere koyulan yasak aynı zamanda Özal'ın önünü açtı.

Siyasi Suikast: 31 Ocak 1990 Prof Dr. Muammer Aksoy suikast sonucu öldürüldü. Ardından Prof. Dr. Bahriye Uçok, yazar Turan Dursun, gazeteciler Çetin Emeç, Uğur Mumcu, Musa Anter gibi aydın ve yazarlar benzer şekilde suikasta kurban edildi. Öldürülenlerin neredeyse tamamı devlet tarafından desteklenen İslamcılığa karşı uyarıda bulunuyordu. Cinayetler aydınlatılamadı.

Faili Meçhul Cinayetler: 7 Temmuz 1991 günü Halkın Emek Partisi (HEP) Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın’ın kaçırılmasından iki gün sonra cesedi bulundu. 1990’lı yıllar boyunca 1500’ün üzerinde faili meçhul cinayet işlendi. Bunlardan bazılarının mezarı bile yok.

2 Temmuz 1993 Sivas Katliamı: Kültür şenlikleri için Sivas’a giden aydınlar devlet gözetiminde gerici bir katliama kurban edildi. Alevilere ve toplumsal muhalefete gözdağı verildi.

7 Mayıs 1995 Cumartesi Anneleri: Çocuklarından, eşlerinden, anne ve babalarından gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alamayan aileler Galatasaray Lisesi önünde her cumartesi günü oturma eylemine başladılar. Baskılara rağmen ailelerin kararlılığı sayesinde bu eylem günümüze kadar sürdü.

3 Kasım Susurluk: 1990’ların Devlet-Siyaset-Mafya üçgeninde kotarılan kanlı iktidarı trafik kazasıyla da olsa açığa çıktı. Büyük bir toplumsal baskı uygulandı. Komisyonlar ve ardından da davalar açıldı. Ama istenilen sonuç gelmedi.

1 Kasım 2002: AKP’nin yüzde 34 oyla Meclis'in yüzde 65’ine sahip olup birinci parti olduğu seçim. Bu tarih 12 Eylül’ün besleyip büyüttüğü İslamcı anlayışın iktidara taşınması oldu.

Referandum 2010: AKP-FETÖ ortaklığının en büyük oyunlardan biri 12 Eylül 2010 referandumunda hayata geçirildi. 12 Eylül rejimi ile hesaplaşma adına yargı ele geçirildi.

10 EKİM 2015: Yine bir katliam ve yine toplumsal muhalefetin önüne geçmek için yapılan bir hamle. Gar Katliamı ülke tarihinin gördüğü en kanlı eylemlerden biri. 7 Haziran seçimini kaybeden AKP, kasım seçimine ülkeyi çok sert koşullarda soktu.

15 Temmuz 2016: Fethullahcı yapılanma, AKP ile girdiği iktidar kavgasında darbe girişiminde bulundu. Darbe kısa sürede bastırılırken Erdoğan iktidarı durumu fırsata çevirdi. Baskının dozajını artırarak tüm muhalif güçlere doğru yöneltti.