12 Eylül faşizmine direnirken gözaltına alınan ve daha sonra işkencede öldürülen Rizeli devrimcilerden Ahmet Uzun, ölümünün 40’ıncı yıl dönümünde mezarı başında anıldı. Yol arkadaşları, Uzun’un ve devrimcilerin faşizme karşı verdikleri mücadeleyi bugün de sahiplendiklerini vurguladı. Anmada İbrahim Karaca'nın 'Ne Çıkar' adlı şiiri okundu.

12 Eylül'e teslim olmamıştı: Rizeli devrimci Ahmet Uzun, mezarı başında anıldı

HABER MERKEZİ

12 Eylül 1980’de gerçekleştirilen askeri darbeye direnirken gözaltına alınan ve ardından işkencede katledilen Rizeli devrimcilerden Ahmet Uzun, hayatını kaybedişinin 40’ncı yıldönümünde de unutulmadı.

Yol arkadaşları ve SOL Parti üyeleri, her 16 Ocak’ta olduğu gibi Uzun’un Rize Gündoğdu’nun Dağınıksu köyündeki mezarı başında bir araya geldi.

Mezar başında yapılan konuşmalarda, Ahmet Uzun’un faşizme karşı verdiği devrimci mücadele anlatıldı ve bugün de aynı kararlı tutumun sürdürülmesi gerektiği vurgulandı. Ardından İbrahim Karaca’nın içinde “Ah yiğidim bak işte yine Ocaktayız/ Uzun bir şarkıysa söylediğimiz/ Bir notada es verilmiş ne çıkar/ Şarkı devam ediyor, şarkı devam edecek/ Söylenecek/ Gazete başlık atmış ‘Ahmet Uzun nasıl öldü?’ ne çıkar/ Toy bir ozan seni yazmış ne çıkar” dizilerinin yer aldığı ‘Ne Çıkar’ adlı şiiri okundu.

DARBEYE KARŞI DİRENDİ

Dönemin en kitlesel ve etkin sol hareketi Devrimci Yol’un Rize’deki önde gelen isimlerinden olan Uzun, 12 Eylül Askeri Darbesi’nin ardından bir grup arkadaşıyla birlikte kırsalda direnişe geçti.

Arkadaşlarıyla birlikte zorlu koşullarda askeri yönetime karşı mücadele veren Uzun, darbeden yaklaşık 4 ay sonra düzenlenen operasyonda Rize’nin Pazar ilçesinde gözaltına alındı. Uzun, birçok devrimci gibi gözaltında gördüğü ağır işkenceler nedeniyle hayatını kaybetti.

‘NE ÇIKAR’

İbrahim Karaca’nın Ahmet Uzun’un mezarı başında okunan şiirinin tamamı şöyle:

… Ah yiğidim bak işte yine Ocaktayız

Nasıl anlatılır şimdi karayemiş dallarına çöken kar

Şimdi nasıl anlatılır toprağı yalnız tohuma açan kazma

Kazmayı tohum için tutan el

Yiğidim ki yaşamayı öylesine sevmiştir

Tohum diye saklamıştır onu ne çıkar

Eylüldeki okul yolu karlıdır

Üzerine postal basmış izi kalmış ne çıkar

Uzun bir şarkıysa söylediğimiz

Bir notada es verilmiş ne çıkar

Şarkı devam ediyor, şarkı devam edecek,

Söylenecek…

… Gazete başlık atmış ‘Ahmet Uzun nasıl öldü?’ ne çıkar

Toy bir ozan seni yazmış ne çıkar

Mezarının başucunda çok sevdiğin karayemiş fidanı var

Sen yoksun ne çıkar.

İşte yine Ocaktayız

Derler ki anasıdır ayların Ocak

Derler ki Asporoz Deresi Ocakta durgun akar

Derler ki Karadeniz utancından yere bakar

baksın ne çıkar