12 Eylül faşist darbesinin yıl dönümünde ülke genelinde düzenlenen eylemlerde hesaplaşma çağrısı yapıldı. Devrimci Yol Ana Davası sanıklarından Ömer Tunca, “Bugünkü iktidar 12 Eylül’ün devamıdır” dedi.

12 Eylül faşizmi bugün de yaşıyor

HABER MERKEZİ

12 Eylül faşist darbesinin 41. yıl dönümünde ülke genelinde eylemler düzenlendi, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri açıklama yaptı.
İstanbul, İzmir, Ankara, Denizli, Çorum, Diyarbakır ve çeşitli illerde düzenlenen eylemlerde, binlerce insanın gözaltına alınmasına, tutuklanmasına, işkencelere maruz bırakılmasına, kaybedilmesine, öldürülmesine sebep olan darbecilerle hesaplaşma çağrısı yapıldı.

78’liler Derneği Diyarbakır Şubesi, 12 Eylül darbesinin yıl dönümüne ilişkin o dönem insanlık dışı işkencelerin yaşandığı Diyarbakır E Tipi Cezaevi önünde açıklama yaptı. Açıklamayı okuyan 78’liler Derneği Başkanı Hüseyin Barış, “12 Eylül’cüler, anayasal parlamenter düzeni ortadan kaldırdılar. Ağızlarından çıkan her emir kanun oldu” dedi.


DARBEZEDELER SOKAĞA ÇIKTI

12 Mart ve 12 Eylül darbeleri sonrasında ordudan atılan askerleri temsil eden Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği ADAM-DER üyeleri, Kadıköy İskele Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Darbezede askerler adına konuşan ADAM-DER Başkanı Emekli Üsteğmen Çetin Nergis, geçmişteki darbelerle hesaplaşılmadığı için Türkiye’nin 15 Temmuz darbe girişimine maruz kaldığını söyledi. Tüm darbeler gibi 15 Temmuz darbe girişimini de lanetlediklerini vurgulayan Çetin Nergis, AKP iktidarının 15 Temmuz’u ve Covid-19 salgınıyla mücadeleyi bahane ederek devleti parti devleti haline getirmeye ve tüm muhalif sesleri bastırmaya çalıştığına işaret etti.

AMACIMIZ İŞÇİ SINIFININ İKTİDARINI KURMAKTI

Devrimci- Yol ana davasında yargılanan Ömer Tunca ANKA’ya konuştu. 12 Eylül sürecinde idamı istenen ve günlerce işkence gören Tunca, “Biz sosyalist bir iktidar istiyorduk. Devrim yapmak ve halkın çıkarları doğrultusunda yönetim anlayışını yerleştirmek ve halkın kendi kendini yöneteceği bir anlayış. Bunun örneklerini Devrimci Yol Fatsa’da yaşadı” dedi. AKP’nin 12 Eylül’ün devamı olduğuna dikkat çeken Tunca, “Bugünkü iktidar 12 Eylül’ün devamıdır zaten. 12 Eylül’ün bunlara sunduğu bir armağandır, onu kullanıyorlar” ifadelerini kullandı.

Darbenin yıl dönümünde örgütlerden ve temsilcilerinden yapılan açıklamalar şu şekilde:

SOL Parti: Bugün 12 Eylül. Arkasında NATO’dan CIA’ya tüm kirli güçleri alarak, ülkenin üzerine karabasan gibi çöken, idamlarla, işkencelerle bu ülkenin en güzel çocuklarını katleden askeri faşist darbenin yıl dönümü. Dünden bugüne kirli ve karanlık bir tarihin şimdi çürümüş ve kokuşmuşluklarla hızla ilerlediği çöküştür. 12 Eylülcüler gibi bugünkü temsilcileri de tarihin karanlık sayfalarında yer almaya mahkumdur. Bizler ise pırıl pırıl bir tarihin onuruyla, mücadele azmimiz ve kararlılığımızla ayaktayız. Fasit cuntaya karşı işkence tezgahlarında, dağlarda şehirlerde direnerek bu onuru bizlere emanet eden arkadaşlarımızı sevgiyle anıyoruz.

Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz: 12 Eylül bugünkü gerici sermaye düzenine yol açtı. Tek adam rejimine karşı en geniş birliği sağlamalıyız. İhtiyaç olan sistemin restorasyonu değil halk egemenliğidir.

HDP: 12 Eylül darbesinin bugünkü aklı ve uygulayıcısı olan AKP-MHP iktidarının, siyasi bekası için demokrasi, adalet, özgürlükler ve barış taleplerini şiddetle bastırmakta, 12 Eylül’ün karanlık günlerini aratacak uygulamalara imza atmaktadır.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: İktidarını 12 Eylül’e borçlu olanlar darbelerle hesaplaşamaz. Darbe girişimlerini ‘Allah’ın lütfu’ olarak görenler, Gazi Meclisimize düşmanlıkta darbecilerden geri kalmayanlar demokrasimizi yüceltemez.

KESK: Emperyalizmin, uluslararası ve yerli sermayenin çıkarlarını korumak ve emekçileri baskı altında tutmak, sömürü baskı rejimlerini sürdürmek amacıyla yapılan 12 Eylül askeri-faşist darbe ile yaratılan siyasal-toplumsal iklim, bugün AKP-MHP iktidar bloğunun tek adam rejimi eliyle sürdürülüyor.

Türkiye İşçi Partisi: 12 Eylül askeri darbesine teslim olmadık, onun çocuğu AKP’ye, darbeci anlayışına, yasaklarına, baskılarına, dincileşme hamlelerine de teslim olmayacağız. 12 Eylül’le de onun devamcısı Saray Rejimi’yle de hesaplaşacağız.

***

Fatsa belgeseli gösterimde

Sol Kültür Yayınları’nın desteğiyle çekilen ‘Şu Fatsa’nın Yolları’ belgeseli İnşaat Mühendisleri Odası Kültür ve Kongre Merkezi’nde gösterime girdi. Fatsa’da devrimci tarihini ve 12 Eylül faşist darbesinin yarattığı karanlığı anlatan belgeseli yüzlerce kişi izledi. Belgesel öncesinde Sol Kültür Yayınları adına konuşan Mehmet Soğancı, “Sol Kültür’ün destek ve dayanışmayla büyümeye devam edecek. Devrimciler burada, Fatsa burada. Şimdi bir daha başarmak için yürüyoruz” ifadelerini kullandı.