Emek ve demokrasi güçleri, 12 Eylül darbesinin 29. yılındaki Ankara’daki protesto etkinliklerinin takvimini sunarken etkinliklerin...

Emek ve demokrasi güçleri, 12 Eylül darbesinin 29. yılındaki Ankara’daki protesto etkinliklerinin takvimini sunarken etkinliklerin Veysel Güney anısına yapılacağını bildirdi
ÖZLEM ZORCAN ANKARA

Ankara emek ve demokrasi güçleri, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin 29. yılı protesto etkinlikleri programını açıkladı.
10 Haziran 1981 tarihinde Gaziantep Kapalı Cezaevi’nde idam edilen ve hala mezar yeri bilinmeyen Veysel Güney’in şahsında kaybedilen tüm devrimcilerin anısına adanan program kapsamında panel, forum ve basın açıklamasının yanı sıra tanıkların hikayelerini anlatmalarına da yer verilecek.
Devrimci 78’liler Federasyonu tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, “29.yıl etkinliklerimiz, bütün darbecilerle, darbe rejiminin siyaseti, hukuku, kültürü, ideolojisiyle her düzeyde hesaplaşılmasına dair bir çaba sergilerken, bu köhnemiş, halklarımıza karşı suçlu, kirli, kanlı rejimin devamı olan siyasal iktidarla hesaplaşmayı da önüne koymaktadır” denildi.
Sürüp giden 12 Eylül karanlığının bir uzantısı ve devamı olan Ergenekon sürecinin amacının darbecilerle hesaplaşmak olmadığının ifade edildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:
“AKP kendi varlık nedeni olan 12 Eylül hukuku ile ülkeyi yönetmeye devam ederken Ergenekon operasyonuyla birlikte darbe karşıtı sayılabileceğini sanmamızı istiyor. Kimseyi kandıramaz. AKP, zorla toplumsal meşruiyet kazandırılmış darbeci gelenekle diğer adıyla oluşturulmuş kanlı şoven militarist statükoyla hesaplaşmak için halkımız adına hesap sormaya niyetlenen bir ‘demokrat siyasi iktidar’ değildir. Özellikle son dönemlerde Kürt Sorununun demokratik çözümü için ortaya konulan çabaların gerçekçi bir sonuç alabilmesinin en önemli koşullarından biri 12 Eylül Anayasası’nın değiştirilmesi ve Kürtlerin örgütlü güçlerinin muhatap alınmasıdır. Bu gerçeği göz ardı eden bir ‘Kürt Açılımı’nın, 12 Eylül düzeninin yeniden acımasızca sürdürüleceğini gösteren çok önemli bir işaret olacağı kesindir.”
DESTEKLEYEN ÖRGÜTLER
Tertip komitesinde Devrimci 78’liler Federasyonu, Ankara 78’liler Birlik ve Dayanışma Derneği, KESK Ankara Şubeler Platformu, DİSK Ankara Bölge Temsilciliği, Ankara Tabip Odası, TMMOB Ankara İKK, Ankara Halkevleri ve ÇHD Ankara Şubesi’nin yer aldığı protesto etkinliklerini destekleyenler arasında yer alan siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinden bazıları ise şöyle:
ÖDP Ankara İl Örgütü, DTP Ankara İl Örgütü,  EHP Ankara İl Örgütü, EMEP Ankara İl Örgütü, TKP Ankara İl Örgütü, Sosyalist Parti Ankara İl Örgütü, SDP Ankara İl Örgütü, TTB Ankara Tabip Odası, Türk İş/ Petrol İş Ankara Şube, 68’liler Dayanışma Derneği, 78’liler Girişimi, AKA-DER, ÇGD Ankara Şube, Ekin Sanat Merkezi, İHD Ankara Şube, Mülkiyeliler Birliği,  ODAK, ODTÜ Mezunları Derneği, ÖSH Ankara Girişimi, Özgür Tiyatro, SDH-Marksist Bakış, TÜM İGD.
12 Eylül programı açıklandı:
4 Eylül 2009 tarihinde saat 10.30, Mülkiyeliler Birliği’nde düzenlenecek basın toplantısıyla başlayacak etkinliklerin ayrıntısı ise şöyle:
» 5 Eylül: 15.30, Petrol İş toplantı salonunda ‘1982 Darbe Anayasası niçin kaldırılmalı, ‘Anayasanın Geçici 15. Maddesi kimleri, niçin koruyor?’ konulu panel – forum,
» 7 Eylül: 12.30, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı önünde basın açıklaması,
» 8 Eylül: 18.30, İnşaat Mühendisleri Odası’nda ‘Tanıklar Konuşuyor 4’ etkinliği,
» 9 Eylül: 12.30, TBMM Çankaya kapısı önü’nde ‘Anayasanın Geçici 15.maddesi kaldırılsın Darbeciler Yargılansın’ konulu basın açıklaması,
» 10 Eylül: 12.30, Eşref Akıncı Kışlası
(Mamak Cezaevi) önünde ‘Albay Raci Tetik Aranıyor’ başlıklı basın açıklaması,
» 11 Eylül: 18.30, Yüksel Caddesi’nden ABD Büyükelçiliğine yürüyüş,
» 12 Eylül: 04.00, Ankara Radyo evi önünde Darbecilere Karşı Demokrasi Nöbeti. Meşalelerle gelinecek Ankara Radyosu önüne mumlarla Güney’in adı yazılacak,
» 12 Eylül: 10.00, Yüksel Caddesi’nden Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne onur yürüyüşü,
» 12 Eylül: 14.00, Tren Gar’ından Sıhhiye’ye yürüyüş,
» 12 Eylül: 16.00, Sıhhiye Meydanı’nda miting,
» 12 Eylül: 19.00, Yüksel Caddesi’nde ‘Ve her şeye rağmen söyleyecek sözümüz, şarkılarımız, şiirlerimiz, çekilecek halaylarımız var’ buluşması.