Devrimci 78’liler Federasyonu bu üçüncü kez Utanç Müzesini açtı.

BURCU CANSU ANKARA
Devrimci 78’liler Federasyonu bu üçüncü kez Utanç Müzesini açtı. Müzede sergilenen gazete kupürleri, yitirilen devrimcilerden kalan son bir saat, paramparça edilmiş bir süveterin yanı sıra, paneller ve film gösterileri de etkinliğin bir parçasını oluşturuyor. Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde sergilenen Utanç Müzesi’nin geçtiğimiz gün gerçekleşen panel konusu 12 Eylül’dü. Moderatörlüğünü Sibel Özbudun’un gerçekleştirdiği panele, ÖDP Eş Genel Başkanı Bilge Seçkin Çetinkaya, Temel Demirer ve Aydın Çubukçu katıldı.
ÖDP Eş Genel Başkanı Bilge Seçkin Çetinkaya, 12 Eylül öncesindeki süreci değerlendirerek başladığı konuşmasında, 12 Eylül’ün Türkiye'de toplumsal hafızayı bozukluğa uğrattığını; ezilenlerin direnme, kendi öz örgütlerini oluşturarak kendi talep ve dünya tasavvurları çerçevesinde mücadele ederek oluşturdukları geleneği kesintiye uğrattığını söyledi.
Çetinkaya, “Ezilenlerin kendi öz örgütlerinin zor ve şiddet yoluyla tasfiye edildiği 12 Eylül faşist darbe dönemi yalnız tasfiye ile kalmamış bu geleneği ortadan kaldırdığı için arkadan gelenlere nereden başlayacaklarına dair pek az ipucu bırakmıştır” dedi.

'AKP 12 EYLÜL’DE BAŞLANANI,
BİTİRME GAYRETİNDE'
12 Eylül’ün geride bıraktıkları üzerinde yetişen bir nesilden olduğunu söyleyen Çetinkaya,  “Kendi acılarımızı sizin acılarınızla karşılaştırmak için değil, ortaklaştırmak için buna değiniyorum. 12 Eylül darbesinin bizzat işkence il,e ölümle, zulümle mağduru olan sizler kadar, o dönemi bizzat yaşamış olanlar kadar, bu rejimin devamından mağdur olan bizlerin derdini sizinkine ekliyorum. AKP iktidarı tüm bunların şahikasıdır ve kendinden önceki tüm iktidarların 12 Eylül’de başlanan işi bitirme gayretlerinin en üst noktasını ifade etmektedir” şeklinde konuştu.
Sistemin, Che Guevara ve Deniz Gezmiş gibi devrimcileri kötülemesi mümkün olmadığından, onları kahramanlaştırarak, toplumdan uzaklaştırdığını belirtirken Çetinkaya, “kahramanlaştıkça da toplumdan uzaklaşarak, sıradan insanın onlar gibi olmayacakları ikonlara dönüştürülür” dedi. Çetinkaya, “Biz 12 Eylül’ün yalnız mağdurları değiliz. Yok edemediği her türlü zor karşısında yok olmamakta ısrar eden muhataplarıyız” dedi.
Panelde konuşan Temel Demirer, “12 Eylül dündeki bugündür. Geçmemişin bugünde yaşamasıdır!” derken Aydın Çubukçu ise, “12 Eylül dünya politikasının Türkiye’ye özelleştirilmiş, uygulanmış halidir. AKP’nin üzerine düşen de bugün uygulayıcısı olmaktır. Bugün ne yaşanıyorsa dünde ondan ibarettir!” dedi.