Erdoğan’ın “12.12.12 saat 12.12’de su verilecek” dediği GAP projesi kapsamında yapılan su kanalına 3 bin 845 gün geçmesine rağmen su verilmedi. Siirt Havalimanı’nda ise birçok sefer ya iptal ya da başka şehre yönlendiriliyor.

12 köy 11 yıldır susuz
Hilvan’da ise köylüler 11 yıldır su bekliyor. (Fotoğraf: MA)

Haber Merkezi

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nce Urfa’nın Hilvan ilçesinde 2009 yılında yapımına başlanan su kanalları çürümeye bırakıldı. 

MA’da yer alan habere göre; AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 12 Aralık 2012 tarihinde açılışını yaptığı kanallara, aradan geçen 3 bin 845 günde su bırakılmadı. Sulama kanalının fiziki yapısının bitmesine rağmen suyun bırakılmaması, bölgede geçimini çiftçilik yaparak sağlayan binlerce kişiyi etkiliyor. Su kanalının yanı başında ekilen arpa, mercimek, buğday ve mısır gibi ürünler yeterli yağışların olmamasından kaynaklı kuruyor.

TARLALAR SUSUZ KALIYOR

Atatürk Baraj Gölü’ne 4 kilometre uzaklıkta bulunan 11 mahallede yaşayanların tek geçim kaynağı tarım olmasına rağmen yağışların olmaması ve kanala su bırakılmamasından kaynaklı her yıl onlarca üretici kendi topraklarında ekin yerine, Harran ve Akçakale ilçelerinde toprak kiralayarak üretim yapıyor. Kimi mahalleliler ise bölge illerine giderek, mevsimlik tarım işçisi olarak çalışıyor. Atatürk Barajı’ndan 90-100 kilometre uzaklıkta bulunan Harran ve Akçakale’de kanallar aracılığıyla su taşındığını belirten mahalleli, 4 kilometre uzaklıkta bulunan ve kanalları fiziki olarak biten mahallelerine su verilmemesine tepki gösterdi.

Çocukluk yıllarından bu yana tarım ile uğraşan Serhat Erdem, ailesinin yaklaşık 150 yıldır bölgede tarım yaparak geçimlerini sağladığını söyledi. Bölgenin tek geçim kaynağının tarım olduğunun altını çizen Erdem, “11 yıl geçti ama hâlâ suyu bekliyoruz. Her yıl kanallara su verileceği söyleniyor ancak bırakılmıyor. Geçen sene su bıraktıklarını söylediler ancak su tarlaya ulaşmadı. Çünkü uzun süre atıl durumda kalan kanallar patlıyor, su tutmuyor. Kanalların her yerinde çürüme var. Sözde bu yıl su bırakılacaktı ancak hala bırakılmadı. Yetkililere dilekçeler de veriyoruz ancak bırakılmıyor. Sadece bizim köyümüz değil, 12 köy su bekliyor” diye konuştu.

SEÇİMDEN SEÇİME ÇALIŞMA

Kanallara su verilmesiyle ilgili yetkililerin verdikleri sözleri tutmadığını dile getiren Erdem, şunları söyledi: “Her sene yetkililere başvuru yapıyoruz, her defasında ‘su bu yıl bırakılacak’ hikayesini dinliyoruz. Seçim zamanlarında 4 yılda bir çalışmalar yapılıyor ve insanlar adeta kandırılıyor. Buna bir son verilmesi ve insanların kendi topraklarına dönmesinin yolu açılması gerek.”

HAVALİMANI SORUNLU

Hizmete girdiği 1998 yılından bu yana sık sık onarıma giren Siirt Havalimanı’nda ise birçok sefer ya iptal ediliyor ya da uçaklar farklı kentlerdeki havalimanlarına iniş yapmak zorunda kalıyor. 2023 yıllının ilk 5 ayında havalimanına iniş-kalkış yapan uçak sayısı 214 olurken, uçuşların sürekli iptal edilmesi veya saatlerce rötar yapılması nedeniyle yurttaşlar mağdur ediliyor. Birçok yolcu Batman Havalimanı yada Diyarbakır Havalimanı’na inmek zorunda kalıyor.  

1998’de açılan ve onarımlar gören Siirt Havalimanı’nda seferler sıklıkla aksıyor. (Fotoğraf: AA)

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 8 Nisan 2018’de partisinin Siirt İl Kongresi’nde kullanılamayan havalimanına ilişkin “İkinci bir havalimanı değil, mevcut havalimanının pistinin uzatılarak iyileştirilip hava trafiğine açılmasına karar verdik. Bittiği andan itibaren iniş, kalkışlarımız oradan olacak. Bu yaz mevsiminde seferler başlayacak” vaadinde bulundu. Erdoğan’ın bu açıklamasından sonra dönemin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Ahmet Arslan da Aletli İniş Sistemi (ILS) olmadığı için orta ve büyük gövdeli uçakların iniş yapamadığı Siirt Havalimanı’nın kapanmak zorunda kaldığını, ILS cihazının kurulması ve pist başı ile sonuna stop sahalarının yapılmasıyla havalimanının Haziran 2018’de hizmete açılacağını duyurdu. Yapılan tadilatın ardından havalimanı 6 Mart 2019’da yeniden seferlere başladı. Ancak bir süre sonra yoğun sis dolayısıyla seferler yeniden sık sık iptal edilmeye başlandı.