MEB’in 12’nci sınıflarda devamsızlıktan kaldırmasını değerlendiren uzmanlar fiili durumun meşru hale geldiğini kaydetti. Uzmanlar bu kararın ardından gelecek yıl çocukların okuldan uzaklaşacağını söyledi.

12’nci sınıf yoktu, devlet kabul etti

Kardelen TATAR SİNECAN

Milli Eğitim Bakanlığı önceki gün okullara gönderdiği yazıda skandal bir karar aldı. Bakanlık 12’nci sınıflarda devamsızlıktan kimsenin kalmayacağını duyurdu. Bu karar özellikle sosyal medyada büyük tepki çekerken eğitimciler de kararı eleştirdi.

Bakan Özer de yaptığı açıklamada şunları dedi: “12. sınıf öğrencilerimizi devamsızlıktan bırakmayacağız, öğrencilerimizin hiçbir kaygısı olmasın. Tüm öğrencilerimizi devamsızlıkla ilgili hiçbir sorun olmadan mezun edeceğiz. Sorumluluk sınavına girip sınıf geçmeyle ilgili de çok esneklik yapacağız. Hangi dersleri aldıysa hepsinden sorumluluk sınavına girebilecek öğrenci. Amacımız, öğrencilerimize imkan verip, eğer başarabilirlerse hiç yıl kaybı olmadan süreçleri rahatlıkla ilerletebilecekleri, kariyerlerine devam edebilecekleri bir mekanizma inşa etmek.”

Eğitim uzmanları bu kararın fiili durumun meşru hale getirilmesi olarak değerlendirdi. Uzmanlar kararın çocukları okuldan tamamen uzaklaştıracağını aktardı.

GERÇEĞİN İTİRAFI

12’nci sınıfın eğitim sisteminde bir fonksiyonu olmadığını aktaran ODTÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Soner Yıldırım şunları söyledi: “Göstermelik bir 12’nci sınıfımız var. Asla fiiliyatta var olan durumun meşrulaştırılması bu karar. 12’nci sınıf Avrupa’daki bazı istatistiklerde işsizlik daha az gözüksün diye eklendi. Ama içi bir müfredatla doldurulmadı. Devlet bu kararla da 12’nci sınıf resmi bir müfredatının olmadığını kabul etti.”

Prof. Dr. Soner Yıldırım, ODTÜ Öğretim ÜyesiProf. Dr. Soner Yıldırım, ODTÜ Öğretim Üyesi

Gelecek sene sınava hazırlanacak çocukların da bu karardan etkileneceğini söyleyen Yıldırım şu ifadeleri kullandı: “Bununla birlikte okula gitmesi gereken popülasyonun 3’te 1’i açık liseye gidiyor. Okula gidenlerde de devam aranmıyor. Bu, gelsen de olur gelmesen de demek. Demek ki bu kadar terk etmişiz eğitimi. Okula gelene de ben zaten devam almayacağım sen gelme diyoruz. Okula gelmek fark yaratmayacak diyorlar. Çocukların çoğu gider, uzaktan liseye kayıt yaptırır. Çocukları oraya itiyorlar. Bu kadar net. O zaman okulun ne anlamı kalıyor. Önümüzdeki sene sınava girecek çocuk da benden de devam alma, dershaneye gideyim diyecek. Bakanlık da geçen seneye mahsus olacağını söyleyebilir. Ama anayasal olarak böyle bir şey yapamazsın. Bir kere bu kararı almak doğru değil. Çünkü zorunlu eğitim sürecinde bu çocuklar. Zorunlu eğitimde devam almıyorum diye bir karar olmaz. Bu durum seçmeli eğitime girer, iş tercihe kalır. Neresinden tutsan elde kalır. O zaman 8’inci sınıfa da devam alma. Onlar da sınava hazırlanıyor. Bu durum bana göre yasaya aykırı. Bir taraftan da var olan gerçeğin itirafı. Göstermelik bir sınıf gibi duruyordu, onlarda bunu kabul etmiş.”

GELECEK YILI ETKİLER

Rehberlik Uzmanı Onur Soğuk ise her sene böyle bir karar alındığını söyledi. Soğuk, “12’nci sınıf olan çocuklar ikinci dönemden itibaren zaten sağlık raporu gibi yollara başvurarak okula gitmiyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı da aslında bunun bilincinde. Tabii öğrencilerinin bazılarının da devamsızlık sınırı geçmiş oluyor. Çok fazla öğrenci de bu durumda olduğu için bırakamayacaklarına göre bu karar alındı. Sınav senesi de bahane ediliyor. Fiili bir olayın resmiyete dönüşmesi diyebiliriz” dedi.

Onur Soğuk, Rehberlik UzmanıOnur Soğuk, Rehberlik Uzmanı

Kararın bu yıla mahsus olarak alındığını hatırlatan Soğuk endişelerini ise şöyle dile getirdi: “İster istemez gelecek yıl öğrencilerde nasıl olsa affedileceğiz fikri oluşacak. Önümüzdeki yıl belki ilk dönemden itibaren devamsızlıklar artacak. Bu yolun kapısı açılmış oldu. Halihazırda öğrencilerin pek çoğu 12’nci sınıfta açık liseye geçiyor. Açık liseye geçme oranları her yıl yükseliyor. Eğitimin ana problemlerinden birisi çocuklar artık okula gitmek istemiyor. Devamsızlık oranı sadece lisede değil, diğer alt sınıflarda da yükseliyor. Dolayısıyla bu karar 12’nci sınıfların daha rahat hareket etmesine neden olabilir.”