Şanlıurfa’da, kaçak bir medreseye gönderildiği belirtilen 12 yaşındaki Abdulbaki Dakak, medresenin yanınki ahırda asılı halde bulundu.

Kaynak: Haber Merkezi
12 yaşındaki çocuk, gönderildiği kaçak medresenin yanındaki ahırda asılı bulundu!
Fotoğraf: twitter.com/mehmetyetim63

Şanlıurfa’da 4 gün önce kaybolan 12 yaşındaki Abdulbaki Dakak’ın, gönderildiği kaçak medresenin yanındaki ahırda asılı halde bulunduğu bildirildi.

Anadolu Ajansı’nın dün geçtiği habere göre, 4 gün önce Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesi kırsalındaki Karaali Mahallesi'ndeki evlerinden çıktığı belirtilen Abdulbaki Dakak’tan bir daha haber alınamadı. Ailenin arama çabaları sonuç vermedi.

Ancak, yerel medyadaki haberlere göre 12 yaşındaki çocuk, evinden değil, ‘eğitim’ gördüğü kaçak medreseden çıktıktan sonra kayıplara karıştı.

Şanlıurfa merkezli Bizim Haber Ajansı’nın haberine göre, arama çalışmalarının ardından 12 yaşındaki Abdulbaki Dakak, Eyyübiye ilçesi Beşat mahallesindeki ‘medrese’ yakınındaki bir ahırda asılı halde bulundu.

Dakak’ın bedeni, olay yeri inceleme ekiplerinin çalışması sonrası otopsi için Şanlıurfa Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı.

Şanlıurfa Adli Tıp Kurumu’ndaki otopsi işlemlerinin ardından Dakak’ın cenazesi Ceylanpınar’dan gelen ailesine teslim edildi.

Akşam saatlerinde ilçeye götürülen Dakak’ın cenazesi buradaki mezarlıkta toprağa verildi.

Küçük çocuğun şüpheli ölümüyle ilgili jandarma geniş çaplı soruşturma başlattı.

KAÇAK ‘MEDRESE’

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Menzil mensuplarının kurduğu Semerkand Vakfı’nın denetiminde olan medresede, 20 çocuğun yatılı olarak “dini eğitim” gördüğü öğrenildi.

Söz konusu medrese, AKP’li Eyyübiye Belediyesi tarafından Beşat Mahallesi Mezarlığı içinde yer alan bir alanda inşa edildi. Medresenin 29 Eylül 2018 tarihinde yapılan açılışına Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci’nin yanı sıra, AKP Urfa eski Milletvekili Halil Özcan katıldı.

Açılışta, söz konusu yapı, “medrese, Kur’an kursu, taziye evi ve çok amaçlı salon” olarak lanse edildi. Daha sonra ise, Menzil tarikatına devredildi. Herhangi bir resmiyeti bulunmayan medresede eğitim veren kişilerin de Diyanet’e bağlı olmadıkları öğrenildi.

Konuyla ilgili MA’ya konuşan Beşat Mahallesi muhtarı Ömer Kaya, iddiaları doğruladı. Kaya, “Bu çocuk birkaç defa ailesine ve beraber kaldığı arkadaşlarına burada kalmak istemediğini belirtti. Hatta 2 defa eve dönüyor ama yine getiriliyor. En son kayboldu. İki gün önce biz her yerde aradık, dün medresenin yanında bir ahırda kendisini asmış halde bulduk. Medresenin resmi bir durumu yok. 20 öğrenci dışarıdan gelip yatılı kalıyor. Fahri imam tarafından eğitim veriliyor. Bazen köylüler kendi aralarında maddi yardımda bulunuyor” diye konuştu.

KRİTİK SORULAR

Gazeteci Mehmet Yetim ise Dakak'ın ölümüne ilişkin bazı soru ve iddiaları gündeme taşıdı. Yetim, sosyal medya hesabı üzerinden konuya ilişkin yaptığı paylaşımda şu ifadeler yer verdi:

“Adı Abdülbaki Dakak daha henüz 12 yaşında bir çocuk Ailesi Şanlıurfa Ceylanpınar ilçesinde ikamet ediyor.

Ailesi onu Şanlıurfa Eyyübiye ilçesine bağlı bulunan Beşat Köyündeki, Diyanet ve müftülüğü bağlı olmayan ve resmi olarak faaliyet göstermeyen bir yatılı Kuran Kursuna vererek köyde bulunan hem ilkokula gitmesini hem de bu Kuran kursunda kalmasını istiyor.

12 yaşındaki Abdülbaki Dakak, bu Kuran kursunda 1 yıla yakın zamandır kalıyor ama sürekli burada kalmak istemediğini belirtiyor. Neden zorla burada kaldı?

İkametgah adresi Ceylanpınar ilçesi olmasına rağmen kim ya da kimlerin adresi verilerek burada eğitim ve öğretime devam etti?

3 gün önce köyde kaybolan bu çocuk, tüm köylere haber verilmiş hatta Urfa'da bulunan birçok haber sitelerinde kayıp diye haber yapılmıştı. Ama ne yazık ki tüm aramalara rağmen neden bulunamadı?

Bu çocuk eğitim gördüğü medresenin 5 metre yanında bulunan ahırda asılı halde bulunuyor. Kaybolduğu ilk saatlerde neden oraya bakılmıyor? 12 yaşındaki bir çocuk nasıl ve neden intihar eder?

12 yaşındaki çocuk, 3 gündür kayıp olmasına rağmen öğrenim görmüş olduğu ve yatılı olarak kalmış olduğu medrese bahçesine çok yakın olan köhne bir ahırda nasıl oluyor da intihar ediyor?

3 gündür kayıp olan bu çocuk için neden medreseye en yakın olan bu ahıra bakılmayarak başlanılmıyor. En önemlisi Beşat Mahallesinde bulunan bu medrese neden Diyanet’e ve müftülüğü bağlı değil? Kaçak olarak faaliyetlerine devam eden bu medresede daha kaç çocuk eğitim ve öğretim görüyor?

Burada eğitim veren hoca ya da hocalar diyanete mi bağlı yoksa hangi cemaate bağlılar? Burada yatılı olarak kalan çocukların yeme, içme ve iaşe giderlerini kim ya da kimler görüyor?

Bu medrese başta olmak üzere Şanlıurfa, ilçe ve köylerde daha kaç diyanete bağlı olmayan kaç kaçak medrese bulunuyor?"