Türk Tabipleri Birliği’nin İstanbul Tabip Odası'nda düzenlendiği basın toplantısında basın toplantısında “Önlüğümüze çamur bulaştıranlara karşı, karanlığa karşı; önlüğümüzün beyazına sahip çıkacağız” denildi. Ayrıca, basın toplantısının ardından 14 Mart Tıp Bayramı’nda yere düşürülen 89 yaşındaki Op. Dr. Erdinç Köksal, çamura bulanan önlüğünü tabip odasına teslim etti. Köksal, “Bunun bir ibret belgesi olarak yıllarca saklanmasını istirham ediyorum” ifadelerini kullandı. Dr. Köksal, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın kendisinden özür dilediğini söyledi.

14 Mart’ta yere düşürülen Dr. Köksal: Sağlık Bakanı benden özür diledi

Yunus YANIK

Türk Tabipleri Birliği (TTB) 14 Mart Tıp Haftası boyunca sürdürülen beyaz eylemleri, sağlıkta şiddetin geldiği boyutu ve özlük hakları hakkında verilen vaatleri değerlendirmek adına İstanbul Tabip Odası’nda (İTO) basın açıklaması düzenledi. Düzenlenen basın açıklamasında, 14 Mart günü Taksim Cumhuriyet Anıtına çelenk koyulması sırasında polisin sert müdahalesi sonucu yere düşen 89 yaşındaki Dr. Erdinç Köksal, çamura bulanmış önlüğünü İTO’ya teslim etti.

TTB Merkez Konsey Üyesi Dr. Çiğdem Arslan’ın okuduğu açıklamada, sağlık çalışanlarının yaşadığı şiddet ve özlük hakları için verilen vaatlerin yerine getirilmemesine değinildi.

Emeklerine sahip çıkmak için mücadele verdiklerini dile getiren Arslan, “Son dönem topluma sirayet ettirilen şiddet dilinin tüm alanlara da yansıtıldığını üzülerek görmekteyiz. Artık meslektaşlarımız görsel/yazılı basında, dizilerde, filmlerde, sosyal medya mecralarında dahi şiddete uğramaktadır. Kadük bırakılan sağlıkta şiddet yasasını dahi işletemeyen, önerdiğimiz yasa tasarısını Meclis’e getirmeyenler; kendi getirecekleri yeni şiddet yasa tasarısını da neredeyse sosyal medyada trollere terk edecek durumdadırlar. Bizleri hedef gösteren başka mesleklerle karşı karşıya getirmeye çalışan; kamuoyunu kışkırtan, yönlendiren tüm yaklaşımlara engel olunmalı, mücadele edilmelidir” dedi.

ÖNLÜĞÜMÜZÜN BEYAZINA SAHİP ÇIKACAĞIZ

Arslan, 14 Mart Tıp Bayramı’nda Taksim’deki Atatürk Anıtı’na çelenk bırakma isteyen hekimlere yönelik polis müdahalesi ile 89 yaşındaki Dr. Erdinç Köksal’ın yere düşürülmesi ilişkin ise şunları söyledi:

“Mevcut koşullarda Tıp bayramı olarak bu sene de ne yazık ki kutlayamadığımız 14 Mart’ta, her sene yaptığımız gibi Taksim’de Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bırakmamıza dahi izin verilmemiş, bir de 89 yaşında halen emekli hekimlerin emeğine sahip çıkmak için alanlarda olan bir tıp çınarını yere düşürmekten çekinilmemiştir. Sağlıkta şiddet ne yazık ki artık işyerlerimizin de dışındadır. Hocamıza verdiğimiz söz, tüm hekimlere verdiğimiz sözdür. Önlüğümüze çamur bulaştıranlara karşı, karanlığa karşı; önlüğümüzün beyazına sahip çıkacağız.

Cumhurbaşkanının 14 Mart günü açıkladığı vaatlerinden sağlıkta şiddet ve malpraktis konularını içeren yasa teklifi hayal kırıklığının ötesine geçememiştir. Açıklanan diğer vaatlerle ilgili ise somut bir adım henüz atılmamıştır. Cumhurbaşkanının vaatlerinin gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceğini, gerçekleştirilecekse nasıl gerçekleştirileceğini yakından takip etsek de tüm meslektaşlarımız, sağlık camiası ve toplum bilmelidir ki sadece geçiştirme ve oyalama olarak gördüğümüz bu vaatler kesinlikle sorunlarımıza çare olmayacaktır. Tüm sağlık emek-meslek örgütlerimiz, odalarımız, ilgili kurullarımız ve Türkiye'nin dört bir yanından meslektaşlarımızla yapacağımız hızlı toplantılarımız sonrasında önümüzdeki dönem mücadele programımızı sizlerle paylaşacağız. Emeğimiz, geleceğimiz ve toplumun sağlık hakkı için mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz. Bu mücadele sizin için, bizim için, hepimiz için…”

14-mart-ta-yere-dusurulen-dr-koksal-saglik-bakani-benden-ozur-diledi-994452-1.

ÇAMURA BULANDI…

Yapılan açıklamanın ardından İstanbul Tabip Odası Emekli Hekimler Komisyon Başkanı Op. Dr. Erdinç Köksal ise şunları söyledi:

“Sebebini bilmiyoruz ama Taksim Meydanı’nda, Atamızın heykeline 10 metre mesafede bariyerler kurulduğunu ve polislerden etten duvar örüldüğünü gördük. Sadece, gece gündüz demeden, bayram, tatil bilmeden bu ülke insanına yıllarca hizmet etmiş, beyaz gömlekli bir avuç insana mani olundu. Polislere amacımızı açıkladık, hatta ‘Sizin ananınız babanızı biz tedavi ettik, sizleri biz doğurttuk, bırakın Allah aşkına’ sözümüz de kar etmeyince, çelengimizle birlikte anıta doğru hamle yaptık. İşte bu arada, ayağım kaydı ve yere düştüm. Üzüldüğüm tek şey, yıllardır sırtımızda taşıdığımız beyaz gömleğin, ilk defa olarak çamura bulanmasıydı. Aslında beyaz gömleğimiz her zaman pırıl pırıl değildir. Saatlerce süren ameliyatlardan çıkarken gömleğimiz hep kirlenir ama o kir bizim gururumuzdur. Ama bu bambaşka…”
Köksal 14 Mart günü giydiği ve polisin müdahalesi sonucu yere düştüğünde kirlenen önlüğünü İTO Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip’e emanet ederken, “Bunun bir ibret belgesi olarak yıllarca saklanmasını istirham ediyorum” dedi.

BAKAN KOCA ÖZÜR DİLEDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından telefonla arandığını belirten Köksal: “Sayın Sağlık Bakanımız bu elim olay sebebiyle üzüntülerini belirtti. Neredeyse 1 saate yakın iki meslektaş olarak konuştuk ve ortak dertlerimizden bahsettim, benden özür diledi” dedi. Ayrıca Köksal Bakan Koca ile yaptığı görüşme sırasında, son iki yıldır devam eden koronavirüs pandemisi sırasında vefat eden 600'ü aşkın sağlık çalışanının geride bırakılan ailelerinin yaşadıkları sıkıntılardan da bahsettiğini belirtti.