14 yıl önce 33 aydının yakılarak öldürüldüğü Madımak Oteli'nin acısı bir türlü dinmiyor ülkenin pek çok kentinde toplanan insanlar 'Sivas'ın hesebı sorulacak' sloganlarıyla yürüdüler

Sivas katliamının 14. yılında hayatlarını kaybeden 33 aydını anmak için Sivas'ta biraraya gelen binlerce kişi önce bir basın açıklaması yaparak Madımak Oteline yürüdü. Sabah satlarinde Sivas Ethembey Parkı'nda toplanan kalabalık, basın açıklamasının ardından Madımak Oteli'ne doğru yürüyüşe geçti. Sık sık 'Sivas'ın hesabı sorulacak' 'Madımak müze olsun' sloganları atan topluluğun sayısı, 14 yıl önce katliamın yaşandığı otelin önüne gelindiğinde on bini buldu.

Madımak Oteli önüne karanfiller bırakılmasının ardından KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Nejat Saygmer bir konuşma yaptı. Madımak Oteli'nin müze haline getirilmesi gerektiğini belirten Saygıner "Devlet yetkilileri ve bu katliamda ihmali olanlar Sivaslılardan ve tüm Türkiye'den özür dilemelidir. Sivas'ın barış ve demokrasi şehri olması için hepimiz omuz omuza vererek mücadele etmeliyiz." dedi.

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul Sivas kadiamının tüm Türkiye için kara bir gün olduğunu ve bu katliama neden olan zihniyetle mutlaka hesaplaşılması gerektiğini belirtti.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kazım Genç Sivas'ta yaşanan olayların Sivas dışından getirilen hazır kıtalarla tezgahlandığını belirterek bu katliamın sorum-lularıyla hesaplaşılmadıkça aydınlık Türkiye'nin tarihinde kara bir gün olarak varlığını sürdüreceğini ifade etti.

Avrupa Alevi Federasyonu Başkanı Turgut Öker; "Gerici bir ayaklanma nedeniyle 33 aydınımıza mezar olan Sivas katliamı siyasilerin ayıbıdır. Mecliste oy birliğiyle Madımak Oteli'nde diri diri yakılan aydınlarımıza mezar olan yerin müze olmasını reddetmektedirler. Burada oturup yemek yiyenler bu katliamın sorumlularıdır."

Madımak Oteli önünde anma etkinliğinin düzenlenmesinde KESK, DİSK, Avrupa Alevi Bektaşi Dernekleri Konf, ÖDP, EMEP, TMMOB ve diğer demokratik kitle örgütleri katıldı.

POLİS ÖNLEMLERİ TEPKİ TOPLADI
Sivas'ta polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı görüldü. Tokat'tan anma etkinliklerine katılmak amacıyla Sivas'a gelen vatandaşların güvenlik nedeniyle nüfus cüzdanlarını toplayan polis sabah erken saatlerde güvenlik önlemlerini yoğunlaştırdı. Kentin belirli noktalarını tutan polis ekipleri, 33 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaya sahne olan Madımak Oteli'nin bulunduğu Afyon Sokağı araç trafiğine kapattı.

İSTANBUL
Kadıköy İskele Meydam'nda yapılan anma etkinliğinde Sivas katliamında ölen 33 kişinin resimleri taşındı. Anma töreni nedeniyle, Rıhtım Caddesi ve Altıyol Boğa Meydanı'ndan Rıhtım Caddesi'ne kadar tüm yollar trafiğe kapatıldı.

NESİMİ ÇİMEN ANILDI
Halk ozanı Nesimi Çimen, İstanbul Karacaahmet Mezarlığındaki kabri başında anıldı. Çimen için düzenlenen anma törenine katılanlar, Karacaahmet Sultan Cem ve Kültürevi'nde toplandı. Pir Sultan Abdal Derneği'nin yanı sıra Alevi Bektaşi Federasyonu, 78'liler Girişimi, Halk Evleri, Divriği Kültür Derneği'nin de aralarında bulunduğu yaklaşık 10 sivil toplum kuruluşunun katıldığı etkinliğe Sivas, Erzincan ve Tokat gibi illerden kültür dernekleri de destek verdi.

ANKARA, MADIMAK'A AĞLADI
Ankara da Ezilenlerin Sosyalist Platformu, Haklar ve Özgürlükler Cephesi'nin de aralarında bulunduğu çeşitli sivil toplum kurumlarının düzenlediği ortak bir eylemle Madımak faciasını lanetledi. Mamak'ta Tekmezar Parkı'nda toplanan eylemciler, Tuzluçayır Meydanına kadar yürüdü.

İZMİR
İzmir'de de 2 Temmuz Sivas şehitlerini anma etkinlikleri çerçevesinde demokratik kitle örgütleri ve sivil toplum örgütleri tarafından düzenlenen bir anma yürüyüşü yapıldı. Saat 16.00'da Cumhuriyet Alam'nda başlayan ve Gündoğdu Meydam'nda sona eren yürüyüşe yüzlerce kişi katıldı.

Federal Almanya Parlamentosu Milletvekili Hüseyin Aydın: "Türkiye' deki yetkilileri, Federal Almanya Hükümeti'nden suçluların iadesini tekrar ısrarla ve eksiksiz hukuki gerekçelerle talep etmeye çağırıyorum." DİSK Genel Sekreteri Musa Çam: "İnsanlarımızın, farklı bir inanışa, düşünceye sahip oldukları için hor görülmekten de öte, yok edilmeleri büyük bir insanlık suçudur." Emek Partisi Genel Başkan Vekili Haydar Kaya: " Yeni 2 Temmuzlar'ın yaşanmaması için, Sivas Katliamının gerçek sorumluları ve azmettiriciler yargılanmalı, Partiler ve hükümetler dini suistimal etmekten ve ayrımcılıktan vazgeçmelidir" Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu temsilcisi Çetin Şimşek: "Sivas'ı kana bulayanların, insanları diri diri yakanların karanlık yüzlerini unutmadık." ÖDP Eskişehir İl Örgütü: "Katlettikleri onurlu, emekçi, hoşgörülü, aydınlık yüzlü tohumlar, fidanlar ve çınarlardı, insanlıktı." Zonguldak ÖDP İl Başkanı Ali Topaloğ-lu: "Bu katliamı gerçekleştiren zihniyet kadar, katliama engel olmayanlar, linç girişimlerini onaylayan, savaş ve darbe çığırtkanlığı yapan, ırkçı-milli-yetçi söylemler kullanan sözde "sol"cularda bu katliamdan sorumludurlar." Sodev Genel Sekreteri Mehmet Tüm: "Bu utancın her seferinde yüzlerine vurulmasını istemeyenler, Madımak Otelinin derhal kamulaştırıla-rak müze yapılması için adım atmalıdırlar."

METİN KILIÇ - ÖZGÜR GÜRLEYEN - ZEHRŞA-HİNDOKUYUCU - ERKAN ÇINAR