Google Play Store
App Store

Artan pahalılık ve enflasyonun belini büktüğü emekçiler zam beklerken iktidar kayıtsız. İktidarın kendilerini görmezden gelmesine tepkili sendikalar eylem hazırlığında. Çerkezoğlu ücretlerin baskılandığını kaydetti.

15 milyon emekçi acil zam bekliyor
Emekçiler zamları protesto etmek için İzmir’de alanlara inmişti.

Rıfat KIRCI

Milyonlarca ücretli çalışan ve emeklinin gündemi her geçen gün enflasyon karşısında eriyen ücretlerin iyileştirilmesi. 6 milyon kamu emekçisi ve emeklisine temmuz ayında Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı son 6 aylık enflasyon oranında zam yapılacak olsa da özel sektörde durum belirsizliğini koruyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre 15,2 milyon sigortalı işçi bulunuyor. DİSK-AR’a göre 10 milyon işçi asgari ücret ve civarında ücret alıyor. Asgari ücret daha şubat ayında açlık sınırının altında kaldı. Milyonların ücretlerine yönelik zam talebine ve ekonomik tabloya rağmen hükümet henüz adım atmış değil. Durum bu olunca hem Türk-İş’e bağlı sendikalar hem de DİSK ücret zammının acil talep olduğunu belirterek eylemlere başlayacaklarına işaret etti.

ÜCRETLER BASKILANIYOR

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu TÜİK’in enflasyon sepetini açıklamayı bırakmasına tepki göstererek güvenilir olmayan verilerle milyonların ücretinin belirlendiğini söyledi. Açıklanan enflasyonun gerçeklerden uzak olduğunu belirten Çerkezoğlu, “Temmuz ayında açıklanan enflasyon verileri üzerinden milyonlarca emekçinin ücreti belirlenecek. Enflasyonun düşük gösterilmesi milyonlarca emekçinin ücretini çok ciddi biçimde baskılamak anlamına geliyor” dedi.

Arzu Çerkezoğlu, DİSK Genel BaşkanıArzu Çerkezoğlu, DİSK Genel Başkanı

Asgari ücrete yapılan artışın yılın ikinci ayında eridiğine değinen Çerkezoğlu, asgari ücretin Türkiye’de ortalama ücret olduğunu ve milyonların bu ücretle geçinmek için çaba harcadığını belirterek şöyle dedi: “Milyonlarca insanın asgari ücret ve civarında ücretlerle hayatlarını sürdürdüğü düşünülürse, 4 bin 253 lirayla 2022 yılının sonuna kadar işçilerin geçinmesi, aileleriyle birlikte hayatlarını sürdürebilmeleri mümkün değil. Bu nedenle asgari ücretin derhal güncellenmesi konusunda talebimiz ve mücadelemizin altını tekrar çiziyoruz.”

Enflasyon ve asgari ücretin alım gücündeki kaybına ilişkin rapor hazırladıklarını belirten Çerkezoğlu bu raporun açıklanmasından sonra bir eylemlilik süreci duyuracaklarını aktardı. Çerkezoğlu şöyle dedi: “İktidarın ve sermayenin bütün politikası, tercihleri çok açık bir şekilde ücretleri baskılamak üzerine kurulu. İlk çeyrekte ekonomi 7,3 büyümüş. Ama bu büyümeden emekçilerin payına düşen yok. Aynı dönemde emeğin toplam değerden aldığı pay yüzde 39’dan yüzde 31’e gerilemiş. Hep birlikte ortak program çıkartacağız. Tüm konfederasyonlara da ortak talepler çerçevesinde bir iradeyi birlikte büyütme çağrısı yapıyoruz.”

TÜRK-İŞ’E AÇIK ÇAĞRI

Asgari ücret komisyonunda yetkili olan Türk-İş’e bağlı Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) Genel Başkanı Kenan Öztürk de TÜİK’e sert tepki gösterdi. Akademisyenlerden oluşan bağımsız kuruluşlar ile TÜİK verileri arasında uçurumu hatırlatan Öztürk, ücretlerin acilen artırılması gerektiğini söyledi. Öztürk şöyle dedi: “İnsanlar kart borçlarını ödeyemiyor. İcralar arttı. Sendikamıza her gün işçi arkadaşlarımızdan telefonlar geliyor. Borçlarını ödeyemeyenler, icralık olanlar sıkışmış, ne yapacağını bilemez durumda. Kıdem tazminatını nasıl alabileceğini soranlar oluyor. Çünkü insanlar artık icralık.”

Kenan Öztürk, TÜMTİS Genel BaşkanıKenan Öztürk, TÜMTİS Genel Başkanı

Hükümetin çözüm arayışında olmadığını aktaran Öztürk sendikaların ve emek mücadelesi veren örgütlerin ücret artışı talebini yükseltmesi gerektiğini söyledi. Öztürk iktidar tarafından yapılan açıklamalar kafa karıştırıcı olduğunu ve işçiler içerisinde beklendi yarattığını da belirtti. Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü: “Başta Türk-İş olmak üzere tüm konfederasyonların da en acil talebi ücret zammı olmalı. Asgari ücret komisyonu derhal toplanarak günün koşularına göre ücretleri güncellemelidir. Enflasyonun 1 yıl içinde rekor seviyelere çıkmasından kaynaklı bütün ücretlere asgari ücrete yapılan oranla iyileştirme yapılması mecburdur. Eğer bir adım atılmazsa önümüzdeki süreçte diğer sendikalarla, konfederasyon ve emek örgütleriyle bir takım eylemlerimiz olacak.”

SAVUNULACAK YANI YOK

Türk-İş’e bağlı Türkiye Petrol Kimya Lastik İşçileri Sendikası (Petrol-İş) Genel Başkanı Süleyman Akyüz de tüm ücretlerin zamlanması talebinde bulundu. Akyüz “Asgari ücrete zam yapılmalı ve bu oran diğer ücretlere de yansıtılmalı” dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e tepki gösteren Akyüz “Ücret zammı bir süredir gündemde. 2 ay önceki enflasyonla bugünkü bir değil. Ramazanda çalışma bakanıyla bir araya gelinmişti. Çalışma Bakanı ‘zinhar olmaz’ gibi bir pozisyondaydı. Ancak yüzde 70’in üzerinde bir enflasyonda bunun savunulacak bir yanı kalmadı. Yılbaşında yapılan zam zaten almadan gitti. Bizim hem Türk-İş’e hem de hükümet yetkililerine yaptığımız çağrı şudur: Emeklileri de kapsayacak şekilde bir ücret iyileştirilmesi yapılmalıdır. Türk parası değer kaybediyor. Buna uygun bir formülle mutlak suretle bir düzenleme yapılmalıdır.”

Süleyman Akyüz, <a href='/etiket/petrol-is-695' class='autotag' target='_blank'>Petrol-İş</a> Genel BaşkanıSüleyman Akyüz, Petrol-İş Genel Başkanı