15 milyon Suriyeli yardıma muhtaç
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

Bu yıl 7’ncisi düzenlenen ‘Suriye ve Bölgenin Geleceğinin Desteklenmesi Konferansı’nda mültecilere daha fazla destek verilmesi ele alındı. Brüksel’deki iki günlük konferansın açılışını Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell yaparken BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de video mesaj gönderdi.

Konferansın ilk gününde sürdürülebilir finansmanın önemi, kadınların ve çocukların karşılaştığı tehdit ve sınamalar, Suriye’de yaşamaya devam edenlerin kötüleşen yaşam şartlarına karşı atılabilecek adımlar masaya yatırıldı. AB'nin Kriz Yönetiminden Sorumlu Komiseri Janez Lenarcic açılıştaki konuşmasında Suriyeli mülteciler için fon desteği sağlamanın önemine işaret etti.

ASTRONOMİK BOYUTTA

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’ne (OCHA) göre 15 milyondan fazla kişinin insani yardıma muhtaç olduğu Suriye’deki çatışmaların insanlar üzerindeki etkisi astronomik boyutlara ulaştı.

YERLERİNDEN EDİLDİLER

Suriye için düzenlenen 7’nci Brüksel Konferansı kapsamında üç BM örgütü yazılı açıklama yaptı. 13 milyon kişinin yerlerinden edildiğinin ifade edildiği açıklamada Türkiye, Mısır, Irak, Ürdün ve Lübnan'da 13,5 milyon kişinin uzun vadeli desteğe ihtiyaç duyduğuna işaret edildi. Dört Suriyeli çocuktan birinin gelişiminin etkilendiği belirtilen açıklamada çok ciddi mali desteğe ihtiyaç var uyarısı yapıldı.

ŞAM’A DİYALOG ÇAĞRISI

Konferansta Lübnan, Ürdün, Türkiye, Mısır ve Irak gibi yerinden edilmiş insanlara ve mültecilere karşı dayanışma gösteren ülkelere siyasi ve mali destek toplanması hedefleniyor. Geçen sene 6,4 milyar avro taahhüt edilmişti. 

Konferansta, Türkiye’den Şam ile siyasi sürecin hızlandırılması çağırısı geldi. AB ise "kalıcı çözümden çok uzaktayız" mesajını verdi.